Το σύστημα αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων των ΗΠΑ, δεν παρέχει επαρκή προστασία της ιδιωτικής ζωής από την κρατική εποπτεία, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η απόφαση αυτή θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για τον κλάδο για τη βιομηχανία του διαδικτύου και θα μπορούσε να αναγκάσει πολλές εταιρείες να μεταφέρουν...
τις επιχειρήσεις τους.
Κηρύσσοντας άκυρη την συμφωνία μεταφοράς δεδομένων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, την αποκαλούμενη και "Safe Harbor" ("Ασφαλές Λιμάνι) το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, του οποίου οι αποφάσεις είναι δεσμευτικές για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, έκρινε ότι: «Το καθεστώς στις ΗΠΑ... επιτρέπει έτσι την παρεμβολή, από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτείών στα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων...".
Η απόφαση, που επιβεβαιώνει προγενέστερη γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου, τον περασμένο μήνα, αποτελεί νίκη του Αυστριακού ακτιβιστή Maximilian Schrems, ο οποίος στρεφόταν αρχικά κατά του Facebook στην Ιρλανδία, μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τις μαζικές παρακολουθήσεις από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA).
Ο Αυστριακός φοιτητής της Νομικής προσπάθησε να σταματήσει τη διαβίβαση δεδομένων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τις αποκαλύψεις Σνόουντεν για το αποκαλούμενο πρόγραμμα Prism, που επιτρέπει στις αρχές των ΗΠΑ για να συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες απευθείας από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple, το Facebook και η Google.
Ο Schrems προσέβαλε το καθεστώς μεταφοράς δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών του Facebook στους διακομιστές της εταιρείας στις ΗΠΑ, λόγω του αυξημένου κινδύνου υποκλοπής. Καθώς το Facebook έχει την ευρωπαϊκή έδρα του στην Ιρλανδία, ο ίδιος υπέβαλε καταγγελία προς τον Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας.
Η υπόθεση κατέληξε στο Λουξεμβούργο, όπου το ΔΕΚ, κλήθηκε να αποφανθεί για το αν οι εθνικοί εποπτικοί φορείς της προστασίας δεδομένων θα μπορούσαν να αναστείλουν μονομερώς το πλαίσιο του Safe Harbor, αν είχαν ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής από τις ΗΠΑ.
Κρίνοντας άκυρη τη συμφωνία μεταφοράς δεδομένων, το Δικαστήριο ανέφερε ότι η ιρλανδική αρχή προστασίας δεδομένων είχε την εξουσία να εξετάσει την καταγγελία του Schrems και στη συνέχεια να αποφασίσει αν θα αναστείλει τη μεταφορά δεδομένων από το Facebook στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η απόφαση του ΔΕΚ θα μπορούσε, να σημάνει το τέλος της επίμαχης συμφωνίας, η οποία υπεγράφη πριν από 15 χρόνια, για να βοηθήσει τις εταιρείες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, να διεξάγουν τις καθημερινές επιχειρήσεις τους.
Χωρίς τον "Ασφαλή Λιμένα", μεταφορά δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα απαγορεύεται ή επιτρέπεται μόνο μέσω δαπανηρών και χρονοβόρων μέσων, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ που απαγορεύει την ανταλλαγή δεδομένων με τις χώρες που θεωρούνται ότι έχουν χαμηλότερα πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής – ανάμεσά τους και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Το ΔΕΚ έκρινε ότι οι αμερικανικές εταιρείες "δεσμεύονται να αγνοούν, χωρίς περιορισμούς", τους κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής που προβλέπονται στο Safe Harbor, όταν έρχονται σε σύγκρουση με την εθνική ασφάλεια, το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες επιβολής του νόμου των Ηνωμένες Πολιτείες.
Στελέχη της αγοράς του διαδικτύου, εκτιμούν ότι η απόφαση θα πλήξει περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν στον χώρο, οι οποίες θα πρέπει να παλέψουν για να βρουν εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης δεδομένων. Αντίθετα, οι κολοσσοί του διαδικτύου, όπως η Google και το Facebook, έχουν την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σχετικά εύκολα, καθώς έχουν ήδη στη διάθεσή τους μεγάλα data centers σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου