Ασφυκτικά γίνονται πλέον τα χρονικά περιθώρια για να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα. Η επίσημη απειλή του GRexit, τα τρία σενάρια και το βαρύ πακέτο μέτρων.
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα πλέον, είτε για την τελική λύση του ελληνικού ζητήματος είτε για τη ρήξη με τους διεθνείς πιστωτές και την είσοδο σε αχαρτογράφητα νερά.
Το ανώτατο κυβερνητικό κλιμάκιο (Δραγασάκης, Παππάς, Τσακαλώτος, Χουλιαράκης) βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες σε μια -πιθανότατα τελική- προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία, ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς πολλοί θεωρούν ως τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, το οποίο είναι αρμόδιο για να πάρει τις τελικές αποφάσεις και να εγκρίνει τη χρηματοδότηση της χώρας.
Οι πιέσεις έχουν αυξηθεί, με πιο χαρακτηριστική τη ρητή προειδοποίηση του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κλ. Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Πέμπη, όπως την αποκαλύπτει η FAZ, ότι αν δεν υπάρξουν θετικό σήμα από τις διαπραγματεύσεις, θα ξεκινήσουν επίσημα προετοιμασίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Ακόμη και ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και την κυβέρνησή της λέγοντας μεταξύ άλλων πως "τελειώνει και ο χρόνος και η υπομονή σε ολόκληρη την Ευρώπη", ότι "ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται πως η ελληνική κυβέρνηση τους εμπαίζει" και πως "δεν θα αφήσουμε τους Γερμανούς εργαζόμενους και τις οικογένειες τους να πληρώσουν για τις υπερβολικές υποσχέσεις μιας εν μέρει κομμουνιστικής κυβέρνησης".
Το ούτως ή άλλως εκρηκτικό κλίμα ενισχύει και δημοσίευμα των Financial Times περί capital controls στην Ελλάδα -κατά το "πρότυπο" της Κύπρου ή της Αργεντινής: "Θέμα χρόνου είναι να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων στην Ελλάδα, αν συνεχιστεί η έλλειψη ρευστότητας στα κρατικά ταμεία και η εκροή καταθέσεων" αναφέρουν συγκεκριμένα οι Financial Times.
Με δεδομένο τον τελευταίο σταθμό του Eurogroup, γίνεται σαφές ότι η όποια συμφωνία με τους θεσμούς πρέπει να κλείσει το αργότερο εως αύριο, ώστε να περάσει από τους τεχνοκράτες του Euro-working-Group την Τρίτη ή την Τετάρτη και μετά να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Το Bloomberg αναφέρει πως ο στόχος είναι το ζήτημα να κλείσει πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα το πρωί.
Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ-επικαλούμενο πηγή, οι επικεφαλής διαπραγματευτές όλων των εμπλεκομένων στις διαβουλεύσεις θεσμών με την ελληνική πλευρά βρίσκονται στις Βρυξέλλες και θα συμμετέχουν στις συνομιλίες πιθανότατα αργότερα σήμερα. Σε αυτές θα συμμετάσχουν όλοι οι θεσμοί σε επίπεδο Brussels Group.
Βαρύ και το κλίμα και το πακέτο μέτρων
Το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι βαρύ. Απόδειξη γι' αυτό το οτι χθες δεν έγιναν επίσημες συναντήσεις, ενώ σήμερα οι υπουργοί θα συναντηθούν με τους "Θεσμούς", δηλαδή τα πρόσωπα που ηγούνταν της "τρόικας", -αλλη μια κοκκινη γραμμη που πατα η κυβέρνηση.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι από πλευράς του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ στέλνει τον Πωλ Τόμσεν στη βελγική πρωτεύουσα, ο οποίος είναι πλέον ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου. Η γραμμή των θεσμών είναι αυστηρή, καθώς φέρονται να συζητούν μόνο πάνω στην πρόταση των Θεσμών, όπως την παρουσίασε ο Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτήν περιλαμβάνονται μέτρα υψους 5,8 δισ., κυρίως από τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, την αύξηση του ΦΠΑ και γενικά την αύξηση της φορολογίας σε αγρότες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τις τελευταίες ώρες μάλιστα υπάρχουν ακόμη δυσμενέστερα σενάρια, που αναφέρουν ότι -μετά την ομοβροντία αρνητικών μηνυμάτων προς την Αθήνα- η κυβέρνηση φέρεται να υποχωρεί όχι μόνο στο θέμα των πρόωρων ή των επικουρικών συντάξεων, αλλά ακόμη και να συναινεί στην οριζόντια περικοπή κύριων συντάξεων!
Τα τρία πιθανά σενάρια
Όπως έχουν εξελιχθεί πλέον οι διαπραγματεύσεις, οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν σε τρία πιθανά σενάρια:
1.Το χειρότερο Δηλαδή πλήρες αδιέξοδο στις συνομιλίες, στάση πληρωμών και χρεοκοπία που μπορεί να οδηγήσει και σε έξοδο από την Ευρωζώνη.
2.Το καλό Δηλαδή η κυβέρνηση να υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές της και να συμφωνήσει με τους Θεσμούς ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ με ταυτόχρονες ανάσες από την ΕΚΤ.
3.Το ρεαλιστικό Δηλαδή να δοθεί μια ολιγόμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος έως το φθινόπωρο (3-4 μηνες), να χορηγείται ρευστότητα με το σταγονόμετρο ίσα ίσα για αποφευχθεί η τυπική στάση πληρωμών, αλλά ταυτόχρονα να ληφθούν και μέτρα.
"Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου"
"Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα", δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα για τις συνομιλίες που άρχισαν χθες το απόγευμα μεταξύ ελλήνων διαπραγματευτών και εκπροσώπων της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).
"Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου", επέμεινε σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.
"Δε βγαίνουν οι ελληνικές προτάσεις"
Άλλες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις φάνηκαναπαισιόδοξες. "Οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτέλεσμα", δήλωσε μία από τις πηγές αυτές, προσθέτοντας πως "οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν φόβους μήπως δεν υπάρξει εγκαίρως μια συμφωνία".
"Τα δύο μέρη βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά" το ένα από το άλλο, επιβεβαίωσε μια τρίτη πηγή, η οποία υποστήριξε ότι "προς το παρόν, η ελληνική πλευρά δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της" και ότι οι προτάσεις της "δεν βγαίνουν".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου