Τρεις νομούς διασχίζει ο ποταμός Αχέροντας: Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας. Από τις πολλές πηγές του- οι πρώτες είναι στο βουνό Τόμαρος των Ιωαννίνων, σε υψόμετρο σχεδόν 2.000 μέτρων- μέχρι τις εκβολές του στο Ιόνιο, στην Αμμουδιά της Πρέβεζας, σχηματίζει αλλού ήρεμα νερά κι αλλού χαράδρες και ορμητικά περάσματα.
Χιλιάδες επισκέπτες φτάνουν στην Ήπειρο κάθε χρόνο για να δουν το ποτάμι των 52 χιλιομέτρων που στην αρχαιότητα πίστευαν πως ήταν το τελευταίο μέρος πριν οι ψυχές των νεκρών καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Τον διάπλου του έκανε ο ψυχοπομπός Ερμής, σύμφωνα με τη μυθολογία, παραδίδοντας τις ψυχές στον χάροντα, ο οποίος έπαιρνε τον οβολό, που είχαν τοποθετήσει στο στόμα των νεκρών οι συγγενείς τους. Στο σημερινό χωριό Μεσοπόταμος υπήρχε και νεκρομαντείο, που διευκόλυνε την επικοινωνία των ζωντανών με τις ψυχές των νεκρών.
Το τοπίο είναι μαγευτικό και σε κάποια σημεία του το ποτάμι υπενθυμίζει τη δύναμη της φύσης και τον σεβασμό με τον οποίο οφείλει ο άνθρωπος να την αντιμετωπίζει. Τα κρυστάλλινα νερά του, που είναι προσβάσιμα το καλοκαίρι αλλά τον χειμώνα γίνονται πολύ ορμητικά, σχηματίζουν φαράγγια και περνούν ανάμεσα από στενούς επιβλητικούς βράχους, που μοιάζουν να φρουρούν τη ροή του. Η βλάστηση κοσμεί τα περάσματα του ποταμού και πλούσια πανίδα ζει στους φιλόξενους κόλπους του, αναδεικνύοντάς τον Αχέροντα σε τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000.
Αφού θαυμάσετε το τοπίο, άλλο ένα θαύμα της εκπληκτικής γης της Ηπείρου, μη χάσετε την ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα την περιοχή, είτε με διάφορα αθλήματα, που γίνονται μέσα στη φύση, είτε με εξόρμηση σε κοντινούς προορισμούς. Ιππασία στις πηγές του Αχέροντα, ράφτινγκ και καγιάκ, ποδηλασία κατά μήκος του ποταμού αλλά και κολύμπι για γενναίους στα παγωμένα νερά του είναι μερικές μόνο από τις επιλογές.
Αξιοποιώντας την παραμονή σας στην περιοχή, επισκεφθείτε την Πάργα, την Πρέβεζα, τα ιστορικά Σουλιωτοχώρια.
Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα
Σελίδες — 1 2
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου