Τη θέση των δικηγόρων για ουσιαστικό διάλογο από μηδενική βάση σχετικά με το ασφαλιστικό επανέλαβε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής.Οι δικηγόροι βρίσκονται σε αποχή από τα καθήκοντά τους και εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους...
Εν όψει της συνεδρίασης του συντονιστικού του κλάδου το απόγευμα ο κ. Αλεξανδρής είπε, μιλώντας στο Mega, ότι δεν έχει «κανένα νεότερο στοιχείο που μπορεί να αναδιατάξει τις σκέψεις του οργάνου που θα αποφασίσει», τονίζοντας την ανάγκη μιας «ουσιαστικής πρόταση η οποία να μεταφράζεται σε ουσιαστικές αλλαγές».
«Τα στοιχεία που δίνονται, οι μετρήσεις, οι ποσοτικοποιήσεις και οι κοστολογήσεις, η αναλογιστική μελέτη δεν δίνουν συγκεκριμένα στοιχεία. Δεν μπορείς να προτείνεις τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, ασφαλιστικών εισφορών για μια κατηγορία 44.000 ελευθέρων επαγγελματιών δικηγόρων χωρίς να ξέρεις πόσοι δικηγόροι έχουν εισόδημα από 1 έως 10.000 ευρώ, πόσοι δικηγόροι έχουν εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ. Δεν το ξέρουν. Μετρήσεις τέτοιες δεν υπάρχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τις εισφορές
Για τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπει η πρόταση Κατρούγκαλου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Αθηνών έφερε μια σειρά από παραδείγματα που καταδεικνύουν το μέγεθος της επιβάρυνσης.
Όπως εξήγησε, για έναν δικηγόρο με φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ, υπό το ισχύον σύστημα οι ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται σε 4.000 ευρώ, ο φόρος 4.000 ευρώ, η εισφορά αλληλεγγύης 111 ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ και ο ΟΑΕΔ 120 ευρώ, με τη συνολική επιβάρυνση να φτάνει τα 9.112 ευρώ, ενώ με την κυβερνητική πρόταση θα ανέλθει στα 12.000 ευρώ.
Για φορολογητέο εισόδημα 30.000 ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, από 11.676 ευρώ σήμερα, η επιβάρυνση αυξάνεται στις 17.234 ευρώ.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι με έγγραφο που εστάλη από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου επέρχονται κάποιες αλλαγές, εξηγώντας ότι στην περίπτωση του εισοδήματος των 30.000 ευρώ η επιβάρυνση από 17.234 ευρώ που ήταν στο αρχικό σχέδιο μειώνεται στα 14.852 ευρώ.
«Αυτή είναι η λύση η προτεινόμενη ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες και κυρίως οι δικηγόροι τους οποίους εκπροσωπώ πρέπει να υποστείλουν τη σημαία της αντίδρασης» τόνισε.
Ο κ. Αλεξανδρής προέβλεψε ακόμη ότι αν το προσχέδιο για το ασφαλιστικό καταστεί νόμος «σε 2, 3, 5 μήνες το πολύ θα έχουμε μια ραγδαία έξοδο δικηγόρων που είναι ενεργοί, που έχουν συμπληρώσει ενδεχομένως και το 62ο έτος της ηλικίας τους και το εισόδημά τους είναι αισθητά μεγαλύτερο από τη σύνταξη που μπορεί να πάρουν» και «θα πάψει το κράτος να εισπράττει και φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές».
Περί γραβάτας
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας περί γραβάτας, ο κ. Αλεξανδρής μίλησε για «στιλιστική διάκριση» και υπογράμμισε ότι «αυτά που είπε ο κ. Κατρούγκαλος είναι κατώτερα του αξιώματος, όχι του υπουργού, αλλά του καθηγητή συνταγματικού δικαίου».
«Όταν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και νομίζω πρέπει να έχει υποπέσει στην αντίληψή του, όλοι οι δικηγόροι σε όλα τα δικαστήρια της Ευρώπης, πηγαίνουν τουλάχιστον με γραβάτα, τον εξέπληξε τόσο πολύ ότι πήγαμε στη δημόσια αυτή εκδήλωση διαμαρτυρίας φορώντας το επαγγελματικό μας ένδυμα. Έπρεπε να φορέσουμε στολή παραλλαγής, να υποδυθούμε τους εργάτες της ναυπηγοεπισκευαστικής βάσης, για να τύχουμε του οίκτου και της εκτίμησης και της αξιολόγησης του κ. Κατρούγκαλου;» διερωτήθηκε.
Περί φοροδιαφυγής
Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα περί φοροδιαφυγής των δικηγόρων ο κ. Αλεξανδρής μίλησε για «ατιμωτικό σύνθημα το οποίο δεν μπορεί να έχει αντίκρισμα στην πραγματικότητα» και πρόσθεσε:
«Είναι το κρυφό επιχείρημα της κυβέρνησης. Έχω δει και τη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου που λέει ότι εμείς θα έχουμε έναν ταξικό δείκτη, είναι ταξικό μεροληπτικό αυτό το νομοσχέδιο. Θα προστατεύσουμε μια ομάδα και από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι είναι φοροφυγάδες, θα χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Δηλαδή έχουμε ασφαλιστικό σύστημα ή έχουμε σύστημα εισπρακτικό, δημοσιονομικό, τιμωρητικό φορολογικό;»
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-2-2016 από directNEWS.gr πηγή:tanea.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου