ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ "JUAN CARLOS I"
Την στιγμή που η Ελλάδα χορεύει στους ρυθμούς του κακοποιού, ομολογημένα στελέχους του ΠΑΣΟΚ, πρώην αναπληρωτή διευθυντή της ΓΔΕ Α.Κάντα και έχει παγώσει εδώ και δέκα χρόνια, σχεδόν τα προγράμματα άμυνας, η Άγκυρα απλά ετοιμάζεται για το αναπόφευκτο: Την προσπάθεια κατάκτησης ελληνικού εδάφους.
Πριν λίγο το τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) ανακοίνωσε στην Άγκυρα την επιλογή του ναυπηγείου Sedef Gemi İnşaati A.Ş., ως αναδόχου του διαγωνισμού για το «Πρόγραμμα εγχώριας ναυπήγησης LHD» (Landing Platform Dock) για την ναυπήγηση του τουρκικού "μίνι" αεροπλανοφόρου, ενός ελικοπτεροφόρου διοίκησης αποβάσεων, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί μαχητικά αεροσκάφη καθέτου απο-προσγείωσης VSTOL F-35B, 12 από τα οποία τα οποία πολύ πιθανόν θα περιληφθούν στ πακέτο των 100 μαχητικών που παραγγέλνει η Άγκυρα.
Η πρόταση που επελέγη από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό είναι αυτή των ισπανικών ναυπηγείων Navantia η οποία στηρίζεται στο ισπανικό μινι-αεροπλανοφόρο Juan Carlos I.
Οι διαπραγματεύσεις με το ναυπηγείο Sedef έχουν ξεκινήσει ήδη,αναφέρεται στην σχετική είδηση, αλλά σε περίπτωση μη συμφωνίας με τα ναυπηγεία, τότε η Τουρκία θα προχωρήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τη δεύτερη επιλογή που είναι τα ναυπηγεία DESAN Deniz İnşaat Sanayi A.Ş., η σχεδίαση των οποίων βασίζεται στο κορεάτικο ελικοπτεροφόρο LHD κλάσεως Dokdo.
Μαζί με το πλοίο αμφίβιας επίθεσης LPD [που θα λειτουργεί κι ως μικρό αεροπλανοφόρο/ελικοπτεροφόρο] θα κατασκευαστούν και τέσσερα αποβατικά σκάφη μεταφοράς οχημάτων LCM, δυο αποβατικά μεταφοράς προσωπικού LCVP καθώς και ένα μικρό σκάφος διοίκησης.
Το τελικό πλάνο έχει ως στόχο το πλοίο αμφίβιας επίθεσης να μπορεί να φιλοξενεί δύναμη μέχρι 1.000 στρατιωτών και προσωπικού, οκτώ ελικοπτέρων, τριών UAV (μη επανδρωμένων αεροσκαφών), 13 τεθωρακισμένων και 81 εξοπλισμένων οχημάτων.
Με το πλοίο αυτό η Τουρκία απλά θα κυριαρχήσει από τα Δαρδανέλια μέχρι τις ακτές της Α.Μεσογείου.
Η ναυπήγηση θα έχει ολοκληρωθεί το τέλος του 2018 και το πλοίο θα είναι επιχειρησιακά λειτουργικό το 2020.
Το κόστος του προγράμματος αναμένεται να ξεπεράσει, με τους πρώτους υπολογισμούς, τα 400 εκατομμύρια ευρώ, αν και μια ανώνυμη στρατιωτική πηγή της εφημερίδας ανέφερε στην Hurriyet πως το κόστος εύλογα θα ανέλθει και «μια τελική τιμή μεταξύ 700-800 εκατομμυρίων ευρώ θα ήταν απολύτως λογική».
H ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ πρώτη είχε αποκαλύψει το 2008 το πρόγραμμα προμήθειας του τουρκικού πλοίου το οποίο θα μπορεί να εκτελέσει αυτό που μέχρι τώρα φαντάζει αδύνατο:
Την προσβολή των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από την δυτική παντελώς ανοχύρωτη πλευρά τους, από την στιγμή που η τουρκική Αεροπορία καταφέρει να αποκτήσει έστω και για λίγες ώρες τοπική αεροπορική υπεροχή. Κάτι που βάσει της πορείας των εξοπλιστικών προγραμμάτων των δύο χωρών είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα επιτευχθεί προς τα τέλη της δεκαετίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου