Όπως λέω συνέχεια ο ISIS είναι οι πρώην άνθρωποι του Σαντάμ, οι οποίοι με την βοήθεια των Ρώσων και του Άσαντ έβαλαν ως βιτρίνα κάποιους χαρισματικούς κληρικούς, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ενιαίο Ισλαμικό Κράτος στην Σουνιτική Συρία και το Σουνιτικό Ιράκ.
Αυτό το Ισλαμικό Κράτος θα χτυπούσε με την βοήθεια των Ρώσων και του Άσαντ τους Αμερικανούς στο Σιιτικό Ιράκ, και επίσης δεν θα επέτρεπε στους Αμερικανούς να δημιουργήσουν Σουνιτικές στρατιωτικές μονάδες στην Σουνιτική Συρία και το Σουνιτικό Ιράκ, γιατί τέτοιες μονάδες θα εξολοθρεύονταν από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και από την Al-Qaeda πριν καν γεννηθούν.
Το Ισλαμικό Κράτος σκότωνες όσες Σουνίτες δεν ήταν μέλη του και είχαν τις προδιαγραφές να εξελιχθούν σε ηγετικά στελέχη μίας φιλο-δυτικής Σουνιτικής δύναμης. Το ίδιο έκανε και η Al-Qaeda.
Οι άνθρωποι του Σαντάμ Χουσέιν, που ήταν ουσιαστικά ο προκάτοχος του Ισλαμικού Κράτους, είχαν εκπαιδευτεί από τους Σοβιετικούς, μαζί με τους Σοβιετικούς πολεμούσαν τους Αμερικανούς, και μαζί με τους Τούρκους κυνηγούσαν τους Κούρδους του Ιράκ και της Τουρκίας, στους οποίους Τούρκους μάλιστα πουλούσαν πετρέλαιο του Βορείου Ιράκ.
Επίσης, μαζί με τους Τούρκους ο Σαντάμ πολεμούσε την Συρία, που ήταν ένας κοινός εχθρός, γιατί συνεργαζόταν με το Ιράν, τον εχθρό του Σαντάμ, και συνεργαζόταν και με τους Σοβιετικούς, τον εχθρό της Τουρκίας.
Η Συρία χρησιμοποιούσε τους Κούρδους εναντίον των Τούρκων και των Ιρακινών, και χρησιμοποιούσε και την Σιιτική πλειοψηφία (65%) του Ιράκ εναντίον του Σαντάμ. Η Συρία έχει πολύ λίγους Κούρδους σε σχέση με το Ιράκ και την Τουρκία. Στην Συρία ζούνε περίπου 2-3 εκ Κούρδοι, ενώ στην Τουρκία 15-20 εκατομμύρια, και στο Ιράκ 5-6 εκατομμύρια. Δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα.
Κουρδιστάν
Επίσης, οι άνθρωποι του Σαντάμ, χτυπούσαν την Σαουδική Αραβία, η οποία έπληττε με την μεγάλη της παραγωγή πετρελαίου το Ιράκ, αλλά και συνεργάζονταν με την Σαουδική Αραβία εναντίον του Ιράν.
Τέλος, οι άνθρωποι του Σαντάμ έδιναν δωρεάν πετρέλαιο στην Ιορδανία, έβγαιναν μέσω της Ιορδανίας και του Κόλπου της Aqaba στην Κόκκινη Θάλασσα, και μαζί με την Ιορδανία χτυπούσαν το Ισραήλ.
Μέση Ανατολή
Για να καταλάβουμε την σχέση της Τουρκίας με τον ISIS πρέπει να δούμε τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Συρία και το Ιράκ, και πως αυτά επηρεάζονταν από το Ισλαμικό Κράτος.
Την Συρία η Τουρκία την ήθελε στο πλαίσιο του δόγματος του νεο-Οθωμανισμού, επειδή η Συρία είναι η για την Τουρκία η πύλη προς τον Αραβικό κόσμο, και σε αυτό η Ρωσία δεν είχε αντίρρηση να συνεργαστεί με την Τουρκία, ειδικά μετά την ενεργειακή συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας.
Η Τουρκία θέλει να ηγεμονεύσει επί των Αράβων του Κόλπου, ζητώντας ένας μερίδιο από τις πωλήσεις πετρελαίου και αερίου, με αντάλλαγμα την παροχή προστασίας. Η Τουρκία επί Ερντογάν λειτουργεί όπως λειτουργεί ένας κανονικός νταβατζής. Αλλά στην Ελλάδα ακούμε τους δημοσιογράφους να μας λένε τι μεγάλος ηγέτης είναι ο Ερντογάν.
Η Πύλη προς τον Αραβικό Κόσμο
Αλλά την Συρία η Τουρκία την ήθελε επίσης για να δημιουργήσει έναν ενεργειακό διάδρομο από τον Περσικό Κόλπο προς την Τουρκία, και αυτό ήταν το πρόβλημα για την Ρωσία.
Ο Πόλεμος για το Φυσικό Αέριο
Ο Πόλεμος για το Φυσικό Αέριο
Στο Ιράκ η Τουρκία θέλει να έχει στην δική της σφαίρα επιρροής το πετρέλαιο της Μοσούλης και του Κιρκούκ, απ’όπου πουλούσε στην Τουρκία πετρέλαιο ο Σαντάμ. Αυτές οι περιοχές ανήκαν στην Τουρκία μέχρι τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918). Μιλάμε για εκατό χρόνια πριν. Τίποτα, χθες. Όσο η ζωή ενός ανθρώπου περίπου είναι αυτό το διάστημα.
Η εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ έθεσε και το πετρέλαιο και την ασφάλεια της Τουρκίας σε κίνδυνο. Πρώτον γιατί το πετρέλαιο του Βορείου Ιράκ πέρασε από τα χέρια του Σαντάμ στα χέρια των Κούρδων, και έδωσε στους Κούρδους οικονομική δύναμη και γεωπολιτική σημασία που τους επιτρέπει να προωθήσουν έναν ανεξάρτητο Κουρδιστάν.
Έχω πει ότι το σχέδιο των Αμερικανών ήταν να στείλουν οι Κούρδοι του Ιράκ το φυσικό τους αέριο μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη, ώστε να υπάρχουν μεγάλα οικονομικά οφέλη για τους Κούρδους του Ιράκ και τους Κούρδους της Τουρκίας, και έτσι να συνεργαστούν μεταξύ τους και με την Τουρκία.
Αυτό το σχέδιο προέβλεπε ότι θα έπρεπε η Τουρκία να δώσει κάποιες ελευθερίες στους Κούρδους της Τουρκίας, αλλά όπως ήταν ανεμενόμενο έπεσαν πάνω στο Κουρδιστάν της Τουρκίας οι Ρώσοι και οι Ιρανοί. Και όσο και να έλεγε ο Τζορτζ Μπους ότι το PKK είναι ο κοινός εχθρός των ΗΠΑ και της Τουρκίας, όταν το PKK ανοιχτά υποστηρίζεται από μία στρατιωτική δύναμη όπως η Ρωσία, τότε ξέρεις ότι δεν μπορείς να το σταματήσεις εύκολα από το να πετάει ρουκέτες.
Ανακεφαλαιώνοντας, τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Συρία ήταν να φέρει το αέριο του Κατάρ στην Τουρκία, να κρατήσει φρόνιμους τους Κούρδους της Συρίας, να κατέβει στον Περσικό και να ηγεμονεύσει επί των Σαουδαράβων, φέρνοντας την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην εξουσία. Στο Ιράκ τα συμφέροντα της Τουρκίας ήταν να έχει στην σφαίρα επιρροής της το πετρέλαιο του Βορείου Ιράκ, να δημιουργήσει έναν αγωγό φυσικού αερίου από το Βόρειο Ιράκ, και να κρατήσει φρόνιμους τους Κούρδους του Ιράκ.
Στο Ιράκ πράγματι η Τουρκία τα βρήκε με τους Κούρδους, αλλά οι Ρώσοι και οι Ιρανοί άρχισαν να σαμποτάρουν τον αγωγό πετρελαίου Ιράκ-Τουρκίας, προκαλώντας ασφυξία στους Κούρδους του Ιράκ, ζητώντας τους ταυτόχρονα να ενταχθούν στον άξονα Ρωσίας-Ιράν, μαζί με τους Κούρδους της Συρίας και της Τουρκίας, οι οποίοι δεν έχουν πετρέλαιο και αέριο και δεν χρειάζονται την Τουρκία.
Το Δίλημμα των Κούρδων του Ιράκ
Άρα πρέπει να δούμε πως επηρέαζε τα συμφέροντα της Τουρκίας το Ισλαμικό Κράτος που έφτιαξαν οι Ρώσοι με τον Άσαντ, σπονσάροντας τα κορυφαία στελέχη των μυστικών υπηρεσιών του Σαντάμ Χουσέιν, και βάζοντας στην Συρία και το Ιράκ τζιχαντιστές από όλο τον κόσμο προκειμένου να ενισχύσουν τον στρατό που έφτιαχνα οι άνθρωποι του Σαντάμ.
Η Τουρκία ήταν δυσαρεστημένη με την επέμβαση των Αμερικανών στο Ιράκ, δεν είχε επιτρέψει στους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις της για να χτυπήσουν τον Σαντάμ, και ο επικεφαλής των ανθρωπίνων του Τουρκικού κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε χαρακτηρίσει την επέμβαση των Αμερικανών στο Ιράκ ως γενοκτονία, και είχε παρομοιάσει τους Αμερικανούς με τον Χίτλερ.
Άρα είναι λογικό να θεωρήσουμε ότι με μεγάλη συμπάθεια έβλεπε η Τουρκία τις επιθέσεις που έκανε η Al-Qaeda του Iraq εναντίον των Αμερικανών. Η Al-Qaeda του Ιράκ δημιουργήθηκε το 2003 από έναν Ιορδανό προστατευόμενο των Ιρανών, και υποστηρίχτηκε και από τους Άραβες και από τους Ιρανούς και από τους Ρώσους.
Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι όταν οι Αμερικανοί, μαζί με τους Κούρδους του Ιράκ, συνέλλαβαν κάποιους Τούρκους στρατιώτες στο Ιρακινό Κουρδιστάν, τους έδεσαν τα χέρια και τους φόρεσαν κουκούλες. Αυτή είναι η μεταχείριση που έχουν οι τρομοκράτες όταν συλλαμβάνονται. Με αυτόν τον τρόπο οι Αμερικανοί προφανώς έστειλαν στους Τούρκους το μήνυμα ότι βλέπουν τον τουρκικό στρατό με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που βλέπουν την Al-Qaeda.
Οι Ρώσοι και ο Άσαντ έδιναν πολύ σοβαρά κίνητρα στην Τουρκία για να συνεργαστεί με το Ισλαμικό Κράτος. Πρώτον οι Ρώσοι και ο Άσαντ επέτρεπαν στον Ερντογάν να αγοράζει το πετρέλαιο του Ισλαμικού Κράτους. Ο Άσαντ είχε δώσει τις πετρελαιοπηγές της Σουνιτικής Συρίας στο Ισλαμικό Κράτος, προκειμένου να έχουν χρηματοδότηση, να μην ενοχλούν τον Άσαντ, και να εξολοθρεύουν αντάρτες που συνεργάζονταν με το ΝΑΤΟ. Ο Άσαντ κι οι Ρώσοι ήξεραν ότι οι Αμερικανοί δεν θα συνεργάζονταν με τους πρώην ανθρώπους του Σαντάμ, άρα οι Ρώσοι και ο Άσαντ θα μπορούσαν εξολοθρεύσουν τον ISIS ανά πάσα στιγμή. Ακόμη και μία συμμαχία του ISIS με τους Τούρκους και τους Άραβες δεν τρόμαζε τους Ρώσους και τον Άσαντ, γιατί και πάλι θα είχαν να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους και τους Άραβες χωρίς το ΝΑΤΟ.
Όταν οι Τούρκοι έριξαν το Ρωσικό αεροπλάνο ο Πούτιν δήλωσε δημοσίως ότι ο γιος του Ερντογάν αγόραζε πετρέλαιο από τον ISIS, και σε κάποια πόστα που ήλεγχε ο ISIS οι Ρώσοι και ο Άσαντ έδιωξαν τον ISIS και έβαλαν τον στρατό του Άσαντ, κόβοντας την τροφοδοσία πετρελαίου του ISIS προς την Τουρκία.
Νομίζω όμως ότι το ισχυρότερο κίνητρο που έδιναν οι Ρώσοι και ο Άσαντ στην Τουρκία ήταν ότι επέτρεπαν στον ISIS να σκοτώνει τους Κούρδους, ενώ οι αντάρτες που υποστηρίζονταν από το ΝΑΤΟ δεν επιτρεπόταν να αγγίξουν τους Κούρδους. Και η Al-Qaeda σκότωνε τους Κούρδους κλείνοντας το μάτι στους Τούρκους.
Ουσιαστικά η πρόταση της Ρωσίας προς την Τουρκία στην Συρία ήταν να βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος, που δεν μπορεί να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς, ώστε και τους Κούρδους να καθαρίζει, και το πετρέλαιο του ISIS να αγοράζει, αλλά και να διαβεβαιώσει τους Ρώσους ότι δεν θα φέρει το ΝΑΤΟ στην Συρία.
Αυτός είναι ο λόγος που η Τουρκία είχε τόσο πολύπλοκη σχέση με τον ISIS. Από την μία πλευρά η Τουρκία ήθελε να βοηθάει τους αντάρτες του ΝΑΤΟ να ανατρέψουν τον Άσαντ και να προωθήσουν τον διάδρομο Τουρκίας-Κατάρ, αλλά από την άλλη έβλεπε ότι το ΝΑΤΟ δεν τολμούσε να στείλει στρατό στην Συρία, που είναι για δεκαετίες χωράφι της Ρωσίας. Ο
Ούτε ομοφωνία στο ΝΑΤΟ δεν υπήρχε, αφού οι Γερμανοί έχουν τους Nord Stream δεν έχουν καμία όρεξη να πάνε σε έναν πόλεμο για τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας, που είναι για αυτούς τελείως ασήμαντος, αν όχι και ανταγωνιστικός.
Στην συνέχεια όταν οι Αμερικανοί τα βρήκαν με το Ιράν δεν ήθελαν ούτε οι Αμερικανοί να χτυπήσουν τον Άσαντ και να τα σπάσουν με το Ιράν, και προσπαθούσαν να βρούνε μία λύση με τον Άσαντ μέσα, ώστε να πάρουν τον Άσαντ με το μέρος τους. Γιατί κακά τα ψέματα την Συρία την συμφέρει ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας. Όπως έχω ξαναπεί ο αγωγός Ιράν-Ιράκ-Συρίας είναι λίγο παραμυθάκι, γιατί πρέπει να γίνει ο αγωγός, μετά να γίνεται υγροποίηση, να μεταφέρεται με τα πανάκριβα LNG carriers, και στην τελικό προορισμό το αέριο να μετατρέπεται στην αρχική του μορφή, και όλα αυτά συνιστούν μία πάρα πολύ ακριβή διαδικασία, ενώ ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας φεύγει από το Κατάρ και πάει Ευρώπη non-stop. Επομένως θεωρώ τον αγωγό Ιράν-Συρίας περισσότερο κάτι που εφευρέθηκε για να έχει κάτι ο Άσαντ να λέει όταν δεν επιτρέπει τον Κατάρ-Τουρκία.
Σουνιτικοί-Σιιτικοί Αγωγοί
Οι Ρώσοι και ο Άσαντ ενίσχυσαν το Ισλαμικό Κράτος, ώστε να χτυπάει άγρια τους Κούρδους της Συρίας, να αναγκάζονται οι Αμερικανοί να δίνουν όπλα στους Κούρδους της Συρίας για να αντιμετωπίζουν τον ISIS, και με αυτόν τον τρόπο να διασπούν την συμμαχία Τουρκίας-ΝΑΤΟ.
Αν οι Τούρκοι σταματήσουν να προωθούν τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας, οι Ρώσοι θα τους δώσουν την Σουνιτική Συρία για να φτάνουν στον Περσικό Κόλπο.
Γι’αυτό οι Τούρκοι από την μία χτυπούσαν τον Άσαντ μαζί με τους Αμερικανούς, αλλά υποστήριζαν και τον ISIS εναντίον των Κούρδων της Συρίας, αλλά έπρεπε και ως μέλος του ΝΑΤΟ να επιτρέπουν στους Αμερικανούς να χτυπούν τον ISIS από το Incirlik, αλλά και ήθελε ο γιος του Ερντογάν να αγοράζει το πετρέλαιο του ISIS. Η πολιτική της Τουρκίας μοιάζει πάρα πολύ αντιφατική στην Συρία, και είναι, αλλά αν κοιτάξει κανείς από κοντά βλέπει ότι η πολιτική αυτή εξηγείται πάρα πολύ εύκολα.
Επίσης, όταν οι Τούρκοι χτυπούν τον ISIS και ο ISIS χτυπάει την Τουρκία. Ο ISIS δεν είναι κανένα κουταβάκι της Ρωσίας ή της Τουρκίας, και όσο πατάει σε κόντρες μεγάλων χωρών έχει δύναμη και αυτονομία.
Στο Ιράκ οι Τούρκοι είχαν αντίστοιχα διλήμματα. Ο ISIS χτυπούσε τις πετρελαιοπηγές του Βορείου Ιράκ, οι οποίες έχουν πλέον πέσει στα χέρια των Κούρδων. Η Τουρκία τα είχε βρει με τους Κούρδους του Ιράκ, αλλά τους Κούρδους του Ιράκ προσέγγιζαν οι Ιρανοί και οι Ρώσοι ζητώντας τους να εξάγουν το πετρέλαιο τους και το αέριο τους από το Ιράν, ώστε να τους εντάξουν στο ίδιο μπλοκ με τους Κούρδους της Συρίας και της Τουρκίας.
Επομένως και πάλι οι Τούρκοι θα είχαν οφέλη από ένα Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, όπως αυτό που πρότειναν οι Ρώσοι και ο Άσαντ, με τους πρώην ανθρώπους του Σαντάμ να τρέχουν αυτό το κράτος. Οι άνθρωποι του Σαντάμ ήταν εχθροί των Ιρανών, θα ήταν εγκλωβισμένοι από τους Σιίτες του Ιράκ στον νότο, αλλά και από τους Σαουδάραβες, και θα χρειαζόντουσαν την Τουρκία για να αναπνεύσουν και να εξάγουν το πετρέλαιο της Μοσούλης.
Επομένως βλέπετε ότι ένα Ισλαμικό Κράτος στα πλαίσια που το πρότειναν οι Ρώσοι και ο Άσαντ δεν θα ήταν και τόσο άσχημο για την Τουρκία, η οποία θα έχανε τον Κατάρ-Τουρκία, αλλά θα έφτανε στον Περσικό Κόλπο και θα ηγεμόνευε επί των Σαουδαράβων, κάτι που δεν κατάφερε ο Αιγύπτιος Νάσερ ποτέ, όπως γινόταν μέχρι τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.
Και μαζί η Τουρκία και η Ρωσία μπορούν να πιέσουν την Ευρώπη, ενδεχομένως με το μεταναστευτικό, ή ίσως και με άλλους τρόπους, προκειμένου να δεχτεί τον Turk Stream, ο οποίος θα δώσει στην Τουρκία πολύ μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές του Ρωσικού αερίου, αλλά και προμήθειες αν το αέριο αυτό καταλήγει στην Ευρώπη.
Σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία δεν θα γίνει ο μεγάλος ενεργειακός κόμβος που ονειρευόταν, και θα γίνει μία νέα Ουκρανία για την Ρωσία, με τα όποια οικονομικά οφέλη, και θα ηγεμονεύει στην Μέση Ανατολή με τις ευλογίες των Ρώσων. Και προφανώς η Ρωσία θα ξεχάσει την αγάπη της για τους Κούρδους και η Τουρκία την αγάπη της για το ΝΑΤΟ.
Σε μία τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα μπορούσε να φέρει όλο τον Αμερικανικό στρατό στα νησιά του Αιγαίου και για πρώτη φορά να κοιτάξει την Τουρκία από θέση ισχύος.
Να δούμε βέβαια πως θα πάνε τα πράγματα, γιατί αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη, άρα τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Η εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ έθεσε και το πετρέλαιο και την ασφάλεια της Τουρκίας σε κίνδυνο. Πρώτον γιατί το πετρέλαιο του Βορείου Ιράκ πέρασε από τα χέρια του Σαντάμ στα χέρια των Κούρδων, και έδωσε στους Κούρδους οικονομική δύναμη και γεωπολιτική σημασία που τους επιτρέπει να προωθήσουν έναν ανεξάρτητο Κουρδιστάν.
Έχω πει ότι το σχέδιο των Αμερικανών ήταν να στείλουν οι Κούρδοι του Ιράκ το φυσικό τους αέριο μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη, ώστε να υπάρχουν μεγάλα οικονομικά οφέλη για τους Κούρδους του Ιράκ και τους Κούρδους της Τουρκίας, και έτσι να συνεργαστούν μεταξύ τους και με την Τουρκία.
Αυτό το σχέδιο προέβλεπε ότι θα έπρεπε η Τουρκία να δώσει κάποιες ελευθερίες στους Κούρδους της Τουρκίας, αλλά όπως ήταν ανεμενόμενο έπεσαν πάνω στο Κουρδιστάν της Τουρκίας οι Ρώσοι και οι Ιρανοί. Και όσο και να έλεγε ο Τζορτζ Μπους ότι το PKK είναι ο κοινός εχθρός των ΗΠΑ και της Τουρκίας, όταν το PKK ανοιχτά υποστηρίζεται από μία στρατιωτική δύναμη όπως η Ρωσία, τότε ξέρεις ότι δεν μπορείς να το σταματήσεις εύκολα από το να πετάει ρουκέτες.
Ανακεφαλαιώνοντας, τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Συρία ήταν να φέρει το αέριο του Κατάρ στην Τουρκία, να κρατήσει φρόνιμους τους Κούρδους της Συρίας, να κατέβει στον Περσικό και να ηγεμονεύσει επί των Σαουδαράβων, φέρνοντας την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην εξουσία. Στο Ιράκ τα συμφέροντα της Τουρκίας ήταν να έχει στην σφαίρα επιρροής της το πετρέλαιο του Βορείου Ιράκ, να δημιουργήσει έναν αγωγό φυσικού αερίου από το Βόρειο Ιράκ, και να κρατήσει φρόνιμους τους Κούρδους του Ιράκ.
Στο Ιράκ πράγματι η Τουρκία τα βρήκε με τους Κούρδους, αλλά οι Ρώσοι και οι Ιρανοί άρχισαν να σαμποτάρουν τον αγωγό πετρελαίου Ιράκ-Τουρκίας, προκαλώντας ασφυξία στους Κούρδους του Ιράκ, ζητώντας τους ταυτόχρονα να ενταχθούν στον άξονα Ρωσίας-Ιράν, μαζί με τους Κούρδους της Συρίας και της Τουρκίας, οι οποίοι δεν έχουν πετρέλαιο και αέριο και δεν χρειάζονται την Τουρκία.
Το Δίλημμα των Κούρδων του Ιράκ
Άρα πρέπει να δούμε πως επηρέαζε τα συμφέροντα της Τουρκίας το Ισλαμικό Κράτος που έφτιαξαν οι Ρώσοι με τον Άσαντ, σπονσάροντας τα κορυφαία στελέχη των μυστικών υπηρεσιών του Σαντάμ Χουσέιν, και βάζοντας στην Συρία και το Ιράκ τζιχαντιστές από όλο τον κόσμο προκειμένου να ενισχύσουν τον στρατό που έφτιαχνα οι άνθρωποι του Σαντάμ.
Η Τουρκία ήταν δυσαρεστημένη με την επέμβαση των Αμερικανών στο Ιράκ, δεν είχε επιτρέψει στους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις της για να χτυπήσουν τον Σαντάμ, και ο επικεφαλής των ανθρωπίνων του Τουρκικού κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε χαρακτηρίσει την επέμβαση των Αμερικανών στο Ιράκ ως γενοκτονία, και είχε παρομοιάσει τους Αμερικανούς με τον Χίτλερ.
Άρα είναι λογικό να θεωρήσουμε ότι με μεγάλη συμπάθεια έβλεπε η Τουρκία τις επιθέσεις που έκανε η Al-Qaeda του Iraq εναντίον των Αμερικανών. Η Al-Qaeda του Ιράκ δημιουργήθηκε το 2003 από έναν Ιορδανό προστατευόμενο των Ιρανών, και υποστηρίχτηκε και από τους Άραβες και από τους Ιρανούς και από τους Ρώσους.
Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι όταν οι Αμερικανοί, μαζί με τους Κούρδους του Ιράκ, συνέλλαβαν κάποιους Τούρκους στρατιώτες στο Ιρακινό Κουρδιστάν, τους έδεσαν τα χέρια και τους φόρεσαν κουκούλες. Αυτή είναι η μεταχείριση που έχουν οι τρομοκράτες όταν συλλαμβάνονται. Με αυτόν τον τρόπο οι Αμερικανοί προφανώς έστειλαν στους Τούρκους το μήνυμα ότι βλέπουν τον τουρκικό στρατό με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που βλέπουν την Al-Qaeda.
Οι Ρώσοι και ο Άσαντ έδιναν πολύ σοβαρά κίνητρα στην Τουρκία για να συνεργαστεί με το Ισλαμικό Κράτος. Πρώτον οι Ρώσοι και ο Άσαντ επέτρεπαν στον Ερντογάν να αγοράζει το πετρέλαιο του Ισλαμικού Κράτους. Ο Άσαντ είχε δώσει τις πετρελαιοπηγές της Σουνιτικής Συρίας στο Ισλαμικό Κράτος, προκειμένου να έχουν χρηματοδότηση, να μην ενοχλούν τον Άσαντ, και να εξολοθρεύουν αντάρτες που συνεργάζονταν με το ΝΑΤΟ. Ο Άσαντ κι οι Ρώσοι ήξεραν ότι οι Αμερικανοί δεν θα συνεργάζονταν με τους πρώην ανθρώπους του Σαντάμ, άρα οι Ρώσοι και ο Άσαντ θα μπορούσαν εξολοθρεύσουν τον ISIS ανά πάσα στιγμή. Ακόμη και μία συμμαχία του ISIS με τους Τούρκους και τους Άραβες δεν τρόμαζε τους Ρώσους και τον Άσαντ, γιατί και πάλι θα είχαν να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους και τους Άραβες χωρίς το ΝΑΤΟ.
Όταν οι Τούρκοι έριξαν το Ρωσικό αεροπλάνο ο Πούτιν δήλωσε δημοσίως ότι ο γιος του Ερντογάν αγόραζε πετρέλαιο από τον ISIS, και σε κάποια πόστα που ήλεγχε ο ISIS οι Ρώσοι και ο Άσαντ έδιωξαν τον ISIS και έβαλαν τον στρατό του Άσαντ, κόβοντας την τροφοδοσία πετρελαίου του ISIS προς την Τουρκία.
Νομίζω όμως ότι το ισχυρότερο κίνητρο που έδιναν οι Ρώσοι και ο Άσαντ στην Τουρκία ήταν ότι επέτρεπαν στον ISIS να σκοτώνει τους Κούρδους, ενώ οι αντάρτες που υποστηρίζονταν από το ΝΑΤΟ δεν επιτρεπόταν να αγγίξουν τους Κούρδους. Και η Al-Qaeda σκότωνε τους Κούρδους κλείνοντας το μάτι στους Τούρκους.
Ουσιαστικά η πρόταση της Ρωσίας προς την Τουρκία στην Συρία ήταν να βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος, που δεν μπορεί να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς, ώστε και τους Κούρδους να καθαρίζει, και το πετρέλαιο του ISIS να αγοράζει, αλλά και να διαβεβαιώσει τους Ρώσους ότι δεν θα φέρει το ΝΑΤΟ στην Συρία.
Αυτός είναι ο λόγος που η Τουρκία είχε τόσο πολύπλοκη σχέση με τον ISIS. Από την μία πλευρά η Τουρκία ήθελε να βοηθάει τους αντάρτες του ΝΑΤΟ να ανατρέψουν τον Άσαντ και να προωθήσουν τον διάδρομο Τουρκίας-Κατάρ, αλλά από την άλλη έβλεπε ότι το ΝΑΤΟ δεν τολμούσε να στείλει στρατό στην Συρία, που είναι για δεκαετίες χωράφι της Ρωσίας. Ο
Ούτε ομοφωνία στο ΝΑΤΟ δεν υπήρχε, αφού οι Γερμανοί έχουν τους Nord Stream δεν έχουν καμία όρεξη να πάνε σε έναν πόλεμο για τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας, που είναι για αυτούς τελείως ασήμαντος, αν όχι και ανταγωνιστικός.
Στην συνέχεια όταν οι Αμερικανοί τα βρήκαν με το Ιράν δεν ήθελαν ούτε οι Αμερικανοί να χτυπήσουν τον Άσαντ και να τα σπάσουν με το Ιράν, και προσπαθούσαν να βρούνε μία λύση με τον Άσαντ μέσα, ώστε να πάρουν τον Άσαντ με το μέρος τους. Γιατί κακά τα ψέματα την Συρία την συμφέρει ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας. Όπως έχω ξαναπεί ο αγωγός Ιράν-Ιράκ-Συρίας είναι λίγο παραμυθάκι, γιατί πρέπει να γίνει ο αγωγός, μετά να γίνεται υγροποίηση, να μεταφέρεται με τα πανάκριβα LNG carriers, και στην τελικό προορισμό το αέριο να μετατρέπεται στην αρχική του μορφή, και όλα αυτά συνιστούν μία πάρα πολύ ακριβή διαδικασία, ενώ ο αγωγός Κατάρ-Τουρκίας φεύγει από το Κατάρ και πάει Ευρώπη non-stop. Επομένως θεωρώ τον αγωγό Ιράν-Συρίας περισσότερο κάτι που εφευρέθηκε για να έχει κάτι ο Άσαντ να λέει όταν δεν επιτρέπει τον Κατάρ-Τουρκία.
Σουνιτικοί-Σιιτικοί Αγωγοί
Οι Ρώσοι και ο Άσαντ ενίσχυσαν το Ισλαμικό Κράτος, ώστε να χτυπάει άγρια τους Κούρδους της Συρίας, να αναγκάζονται οι Αμερικανοί να δίνουν όπλα στους Κούρδους της Συρίας για να αντιμετωπίζουν τον ISIS, και με αυτόν τον τρόπο να διασπούν την συμμαχία Τουρκίας-ΝΑΤΟ.
Αν οι Τούρκοι σταματήσουν να προωθούν τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας, οι Ρώσοι θα τους δώσουν την Σουνιτική Συρία για να φτάνουν στον Περσικό Κόλπο.
Γι’αυτό οι Τούρκοι από την μία χτυπούσαν τον Άσαντ μαζί με τους Αμερικανούς, αλλά υποστήριζαν και τον ISIS εναντίον των Κούρδων της Συρίας, αλλά έπρεπε και ως μέλος του ΝΑΤΟ να επιτρέπουν στους Αμερικανούς να χτυπούν τον ISIS από το Incirlik, αλλά και ήθελε ο γιος του Ερντογάν να αγοράζει το πετρέλαιο του ISIS. Η πολιτική της Τουρκίας μοιάζει πάρα πολύ αντιφατική στην Συρία, και είναι, αλλά αν κοιτάξει κανείς από κοντά βλέπει ότι η πολιτική αυτή εξηγείται πάρα πολύ εύκολα.
Επίσης, όταν οι Τούρκοι χτυπούν τον ISIS και ο ISIS χτυπάει την Τουρκία. Ο ISIS δεν είναι κανένα κουταβάκι της Ρωσίας ή της Τουρκίας, και όσο πατάει σε κόντρες μεγάλων χωρών έχει δύναμη και αυτονομία.
Στο Ιράκ οι Τούρκοι είχαν αντίστοιχα διλήμματα. Ο ISIS χτυπούσε τις πετρελαιοπηγές του Βορείου Ιράκ, οι οποίες έχουν πλέον πέσει στα χέρια των Κούρδων. Η Τουρκία τα είχε βρει με τους Κούρδους του Ιράκ, αλλά τους Κούρδους του Ιράκ προσέγγιζαν οι Ιρανοί και οι Ρώσοι ζητώντας τους να εξάγουν το πετρέλαιο τους και το αέριο τους από το Ιράν, ώστε να τους εντάξουν στο ίδιο μπλοκ με τους Κούρδους της Συρίας και της Τουρκίας.
Επομένως και πάλι οι Τούρκοι θα είχαν οφέλη από ένα Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, όπως αυτό που πρότειναν οι Ρώσοι και ο Άσαντ, με τους πρώην ανθρώπους του Σαντάμ να τρέχουν αυτό το κράτος. Οι άνθρωποι του Σαντάμ ήταν εχθροί των Ιρανών, θα ήταν εγκλωβισμένοι από τους Σιίτες του Ιράκ στον νότο, αλλά και από τους Σαουδάραβες, και θα χρειαζόντουσαν την Τουρκία για να αναπνεύσουν και να εξάγουν το πετρέλαιο της Μοσούλης.
Επομένως βλέπετε ότι ένα Ισλαμικό Κράτος στα πλαίσια που το πρότειναν οι Ρώσοι και ο Άσαντ δεν θα ήταν και τόσο άσχημο για την Τουρκία, η οποία θα έχανε τον Κατάρ-Τουρκία, αλλά θα έφτανε στον Περσικό Κόλπο και θα ηγεμόνευε επί των Σαουδαράβων, κάτι που δεν κατάφερε ο Αιγύπτιος Νάσερ ποτέ, όπως γινόταν μέχρι τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.
Και μαζί η Τουρκία και η Ρωσία μπορούν να πιέσουν την Ευρώπη, ενδεχομένως με το μεταναστευτικό, ή ίσως και με άλλους τρόπους, προκειμένου να δεχτεί τον Turk Stream, ο οποίος θα δώσει στην Τουρκία πολύ μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές του Ρωσικού αερίου, αλλά και προμήθειες αν το αέριο αυτό καταλήγει στην Ευρώπη.
Σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία δεν θα γίνει ο μεγάλος ενεργειακός κόμβος που ονειρευόταν, και θα γίνει μία νέα Ουκρανία για την Ρωσία, με τα όποια οικονομικά οφέλη, και θα ηγεμονεύει στην Μέση Ανατολή με τις ευλογίες των Ρώσων. Και προφανώς η Ρωσία θα ξεχάσει την αγάπη της για τους Κούρδους και η Τουρκία την αγάπη της για το ΝΑΤΟ.
Σε μία τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα μπορούσε να φέρει όλο τον Αμερικανικό στρατό στα νησιά του Αιγαίου και για πρώτη φορά να κοιτάξει την Τουρκία από θέση ισχύος.
Να δούμε βέβαια πως θα πάνε τα πράγματα, γιατί αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη, άρα τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου