ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ!
Θα μπορούσε να είναι και σενάριο κωμωδίας τύπου "στραβοί πιλότοι σε F-16" κλπ, αλλά φαίνεται ότι είναι γεγονός: Ιρανικά πολεμικά πλοία πλέουν προς τις ΗΠΑ!
Ένας αξιωματικός του ιρανικού Ναυτικού δήλωσε στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars πως "αριθμός πολεμικών πλοίων διατάχθηκε να προσεγγίσει τα θαλάσσια σύνορα των ΗΠΑ, ως απάντηση στη στάθμευση αμερικανικών πολεμικών σκαφών στον Κόλπο!
Αυτό σε απάντηση της αυξημένης παρουσίας των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στον Κόλπο!
Για να κάνουνα τι, άραγε; Για καθαρά λόγους "εσωτερικής κατανάλωσης". Δείχνουν στο εσωτερικό ότι "μπορούν να ανταποδώσουν τα ίσα". Αλλά και επιδεικνύντας βούληση αντίδρασης στον αντίπαλο.
Και νομίζουμε ότι αυτό θα έπρεπε να το μελετήσουν αρκετά οι υπεύθυνοι της ελληνικής αμυντικής πολιτικής. Και να στείλουν κάποια στιγμή μία φρεγάτα ή μία κανονιοφόρο να περάσει ανάμεσα π.χ. στην Τένεδο και την μικρασιατική ακτή, ακολουθώντας την πορεία του ελληνικού στόλου (χωρίς να κάνουν απόβαση, φυσικά) στην πολιτορκία της Τροίας.
Για να γίνει αντιληπτό από την Άγκυρα που στέλνει σχεδόν μία φορά το μήνα τα πολεμικά της στα ανοικτά της Ραφήνας και στο Σούνιο ότι μπορούν να ανταποδοθούν "τα ίσα" σε όλα τα επίπεδα.
Μία τέτοια κίνηση είναι ανέξοδη, εύκολη στην εκτέλεσή της, δεν εμπεριέχει κίνδυνο κλιμάκωσης, στέλνει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση και θα σηκώσει το ηθικό τόσο του προσωπικού των ΕΔ, όσο και των Ελλήνων πολιτών που έχουν βαρεθεί να "τρώνε σφαλιάρες" από Δύση και Ανατολή.
Ένας απλός πλους, μια αβλαβή διέλευση εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων εκεί κοντά στην έξοδο από τα Δαρδανέλια...
Δεν χρειάζεται ούτε καν το μήνυμα που έστειλε ο Ιρανός ναύαρχος: "Ο στρατιωτικός στόλος του Ιράν πλησιάζει τα θαλάσσια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών και η κίνηση αυτή έχει ένα μήνυμα",δήλωσε ο ναύαρχος Αφσίν Ρεζαγί Χαντάντ, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Απλά θα πλεύσει π.χ. από την Χίο και θα "δέσει" στην Αλεξανδρούπολη...
Ο Χαντάντ, ο οποίος περιγράφεται ως διοικητής του βόρειου στόλου του ιρανικού Ναυτικού, δήλωσε πως τα σκάφη έχουν αρχίσει το ταξίδι τους προς τον Ατλαντικό Ωκεανό μέσω "υδάτων πλησίον της Νότιας Αφρικής", μετέδωσε το Fars. Προφανώς για να αποφύγουν την διώρυγα του Σουέζ πάνε μέσω Ακρωτηρίου Καλής Ελπίδας...
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το σχέδιο αποτελεί μέρος "της απάντησης του Ιράν στην ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας της Ουάσινγκτον στον Περσικό Κόλπο".
Το τηλεγράφημα του Fars, το οποίο δεν είχε λεπτομέρειες για τα σκάφη, δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
Σε στρατηγικό επίπεδο η κίνηση είναι από αμελητέας μέχρι κωμική, όπως προείπαμε. Σε επίπεδο επίδειξης βούλησης αντίδρασης απέναντι σε έναν δυνητικό αντίπαλο, η κίνηση είναι σημαντική.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όπως και οι Τούρκοι αξιωματούχοι ποτέ δεν σταμάτησαν να εμποτίζονται με την νοοτροπία της "αυτοκρατορικής δύναμης" (πολύ πριν γίνει η Τουρκία αυτό που είναι σήμερα) έτσι και οι Ιρανοί θεωρούν εαυτούς συνεχιστές μιας αυτοκρατορίας που ξεκίνησε από την αρχαιότητα και έφτασε μέχρι τα νεότερα χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου