Η ρωσική Δούμα ετοίμασε και ψηφίζει νομοσχέδιο για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία
Άλλο ένα βήμα που δείχνει πώς η Κριμαία «τελειώνει» για την Ουκρανία και περνάει στο ρωσικό κορμό έγινε, αυτή τη φορά από τη ρωσική Δούμα. Ετοίμασε νομοσχέδιο για την προσάρτηση της Κριμαίας το οποίο και θα ψηφίσει εντός των επόμενων ημερών, πριν το δημοψήφισμα των κατοίκων της περιοχής. Σημειώνεται πώς ήδη ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ έχει υπογράψει διαταγή κατασκευής γέφυρας που θα συνδέει την κριμαϊκή Χερσόνησο με το ανατολικό άκρο της Ρωσίας.
Οι Ρωσόφωνοι της Κριμαίας και η ίδια η Μόσχα δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην προσάρτηση παρά τις απειλές και τις προειδοποιήσεις της Δύσης. Και το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα μείνουν οι Ρώσοι μόνο στην Κριμαία ή θα προχωρήσουν και πιο βόρεια της Ουκρανίας.
«Όπως γνωρίζετε, στις 28 Φεβρουαρίου, είχα καταθέσει ένα νομοσχέδιο που αναφέρεται στην εισδοχή στη Ρωσική Ομοσπονδία ενός ξένου κράτους. Στο νομοσχέδιο αναφέρω σαφώς ότι πρόκειται για την Κριμαία», ανέφερε στο Itar Tass ο συντάκτης του νομοσχεδίου και ηγέτης της «Δίκαιης Ρωσίας» Σεργκέι Μιρόνοφ.
Μάλιστα το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Ρωσική Δούμα τις αμέσως επόμενες ημέρες. «Νομίζω ότι, δεδομένης της ημερομηνίας του δημοψηφίσματος της Κριμαίας στις 16 Μαρτίου, δεν υπάρχει χρόνος να εξετάσουμε τον νόμο υπό κανονική λειτουργία. Έτσι στις 11, 12 και 14 Μαρτίου θα υπάρξουν συνεδριάσεις της Ολομέλειας και μπορούμε να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο άμεσα», είπε ο Μιρόνοφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο της Κριμαίας εξέδωσε απόφαση για να εισέλθει στη Ρωσική Ομοσπονδία, έπειτα από ένα δημοψήφισμα που θα γίνει στις 16 Μαρτίου στην Κριμαία, σημαίνει ότι «οι αδελφοί μας στην Κριμαία θέλουν να αποκαταστήσουν την ιστορική δικαιοσύνη και να διορθώσουν τα λάθη που έπραξε η Σοβιετική Ένωση στο πρόσωπο του Χρουστσόφ όταν η Κριμαία δόθηκε στην Ουκρανία».
Και ήρθε να το επιβεβαιώσει ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δηλώνοντας πώς «η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας θα δημιουργήσει τον δικό της στρατό» και διόρισε τον εαυτό του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.
Ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας δήλωσε ότι το διάταγμα βάσει του οποίου η χερσόνησος είναι μέρος της Ρωσίας ισχύει ήδη και πρόσθεσε πως, «τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή θα αντιμετωπίζονται ως κατακτητές και θα πρέπει είτε να παραδοθούν είτε να φύγουν».
«Η Κριμαία θα μπορούσε να υιοθετήσει το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα και να εθνικοποιήσει την κρατική περιουσία στο πλαίσιο των σχεδίων της να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε ο κ. Αξιόνοφ.
Η πρώτη κίνηση στρατηγικής σημασίας πάντως μετά την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία για την προσάρτηση της Χερσονήσου στη Ρωσία ήταν η διαταγή που υπέγραψε και κοινοποίησε ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ για την κατασκευή γέφυρας.
Η γέφυρα μήκους 4.5 χλμ, θα ενώνει τα Στενά του Κέρτς λύνοντας το πρόβλημα της επικοινωνίας της περιοχής με την ρωσική ενδοχώρα. Το κόστος του έργου αναμένεται να φτάσει τα 3 δισ. δολάρια και τη διεκπεραίωση του ανέλαβε η κρατική εταιρεία κατασκευής αυτοκινητόδρομων Avtodor.
Είναι πασιφανές πλέον πώς βήμα βήμα η Κριμαία οδηγείται και πάλι στη Ρωσία. Η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη να λάβει υπόψη της τη Δύση που προκάλεσε μία κρίση στην "αυλή" της Ρωσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου