EΠΙΣΤΟΛΗ 95 ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Επιστολή με την οποία ζητούν η κάτω Βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου να μπορεί να ασκεί βέτο σε οποιαδήποτε υπάρχουσα ή μελλοντική ευρωπαϊκή νομοθεσία έστειλαν 95 βουλευτές στον πρωθυπουργό της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον.
«Ζητούμε να γίνει πραγματικότητα η ιδέα ενός εθνικού βέτο στους σημερινούς και τους μελλοντικούς νόμους της ΕΕ», αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον Κάμερον, ο οποίος δέχεται εκ νέου πιέσεις από την δεξιά πτέρυγα του κόμματός του να σκληρύνει την στάση του απέναντι στην ΕΕ.
Το δικαίωμα αρνησικυρίας το οποίο θα χρειαστεί την υιοθέτηση ενός νόμου από τους Βρετανούς βουλευτές, «θα επέτρεπε στο Κοινοβούλιο (του Ουέστμινστερ) να μην εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία όταν αυτό είναι προς το εθνικό μας συμφέρον», προσθέτουν οι βουλευτές.
Σήμερα το βρετανικό κοινοβούλιο δεν έχει το δικαίωμα άσκησης αυτομάτως βέτο στους ευρωπαϊκούς νόμους και ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ασκήσει βέτο παρά μόνον σε πολύ ευαίσθητα ζητήματα, όπως η άμυνα και ο προϋπολογισμός της ΕΕ.
Η Ντάουνινγκ Στριτ αντέδρασε στην επιστολή των βουλευτών διαβεβαιώνοντας ότι ο πρωθυπουργός «θα εξετάσει με προσοχή την ιδέα αυτή. Όμως χρειάζεται να μάθουμε τι θα σήμαινε αυτό σε πρακτικό επίπεδο».
«Ωστόσο», συνέχισε ο εκπρόσωπος του Κάμερον, «αν οι Βρετανοί κοινοβουλευτικοί απέρριπταν τακτικά και μονομερώς ευρωπαϊκούς νόμους, η ενιαία αγορά δεν θα λειτουργούσε».
Η επιστολή των βουλευτών δείχνει την απογοήτευση των ευρωσκεπτικιστών στο στρατόπεδο του πρωθυπουργού όσον αφορά το ευρωπαϊκό ζήτημα, την ώρα μάλιστα που ο Κάμερον έχει δεσμευτεί, υπό τις πιέσεις ακριβώς αυτής της πτέρυγας, για την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών και τη διενέργεια ως το 2017 ενός δημοψηφίσματος όσον αφορά μια ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος αυτού, θα χρειαστεί ωστόσο οι Συντηρητικοί να κερδίσουν τις γενικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν το 2015.
Την ίδια ώρα ο Βρετανός υπουργός Εργασίας, ο Συντηρητικός Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, διατυπώνει σήμερα στη βρετανική εφημερίδα «Σάντεϊ Τάιμς» τη βούληση οι μετανάστες που προέρχονται από τις χώρες της ΕΕ και εγκαθίστανται στη Βρετανία να αναμένουν δύο χρόνια και όχι πλέον τρεις μήνες προτού να μπορεί να κριθεί ότι δικαιούνται κοινωνικά επιδόματα.
Η Βρετανία θα πρέπει να τους ζητήσει «να δείξουν ότι δεσμεύονται απέναντι σε αυτήν την χώρα ότι εργάζονται και συμβάλλουν στην οικονομία της», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου