Η Τρίτη θα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Βενιζέλος θα βρεθεί στο Ισραήλ-στα Ιεροσόλυμα και στο Τελ Αβιβ-συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό για το περίφημο g2g. Το ταξίδι αυτό έρχεται τουλάχιστο 3 χρόνια μετά, από τότε που η ελληνική κυβέρνηση περέλαβε τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ. 

Η συγκεκριμένη λίστα που παραδόθηκε στους δικούς μας με όλους τους τρόπους -επίσημους και ανεπίσημους-παραμένει προκλητικά αναξιοποίητη τόσο από τον ΣΔΟΕ όσο και από τον σημερινό υπουργό Οικονομικών Στουρνάρα ο οποίος λεηλατεί την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν κατάφερε να πάρει ούτε μισό ευρώ από τα ονόματα της λίστας ανάμεσα στους οποίους γνωστοί εκδότες και δημοσιογράφοι. Χωρίς αιδώ, ο προκλητικά αστείος όσο και διεφθαρμένος κρατικός μηχανισμός και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών, επέλεξαν να μην ακουμπήσουν, 3 χρόνια τώρα, τα 2000 και πλέον ονόματα της λίστας. Αντ΄ αυτού θα μείνει στην νεώτερη πολιτική μας ιστορία η διαπόμπευση των Εβραίων επιχειρηματιών που όπως φαίνεται ήταν οι μόνοι που διάβασαν στην λίστα οι κ.κ Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος. Ιδού τι είχε δηλώσει ο Βενιζέλος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (από τα πρακτικά) για τα ονόματα των Ελληνοεβραίων επιχειρηματιών.

"Τι εννοούσα με το θρήσκευμα. Εννοούσα ότι ήταν ονόματα τα οποία έδιναν την εντύπωση Ελλήνων πολιτών εβραϊκήςκαταγωγής και αυτό το σχολίασα μάλιστα κατά έναν τρόπο αρνητικό, «γιατί έχω εδώ τρία ονόματα τα οποία συμβαίνει να είναι εβραϊκής καταγωγής»; Μου έκανε εντύπωση, δηλαδή, και όχι ευχάριστη. 

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις:

 Για να μην παρεξηγηθώ, τέλος, και για τους Εβραίους θέλω να πω ότι το γεγονός πως υπήρχαν ονόματα, που ήταν εβραϊκού θρησκεύματος, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Με εντυπωσίασε ομολογώ και γι’ αυτό το συγκράτησα, αλλά, προφανώς, συνέβη δειγματοληπτικά στο πρώτο αρχείο, που είχε ανοιχτεί, να έχει αυτά τα ονόματα."
Ήταν εκείνη η περίοδος που ένας καταιγισμός δημοσιευμάτων ήθελε τα αρχικά Μ.Π να ανήκουν δήθεν στην Μαργαρίτα Παπανδρέου.
Όταν στην συνέχεια εμαφανίστηκε και κατέθεσε στην επιτροπή η Μαρία Παντελή-απλή υπάλληλος στην εταιρεία του κ. Μιωνή, η οποία είχε πουληθεί στον όμιλο Λάτση-τα αρχικά της οποίας, ως  internet user,  είχαν προκαλέσει ολόκληρη θεωρία συνομωσίας γύρω από τους Παπανδρέου τα σχετικά δημοσιεύματα σταμάτησαν με λίγες εξαιρέσεις που επέμεναν στην συγκεκριμένη θεωρία. Αποτέλεσμα ήταν το BHMA να ζητήσει συγνώμη από τον επιχειρηματία κ. Σάμπυ Μιωνήκαι να δημοσιεύσει δισέλιδο απολογητικό αφιέρωμα με τίτλο Η Αλήθεια για τον κ. Σάμπυ Μιωνή.
Ευχόμαστε τώρα που ο Βενιζέλος θα βρίσκεται στο Ισραήλ να μην πέσει πάνω στον επιχειρηματία...
Ιδού η απολογία του ΒΗΜΑτος
Ενα άγνωστο στο ευρύ κοινό πρόσωπο που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είναι ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής-photo. Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του «Βήματος», τα περισσότερα από αυτά που γράφτηκαν και ειπώθηκαν για τον επιχειρηματία απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο επιχειρηματίας βρέθηκε στο επίκεντρο δημοσιευμάτων εξαιτίας της ανάγκης της κοινωνίας να κατηγορήσει κάποιον, οποιονδήποτε, για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ.

Το γεγονός ότι ο κ. Μιωνής είναι Ελληνας, εβραίος και Ισραηλινός ίσως να τον έκανε ιδανικό στόχο για ΜΜΕ και πολιτικούς του ακροδεξιού χώρου με γνωστές αντισημιτικές θέσεις.

Αν εγκύψει κανείς στην πλευρά αυτή της υποθέσεως και ερευνήσει περισσότερο ορισμένες από τις πληροφορίες που διοχετεύθηκαν στη δημοσιότητα, μερικές από τις οποίες δημοσιεύθηκαν και στο «Βήμα», το οποίο έπεσε και αυτό θύμα των ανακριβών αυτών πληροφοριών, προκύπτουν ορισμένα πραγματικά δεδομένα τα οποία «Το Βήμα» αισθάνεται την υποχρέωση να καταγράψει.

Οπως τελικώς προκύπτει, ο κ. Μιωνής δεν έχει ποτέ εμπλακεί σε υπόθεση φοροδιαφυγής στις ΗΠΑ.

Δεν ανταποκρίνεται επίσης στην πραγματικότητα ότι ο κ. Μιωνής εμφανίζεται στη λίστα Λαγκάρντ με περισσότερα από 80 εκατ. δολάρια σε προσωπικό του λογαριασμό.

Παρ' όλο που πιθανότατα η περιουσία του να υπερβαίνει το ποσό αυτό, το ποσό που είχε σε λογαριασμούς του στην τράπεζα HSBC ήταν κατά πολύ μικρότερο και επιπλέον είναι γνωστό ότι είναι κάτοικος εξωτερικού από τότε που ήταν φοιτητής. Επίσης, είναι πλέον γνωστό ότι ο κ. Μιωνής όχι μόνο δεν απέφυγε να καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, αλλά αντίθετα έστειλε αυτόκλητα και υπόμνημα εξηγώντας τα πάντα λεπτομερέστατα, καθώς και γράμμα με το οποίο ζητούσε να καταθέσει διά ζώσης, προκειμένου να σταματήσουν τα σενάρια εναντίον του.

Αυτό που γράφτηκε, ότι δηλαδή ο κ. Μιωνής δήλωσε ασθενής στις ΗΠΑ προκειμένου να αποφύγει να καταθέσει, αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων και αυτό λανθασμένο. Τέλος, επιβεβαιώθηκε ότι η έρευνα του ΣΔΟΕ που έγινε το 2000 σε γραφείο που χρησιμοποιούσε ο κ. Μιωνής κατά τη διάρκεια αποθεραπείας του από σοβαρή ασθένεια έγινε ύστερα από ψευδή καταγγελία υπαλλήλων της τράπεζας Julius Baer στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα ο κ. Μιωνής, σε ηλικία μόλις 31 ετών και ύστερα από σοβαρή ασθένεια στράφηκε δικαστικά κατά της τράπεζας και των υπαλλήλων της στη Νέα Υόρκη για συκοφαντική δυσφήμηση και ύστερα από τρία χρόνια δικαστικής διαμάχης η τράπεζα υποχρεώθηκε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό να πληρώσει στον κ. Μιωνή ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που έχουν πληρωθεί ποτέ για τέτοια υπόθεση και το οποίο ήταν πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Μερικά από αυτά τα εκατομμύρια πήγαν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, σύμφωνα με την επιθυμία του κ. Μιωνή. Ο επιχειρηματίας χαίρει του σεβασμού της διεθνούς χρηματοοικονομικής κοινότητας τόσο για τις επιχειρηματικές επιτυχίες του σε νεαρή ηλικία όσο και για το ήθος του και το ιδιαίτερα πλούσιο φιλανθρωπικό του έργο. Και για τον λόγο αυτόν «Το Βήμα» και το Vima.gr εκφράζουν τη λύπη τους επειδή έπεσαν θύμα παραπληροφόρησης.
 
Η σταδιοδρομία, οι απόψεις και οι δραστηριότητες 
Το πορτρέτο του κ. Σάμπυ Μιωνή, η προσωπικότητα και οι δραστηριότητές του παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Σάμπυ Μιωνής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969, σε μια εβραϊκή οικογένεια με ρίζες στο Αγρίνιο και τη Θεσσαλονίκη. Πολλά μέλη της οικογένειάς του χάθηκαν στο Αουσβιτς και άλλα διασώθηκαν με τη βοήθεια μελών της Αντίστασης.

Ο παππούς του, Σάμπυ Κοέν, δολοφονήθηκε στο Αουσβιτς, από όπου επέστρεψε η γιαγιά του, Ζαρμαίν Κοέν, αρκετούς μήνες μετά το τέλος του πολέμου και μεγάλωσε τη μητέρα του και τις θείες του που κρύβονταν σε ένα καθολικό ορφανοτροφείο στην οδό Αχαρνών. Ο Ιωνας Μιωνής, θείος του πατέρα του, ήταν εξέχον μέλος της εθνικής αντίστασης και βοήθησε την αγρινιώτικη πλευρά της οικογένειας να φυγαδευτεί στα βουνά. Συμμαθητές και φίλοι του Σάμπυ Μιωνή λένε ότι η βαριά οικογενειακή του ιστορία τον οδήγησε στη διαμόρφωση μιας πολύπλοκης προσωπικότητας. Εχει ένα έντονο ένστικτο επιβίωσης, είναι ένθερμος αντιρατσιστής και θεωρεί την επιχειρηματική του επιτυχία μόνο ως μέσο προστασίας της οικογένειάς του και τρόπο χρηματοδότησης της έντονης φιλανθρωπικής του δράσης.

Τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών, σπούδασε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Brandeis της Βοστώνης και τώρα προσφέρει περισσότερες από 70 υποτροφίες τον χρόνο σε παιδιά φτωχών οικογενειών. Πέρασε καρκίνο στα 29 του χρόνια και αργότερα δώρισε το παιδοκαρκινολογικό κέντρο στο νοσοκομείο του Τελ Αβίβ.

Εθεσε μάλιστα ως όρο να νοσηλεύονται παιδιά από την Ελλάδα με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Επίσης, μέσω του ιδρύματός του, πληρώνει πειραματικά φάρμακα για παιδιά με ανίατες μορφές καρκίνου. Επεσε πολλές φορές θύμα ρατσισμού στην Ελλάδα και χρηματοδοτεί εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα για παιδιά μεταναστών από την Αιθιοπία στο Ισραήλ.

Παλιοί συμμαθητές θυμούνται τις μάχες του Σάμπυ Μιωνή με ακροδεξιά μαθητική οργάνωση της οποίας ιδρυτής ήταν σημερινός πολιτικός. Ο μαθητής τότε Σάμπυ Μιωνής αλλά και η οικογένειά του δέχονταν συχνά απειλητικά τηλεφωνήματα από μέλη της οργάνωσης αυτής. Με άλλα λόγια, έχει μετατρέψει τα βιώματά του σε τρόπο ζωής και προσφοράς.

Επαγγελματικά ξεκίνησε την καριέρα του στη Βοστώνη, στην επενδυτική τράπεζα Donaldson, Lufkin & Jenrette όπου και διακρίθηκε. Σε νεαρή σχετικά ηλικία ίδρυσε τη δική του εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων, την οποία διηύθυνε από τη Γενεύη, και η οποία αναγνωρίστηκε διεθνώς και εξαγοράστηκε τον Φεβρουάριο του 2006 από την ελβετική τράπεζα EFG International.

Oι «Financial Times», η «Wall Street Journal» και πολλές άλλες διεθνείς εφημερίδες και περιοδικά έχουν γράψει εγκωμιαστικά σχόλια και τον έχουν μάλιστα συμπεριλάβει σε λίστες με τους πιο επιτυχημένους νέους επιχειρηματίες της Ευρώπης. Μάλιστα, στη συμβουλευτική επιτροπή της εταιρείας του συμμετείχαν μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ.

Η χρονική στιγμή πώλησης της εταιρείας που ίδρυσε αποδεικνύει δυο πράγματα: Πρώτον, ότι κατά τη χρονολογία στην οποία αναφέρεται η λίστα Λαγκάρντ, η εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων ανήκε εξ ολοκλήρου στην EFG και, δεύτερον, ότι ο κ. Μιωνής είναι ή ιδιαίτερα έξυπνος ή ιδιαίτερα τυχερός που πούλησε την εταιρεία του στο ψηλότερό της σημείο, πριν από τη διεθνή κρίση στις αγορές. Από τον Ιούνιο του 2009 ο κ. Μιωνής έχει αποχωρήσει από τον όμιλο EFG και ασχολείται αποκλειστικά με τη φιλανθρωπική του δράση και τη διαχείριση της περιουσίας του.

Σε πολλούς έκανε εντύπωση που ένας τόσο καταξιωμένος επιχειρηματίας εμφανίζεται και ως εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού για τα ελληνόφωνα μέσα, φορώντας μια απλή χακί στολή. Ομως ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι αισθάνεται περήφανος για τη διπλή του εθνικότητα και ότι είναι τιμή και υποχρέωσή του να υπηρετεί το Ισραήλ όταν η χώρα του τον χρειάζεται.

Μάλιστα, φαίνεται ότι το ίδιο κάνει και με την Ελλάδα, φέρνοντας συχνά ισραηλινούς επιχειρηματίες σε επαφή με την ελληνική πρεσβεία και άλλους φορείς, προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα. Στην ένορκη κατάθεσή του ως μάρτυρα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής είπε χαρακτηριστικά ότι μια μικρή χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει αν όλοι κοιτάνε την «πάρτη» τους.

Από πολύ νεαρή ηλικία έγραφε άρθρα στον ελληνικό Τύπο υπερασπιζόμενος το Ισραήλ και μαχόμενος τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που τα άρθρα του θα μπορούσαν να έχουν στην ιδιωτική και επαγγελματική του εικόνα.

Ολοι όσοι γνωρίζουν αλλά και όσοι έχουν δουλέψει με τον κ. Μιωνή μιλούν για την απλότητα την οποία τον χαρακτηρίζει. Δεν οδηγεί ποτέ εντυπωσιακά αυτοκίνητα, δεν φοράει ακριβά ρολόγια (δεν φοράει καθόλου ρολόι), δεν καπνίζει, δεν πίνει, δεν τον ενδιαφέρει να συμμετέχει στο διεθνές jet set, προτιμάει να κάνει παρέα με τους παλιούς του συμμαθητές και φίλους, φοράει σχεδόν πάντα τζιν και ακόμα και ο νεότερος υπάλληλος της εταιρείας του τον αποκαλούσε με το μικρό του όνομα. Παλιοί υπάλληλοι της εταιρείας του μιλούν για έναν αυτοδημιούργητο, ταλαντούχο άνθρωπο, ιδιαίτερα πιστό, γενναιόδωρο και ευαίσθητο με τους ανθρώπους γύρω του, που παραδέχεται τα λάθη του και αναλαμβάνει πάντα την ευθύνη γι' αυτά, αλλά συγχρόνως σκληρό με όποιον προσπαθεί να βλάψει αυτόν και τους οικείους του. Το πείσμα που τον βοήθησε να πετύχει τους στόχους του είναι αυτό που οι εχθροί του υποτιμούν και συνήθως οδηγούνται στην καταστροφή.

Οποιος και να είναι ο πραγματικός λόγος για τη μεταχείριση της οποίας έτυχε ο κ. Μιωνής από μερίδα των ΜΜΕ στην Ελλάδα, «το Βήμα» θεωρεί υποχρέωσή του να αναδείξει στοιχεία της προσωπικότητας και του έργου του που δεν ήταν γνωστά, από δημοσιογραφικό καθήκον και στο όνομα της προάσπισης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας