Oι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας UBS μελετούν τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας. Οι πιθανές εξελίξεις σε διάγραμμα.
Δύο σενάρια, είτε για γρήγορο είτε για αργό, Grexit παρουσιάζουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας UBS, σε μελέτη για τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, την οποία αναδημοσιεύει ο βρετανικός Guardian:
Σύμφωνα με το “γρήγορο” σενάριο:
Μαζική ανάληψη κεφαλαίων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνηθεί να συνεχίσει την επέκταση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA). Τότε η κυβέρνηση θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσει (ή καλύτερα να ανακεφαλαιοποιήσει) το τραπεζικό σύστημα, με τη χρήση ενός νέου νομίσματος. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να καθυστερήσει με την επιβολή ελέγχου κεφαλαίων στις αναλήψεις μετρητών.
Σύμφωνα με το “αργό” σενάριο:
Η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστού μπορεί να χρησιμοποιήσει ομόλογα (IOUs) για την πληρωμή προμηθευτών και αν χρειαστεί για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις. Επειδή η πραγματική αξία αυτών των ομολόγων θα είναι πρακτικά κατώτερη του ευρώ, αυτό θα σημάνει ότι το νέο νόμισμα θα έχει ήδη υποτιμηθεί.
Η συνεχής και αυξανόμενη χρήση αυτών των τίτλων θα αυξήσει τις εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες και θα καταστήσει ακόμη πιο αναγκαίο το νέο νόμισμα. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα παραμείνει τυπικά στο ευρώ, αλλά πρακτικά θα έχει τεθεί εκτός της νομισματικής ένωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου