Πάνω από 4 ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την πρόταση των δανειστών που οδηγεί σε μέτρα σκληρής μακροχρόνιας λιτότητας.
Ξεκίνησε λίγο μετά τις 21.30 ώρα Ελλάδας και ολοκληρώθηκε γύρω στις 01.50 η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.
Τσίπρας: Καμία βάση συζήτησης από τις προτάσεις των δανειστών
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι δανειστές κράτησαν πολύ σκληρή στάση προτείνοντας μάλιστα ακόμη και περικοπές στο ΕΚΑΣ αλλά και αύξηση «του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 10 μονάδες» όπως είπε ο κ. Τσίπρας ο οποίος σχολίασε ότι «αυτές οι προτάσεις δεν αποτελούν καμία βάση συζήτησης».
Αποχωρώντας από την έδρα της Κομισιόν, ο κ. Τσίπρας ειπε επίσης ότι οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν μέχρι στιγμής τον μόνο κοινό τόπο και τόνισε ότι υπάρχει η διάθεση από την πλευρά της Κομισιόν για να υπάρξει μια ρεαλιστική συμφωνία. «Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία.» είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «Οσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια τόσο πιο κοντά βρίσκεται σε μια κοινά αποδεκτή λύση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Σε σχετική ερώτηση για τον χαρακτήρα των προτάσεων των δανειστών ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόταση (take it or leave it) «μόνο διάλογος για μια λύση επωφελή για όλους».
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το εάν η Ελλάδα θα πληρώσει την δόση των 300 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός τους απάντησε να μην ανησυχούν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα
Κομισιόν: Εγινε πρόοδος...
Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης αναφέρεται: «Ο πρόεδρος Γιούνκερ δέθχηκε τον πρωθυπουργός Τσίπρας σε μια ιδιωτική συνάντηση, την οποία ακολούθησε ένα δείπνο εργασίας. Μαζί τους ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup Ντάισελμπλουμ. Ηταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. Εγινε πρόοδος στην κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών στη βάση διαφόρων προτάσεων. Συμφωνήθηκε ότι θα συναντηθούν ξανά. Η εντατική δουλειά θα συνεχιστεί».
Ντάισελμπλουμ: Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος πήρε μέρος στο δείπνο του κ. Τσίπρα με τον κ. Γιουνκερ περιορίστηκε να χαρακτηρίσει «καλή» τη συνάντηση και να ανακοινώσει ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.
Τον κ. Τσίπρα συνόδευαν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ε. Τσακαλώτος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακκελαρίδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, πριν φτάσει στην έδρα της Κομισιόν ο έλληνας πρωθυπουργός, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του EuroWorking Group Τομας Βίζερ. Ακολούθησε λίγο μετά τις 21.30 ώρα Ελλάδος η συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ η οποία κράτησε περίπου δύο ώρες. Από τις 23.40 περίπου, έλαβε τον χαρακτήραδείπνου εργασίας με τη συμμετοχή του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Στον λογαριασμό του πρωθυπουργού στο Twitter δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Γιουνκερ να οδεύουν στον χώρο της συνάντησης. Η πρόταση των δανειστών«'Αγριες ώρες» είχε ο πρωθυπουργός στην έδρα της Κομισιόν καθώς το κείμενο-συμφωνίας των δανειστών - δημοσιοποιήθηκε στα βασικά του σημεία - οδηγεί σε μέτρα σκληρής μακροχρόνιας λιτότητας χωρίς...«σανίδα» πολιτικής σωτηρίας που θα ήταν μια δέσμευση για το χρέος.Το ΔΝΤ και οι ευρωπαίοι στην προσπάθεια να συγκεράσουν τις δικές τους αντιθέσεις όσον αφορά στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, συνέταξαν μια «συνταγή» αυστηρής και μακροχρόνιας λιτότητας με μέτρα άμεσης και μακροπρόθεσμης απόδοσης.
Το πρώτο συστατικό της λιτότητας είναι το ύψος των πλεονασμάτων που ζητούνται από την Αθήνα: 1 % φέτος το οποίο σταδιακά θα φτάσει το 3,5% το 2018. Μόνο η επίτευξη πλεονάσματος 1% συνεπάγεται μέτρα ύψους σχεδόν 3,5 δισ.
Το σχέδιο των δανειστών περιλαμβάνει εξίσου σκληρές ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ, περικοπές σε συντάξεις, αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις.
Τι είπαν Μέρκελ - Ολάντ στον Τσίπρα πριν τη συνάντηση με τον Γιούνκερ
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Α. Τσίπρας με τον Φ. Ολάντ και την Α. Μέρκελ το απόγευμα της Τετάρτης έγινε σε πολύεποικοδομητικό κλίμα, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξουν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και να βρεθεί λύση άμεσα.
Σύμφωνα με πηγή του ανταποκριτή της γαλλικής εφημερίδας Les Echos Renaud Honore, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας είπαν στον Α. Τσίπρα το κείμενο-πρόταση των δανειστών δεν έχει τη μορφή τελεσιγράφου και ότι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη δυνατές.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν αποκλείεται να γίνει νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των τριών την Πέμπτη, σχετικά με τα αποτελέσματα που θα έχει η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ-Κ Γιούνκερ.
Τι περιλαμβάνει το κείμενο των δανειστών
Στο δεκασέλιδο κείμενο περιλαμβάνονται οκτώ συγκεκριμένες προτάσεις:
Κλιμακωτή αύξηση στο πρωτογενές πλεόνασμα
Στην πρόταση της Αθήνας για πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% οι δανειστές προτείνουν κλιμακωτή αύξησή με 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 1% αυτήν την χρονιά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ύcους 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Οι δύο συντελεστές του ΦΠΑ
Στην πρόταση της Αθήνας για τρεις συντελεστές ΦΠΑ αντιτείνουν δύο συντελεστές 11% και 23%. Στον χαμηλό συντελεστή του 11% θα ενταχθούν φάρμακα και τρόφιμα και ξενοδοχεία. Στο 23% θα ενταχθούν όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και οι υπηρεσίες. Στην ελληνική κυβέρνηση θα δίνεται η ευελιξία να αποφασίσει ποιες κατηγορίες τροφίμων θα μπουν στην μεγάλη κατηγορία, τονίζοντας ότι όσα περισσότερα τρόφιμα πάρουν ΦΠΑ 23% , τόσα πιο πολλά τα έσοδα.
Περικοπές και παραχωρήσεις για εργασιακά - ασφαλιστικό
Για το μεγάλο «αγκάθι» του ασφαλιστικού οι δανειστές προτείνουν να ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περικοπές δαπανών από 0,25% έως 0,5% αρχής γενομένης την 1η Ιουλίου και να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές 1% το 2016.
Για τα εργασιακά οι εταίροι εμφανίζονται να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις και συγκεκριμένα να μην υπάρξουν νέες περικοπές θέσεων για το 2015 στο δημόσιο τομέα. Αντί για την άμεση υιοθέτηση νόμων που θα διευκολύνουν τις απολύσεις, οι δανειστές προτείνουν διαβούλευση μέσω της οποία θα επανεξεταστεί το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ομαδικών απολύσεων.
Σε αντιστάθμισμα, η Αθήνα θα πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα καταργήσει μνημονιακούς νόμους για την αγορά εργασίας.
Ιδιωτικοποιήσεις και 100 δόσεις
Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων οι δανειστές ζητούν να ψηφιστεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να συνεχιστεί η διαδικασία για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και η αντίστοιχη για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.
Οι εταίροι θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στις ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις ώστε να μην περιλαμβάνει τους μεγάλους οφειλέτες ή να τους αναγκάζει να πληρώνουν γρηγορότερα και μεγαλύτερα ποσά.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη αγορά το αίτημα που διατυπώνεται είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις από την πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο τμήμα της πρότασης που δημοσιοποιήθηκε δεν γίνεται καμιά αναφορά σε ελάφρυνση του χρέους το οποίο διακαώς επιθυμεί η ελληνική πλευρά.
Ολάντ: Το μέλλον της Ελλάδας μέσα στο ευρώ
Αργά το βράδυ της τετάρτης, μετά την συνάντησή του με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι για την Ελλάδα οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας και πρόσθεσε: «Τώρα θα πρέπει να πάμε σε μια συμφωνία και νομίζω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων. Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ. Αυτή είναι και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Συνεπώς πρέπει να ενεργήσουμε έτσι ώστε οι κανόνες να γίνουν σεβαστοί. Να δώσουμε στην Ελλάδα ένα μέλλον μέσα στο ευρώ αλλά και η Ελλάδα να δεσμευτεί αντιστοίχως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου