ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
18/01/14 - 04:08
Όσο και αν οι Βρυξέλλες προσπαθούν να απομονώσουν και να μην δίνουν ουσιαστικές ελεγκτικές εξουσίες στην Ευρωβουλή, αυτά πλέον τελειώνουν και μία νέα πραγματικότητα ανατέλλει: Τα εθνικιστικά κόμματα αναμένεται να συγκεντρώσουν 100-130 έδρες και μαζί με τους ευρωσκεπτικιστές τύπου Νάϊτζελ Φάρατζ που ήδη έχουν 85 βουλευτές και θα φτάσουν σίγουρα τους 130, θα δημιουργήσουν έναν πανίσχυρο πολιορκητικό κριό στο κατεστημένο των Βρυξελλών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και σίγουρα θα σταθούν απέναντι στην ασυδοσία του ΔΝΤ.
Σήμερα επτά είναι οι ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου:
-Κοινοβουλευτική Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες)
-Η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
-Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη
-Ομάδα τωv Πρασίvωv / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία
-Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές
-Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών
-Ευρώπη ελευθερίας και δημοκρατίας
-Η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
-Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη
-Ομάδα τωv Πρασίvωv / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία
-Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές
-Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών
-Ευρώπη ελευθερίας και δημοκρατίας
Οι πρώτοι και οι τρίτοι από το τέλος με 30 ευρωβουλευτές οι πρώτοι και 55 οι δεύτεροι "σπάνε" την μονοτονία, αλλά αυτό που έρχεται τον Μάϊο θα θυμίζει περισσότερο "σκληρό ροκ".
Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του 2009 ήταν μία ξεκάθαρη νίκη των κεντροδεξιών σχηματισμών στην πλειοψηφία των χωρών-μελών της Ε.Ε. Συγκεκριμένα οι κεντροδεξιοί σχηματισμοί υπερίσχυσαν στις 21 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ηττήθηκαν μόνο στις: Ελλάδα, Ρουμανία, Σουηδία, Δανία, Μάλτα, και Εσθονία. Οι κεντροαριστεροί σχηματισμοί αντιθέτως επικράτησαν μόνο σε πέντε χώρες, στην Ελλάδα, στην Ρουμανία, στην Σουηδία, στην Δανία και στην Μάλτα.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα πολυπληθέστερη παράταξη στο νέο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος(EPP) που καταλαμβάνει 265 από τις 736 έδρες και ακολουθούν η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο(PES) με 184 έδρες, η ομάδα της συμμαχίας Φιλελευθέρων και δημοκρατών για την Ευρώπη(ALDE) με 84 έδρες, η ομάδα των Πράσινων(GREENS/EFA) με 55 έδρες, η Ομάδα των Συντηρητικών και μεταρρυθμιστών (ECR) με 55 έδρες, η Συνομοσπονδιακή ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς(GUE/NGL) με 35 έδρες και η Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας (EFD) με 30 έδρες. Οι υπόλοιποι σχηματισμοί συγκέντρωσαν 28 έδρες.
Τώρα, όμως όλα αλλάζουν και η αλλαγή ξεκινά από την Γαλλία: Για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή χώρα κόμμα της "σκληρής" Δεξιάς εμφανίζεται να προηγείται σε δημοσκοπήσεις. Ο λόγος για το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπεν το οποίο σύμφωνα με δημοσκόπηση στο Nouvel Observateur ενδέχεται να έλθει πρώτο στις προσεχείς ευρωεκλογές, ξεπερνώντας σε ποσοστό κεντροδεξιούς και Σοσιαλιστές.
Περίπου το 24% των ερωτηθέντων στα πλαίσια της έρευνας απάντησαν πως θα ψηφίσουν τους "καθαρούς" δεξιούς, έναντι του 22% που δήλωσε ότι θα ψηφίσει το κεντροδεξιό κόμμα UMP κι ενός 19% που τάχθηκε υπέρ του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Το ποσοστό της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα παρά τις ανώμαλες πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα σε βάρος του κόμματος, αναμένεται να διπλασιαστεί.
Τεράστια αύξηση σημειώνουν τα εθνοκεντρικά κόμματα σε Ολλανδία Φιλανδία, Νορβηγία, Αυστρία, Δανία.
Το Κόμμα των Ελευθέρων κατάφερε να αναδειχθεί μόνο του τρίτη δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό 22^, αλλά μαζί με ένα-δύο μικρότερα κόμματα συγκεντρώνουν το 33% του εκλογικού σώματος της χώρας.
Ας δούμε μία-μία τις χώρες των οποίων οι πολίτες υπόσχονται να σπάσουν την "σιωπή των αμνών στου Στρασβούργου".
Πολωνία
Εκλέγει 50 Ευρωβουλευτές. Στις πολωνικές εκλογές κυριάρχησε ο κεντροδεξιός σχηματισμός Πολιτική Πλατφόρμα με ποσοστό 44,43%, αλλά ιδιαίτερα ενισχυμένοι εμφανίζονται σήμερα οι Ευρωσκεπτικιστές που είχαν κερδίσει 27,4% και 15 έδρες και η Αριστερά με 12,34% και 7 έδρες.
Λετονία
Το δεξιό κόμμα «Όλα για τη Λετονία» προήλθε από τον συνασπισμό δυο συντηρητικών κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές του 2010 και εξασφάλισε ποσοστό 7,6%.
Λιθουανία
Το εθνικό-λαϊκιστικό κόμμα «Τάξη και Δικαιοσύνη», με επικεφαλής τον Rolandas Paksas κέρδισε την προεδρία το 2003 και πήρε ποσοστό 12,7% στις βουλευτικές εκλογές του 2008. Έχει εκλέξει 15 βουλευτές στους 141.
Νορβηγία
Με ποσοστό 23% το «Κόμμα της Προόδου» είναι σήμερα η δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας. Είναι εθνοκεντρικό κόμμα σκληρό κατά των λάθρο. Έχει εκλέξει 41 βουλευτές στους 169.
Φινλανδία
Το κόμμα Αληθινοί Φινλανδοί πήρε ποσοστό 19% στις εκλογές που διεξήχθησαν στον Απρίλιο του 2011. Είναι κόμμα ευρωσκεπτικιστικό και τάσσεται κατά της παροχής οικονομικής βοήθειας για τη διάσωση ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Δανία
Το δεξιό κόμμα του Λαού της Δανίας κέρδισε ποσοστό 14% το 2011. Οπως και τα άλλα δεξιά κόμματα των σκανδιναβικών χωρών τάσσεται υπέρ μιας αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Χωρίς να συμμετάσχει στην κυβέρνηση στήριξε από το 2001 έως το 2011 τη κεντροδεξιά κυβέρνηση ζητώντας πολιτικά ανταλλάγματα, όπως η ενίσχυση των μέτρων κατά των μεταναστών.
Βουλγαρία
Το ακροδεξιό κόμμα Ataka «γεννήθηκε» το 2005. Είναι κατά της «τσιγγανοποίησης» και της «τουρκοποίησης» της Βουλγαρίας.
Ιταλία
Η Λέγκα του Βορρά στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2008 κέρδισε το καλύτερο ποσοστό (8%) που πήρε ποτέ στην ιστορία της.
Ουγγαρία:
Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik υπερασπίζεται τις αξίες της θρησκείας, της οικογένειας και της τάξης. Το ντεμπούτο του στο κοινοβούλιο της χώρας έγινε στις εκλογές του 2010. Το κόμμα επέσπασε το 16%.
Αυστρία
Το FPO θεωρείται φαβορί στις προσεχείς ευρωβουλευτικές εκλογές.
Βέλγιο
Με ποσοστό 12% τον Ιούνιο του 2010, το Vlaams Belang έχασε τις δυνάμεις που είχε κερδίσει στις εκλογές του 2004 (24%). Αυτό το εθνικιστικό φλαμανδικό κόμμα υπερασπίζεται τη διάσπαση του Βελγίου και την εκδίωξη των μεταναστών.
Ολλανδία
Με ποσοστό 16% και 24 έδρε το Κόμμα της Ελευθερίας του Geert Wilders, με ευρωσκεπτικιστικό και ισλαμοφοβικό πρόγραμμα, σάρωσε στις εκλογές του Ιούνιου του 2010 με ποσοστό 16% και 24 έδρες.Ο Ολλανδός Χεερτ Βίλντερς βρίσκεται πολύ κοντά στις θέσεις της Λεπέν και του Στράχε κατά των μεταναστών και του Ισλάμ, αλλά δεν προτρέπει σε πράξεις βίας. Το κόμμα του (επίσης Κόμμα Ελευθερίας) προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις και δεν αποκλείεται να κάνει μια τεράστια έκπληξη αν ως τις επόμενες εκλογές η Ολλανδία δεν έχει βγει από την κρίση.
Ουγγαρία
Το ούγγρικο Jobbik, με το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν συμμετέχει στη Συμμαχία Ευρωπαϊκών Εθνικών Κινημάτων, που ιδρύθηκε στη Βουδαπέστη το 2009. Στο ίδιο μαύρο φόρουμ ανήκουν η ιταλική «Τρίχρωμη Φλόγα», οι Σουηδοί Εθνικοί Δημοκράτες και το Εθνικό Μέτωπο του Βελγίου.
Σταθερά τρίτο κόμμα στην Ουγγαρία από το 2009 (14,8% στις ευρωεκλογές εκείνης της χρονιάς και 16,7% στις βουλευτικές του 2010, το Jobbik αυτοχαρακτηρίζεται «ριζοσπαστικό, χριστιανικό και πατριωτικό κόμμα».
Βρετανία:
Το κόμμα του Nick Griffin από το 6,5% των προηγούμενων ευρωκλογών πάει για 10%. Ο τύπος φαίνεται ότι είναι ηγέτης. Πάμφτωχος, αλλά εξαιρετικός ρήτορας και αγωνιστής κατάφερε να βάλει την σκληρή δεξιά πάλι στην βρετανική πολιτική σκηνή με το BNP, αφού πρώτα άλλαξε όλα τα σύμβολα του κόμματος που παρέπεμπαν στη ναζιστική εποχή.
Ολοι οι παραπάνω θα συγκεντρώσουν περί τους 100 ευρωβουλευτές, όχι σε μία ενιαία ομάδα, καθώς υπάρχουν διαβαθμίσεις "σκληρότητας", αλλά σίγουρα θα αλλάξουν πολλά στο τρόπο λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου. Μαζί με τις ομάδας του Φάρατζ κλπ θα αποτελέσουν το 20% των ευρωβουλευτών...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου