Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, έχουν εντοπίσει μια νέα τακτική των ισλαμιστών
ΜΟΣΧΑ 17 Νοεμβρίου. / Tass Nizamutdinov /. Η σφαγή στο Παρίσι, ως αποτέλεσμα των έξι τρομοκρατικών επιθέσεων σχεδόν ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου σκοτώθηκαν περίπου 130 άτομα, ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους τριακόσιους, θα μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της Γαλλίας.
Τα τραγικά γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου σηματοδοτούν ένα σημείο καμπής για τις τακτικές των ριζοσπαστών ισλαμιστών και θα θέσουν την ευφυΐα και την δύναμη της Γαλλία και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών για να αντιμετωπίσουν τη νέα πρόκληση που θα πρέπει κατά πρώτον να τους απασχολήσει ενώ προηγουμένως δεν ήταν απαραίτητο.
Κατά τον τελευταίο μισό αιώνα η Γαλλία δεν ήταν η πρώτη φορά που ήλθε αντιμέτωπη με την εκδήλωση της τρομοκρατίας διαφόρων ειδών. Μπορείτε να θυμηθείτε μια σειρά εκρήξεων στο μετρό του Παρισιού, που υλοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, τους εξτρεμιστές της Αλγερίας από την Ένοπλη Ισλαμική ομάδα, και τις δραστηριότητες των ντόπιων ομάδων – των αριστερών της Action Directe ή το εθνικιστικό εθνικό Μέτωπο απελευθέρωσης της Κορσικής και τον επαναστατικό στρατό της Βρετάνης, και αργότερα το περιστατικό – με τους πυροβολισμούς σε ένα Εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη, το οποίο ήταν το Μάρτιο του 2012, με τρομοκράτη τον Μοχάμεντ Μερά, και η επίθεση κατά του εκδότη της σκανδαλωθηρικής γνωστής σατιρικής εβδομαδιαίας Charlie Hebdo, τον Ιανουάριο αυτού του έτους. Από όλα τα παλαιά γεγονότα καθώς και από το πρόσφατο παρελθόν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις 13 Νοεμβρίου διαφέρουν όχι μόνο ως προς την κλίμακα, αλλά και μια σειρά από άλλες σημαντικές παραμέτρους.
Η χρονική στιγμή
Αν και οι επιθέσεις δεν συνδέονται με συγκεκριμένες ημερομηνίες ή ώρες, αλλά αυτή τη φορά στην χρονική στιγμή το συμβάντος δόθηκε προφανώς πολύ μεγάλη προσοχή. Το τέλος της εργάσιμης εβδομάδας, την Παρασκευή το βράδυ. Έχοντας τελειώσει με τις Υποθέσεις και τις ανησυχίες τους, οι άνθρωποι χαλάρωναν, δεν περίμεναν το πρόβλημα και τα υπόλοιπα: περπατούσαν , κάθονταν στα εστιατόρια, στα θέατρα και στα στάδια. Εντυπωσιακή ήταν σε αυτό το σημείο η δημιουργία ενός σημαντικού παράγοντα ψυχολογικής πίεσης. Λοιπόν, και για τους Μουσουλμάνους, η Παρασκευή είναι μια ξεχωριστή μέρα, η οποία είναι επίσης σημαντική από την άποψη της ψυχολογίας.
Τόπος εκτέλεσης
Συνήθως οι τρομοκράτες ως στόχους έχουν επιλεγμένα αντικείμενα που έχουν συμβολική αξία στην πολιτική και κοινωνική έννοια, κυβερνητικά και διοικητικά κτίρια, υποδομές μεταφορών, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία, σχολεία και τους τόπους λατρείας, τέλος, ένα πολύ γνωστό μέρος. Στο Παρίσι την Παρασκευή το βράδυ είναι γεμάτο διάσημα μέρη όπου η ζωή μαίνεται: το Champs Elysees, στο Καρτιέ Λατέν, Μαρέ, η Μονμάρτρη.
Αλλά οι τρομοκράτες ως στόχο επέλεξαν μια περιοχή αν και ζωντανή, αλλά δεν είναι τόσο διάσημη και αρκετά μακριά από το κέντρο, την αναγνωρισμένη για τις τουριστικές της εγκαταστάσεις την περιοχή της Λεωφόρου Βολταίρου.
Αυτό μάλλον, λέει ότι ο συμβολισμός για τους τρομοκράτες μετατοπίστηκε στο δεύτερο ή στο τρίτο επίπεδο, μιας και ως πρώτη σκοπιμότητα ήταν μια ιδιαίτερη πρακτική : να μην χρησιμοποιήσουν γνωστά μέρη στα οποία η ασφάλεια συνήθως είναι υψηλή, και να εκτελέσουν το χτύπημα εκεί που σίγουρα δεν περιμέναμε. Παρόλα αυτά δεν μπορούσαν χωρίς τον συμβολισμό: μια από τις πράξεις τρομοκρατίας έγινε κοντά στο ποδοσφαιρικό στάδιο Stade de France , όπου μόλις εκείνη τη στιγμή γινόταν ένας αγώνας ανάμεσα στην Γαλλική Εθνική ομάδα και την ομάδα της Γερμανίας στον οποίο βρισκόταν ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier. Ωστόσο, ακριβώς αυτή η τρομοκρατική πράξη το ότι έγινε την Παρασκευή τουλάχιστον είναι σε μεγάλη κλίμακα και ηχηρή.
Τρόπος δράσης.
Έξι τρομοκρατικές επιθέσεις έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία στο Παρίσι, με διαφορά λίγων λεπτών. Για τη Γαλλία, και, ίσως, για το σύνολο της Ευρώπης αυτή η μέθοδος δράσης είναι απολύτως νέα.
Από τα προηγούμενα, μπορεί κανείς να υπενθυμίσει τη σειρά των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βομβάη τον Νοέμβριο του 2008. Ωστόσο, συνοδεύθηκε από μια ομηρία που διήρκεσε τέσσερις ημέρες. Στο Παρίσι όλα ήταν πολύ πιο γρήγορα: οι όμηροι εκεί δεν κρατήθηκαν , απλά σκοτώθηκαν αδιακρίτως. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δράσεις των μικρών τρομοκρατικών ομάδων που συμμετείχαν στις επιθέσεις του Παρισιού είχαν καλά σχεδιασμένο το σχέδιο τους, ήταν καλά συντονισμένες, και πάλι ακολούθησαν ένα καθαρά πρακτικό σκοπό: να φέρουν το δυνατό μέγιστο αποτέλεσμα με τους ελάχιστους πόρους.
Με την ευκαιρία, ας μιλήσουμε για την χρήση των μέσων που κατείχαν. Συνήθως σε διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών τυχόν εκρηκτικοί μηχανισμοί χρησιμοποιούνται ευρέως. Και οι επτά εξτρεμιστές που συμμετείχαν στις επιθέσεις στο Παρίσι, είχαν όλοι την λεγόμενη " ζώνη της shahids », αλλά παρ 'όλα αυτά τα αυτόματα φορητά όπλα ήταν το βασικό μέσο τους και ότι οι σφαίρες τους σκότωσαν κυρίως και τραυμάτισαν τους ανθρώπους που ήταν σε αυτό το δύσμοιρο βράδυ στο στόχαστρο των τρομοκρατών
Είναι απλό να αποκτηθεί ένα τέτοιο όπλο στη μαύρη αγορά, αρκετά συχνά χρησιμοποιείται από τα μέλη των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος σε ανταλλαγές πυροβολισμών. Με την ευκαιρία, το πρώτο μήνυμα για τους πυροβολισμούς στο καφενείο θεωρήθηκε ως ανταλλαγή πυροβολισμών, μόνο μετά από τα ακόλουθα περιστατικά κατέστη σαφές ότι επρόκειτο για μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις. Και οι ζώνες των βομβιστών αυτοκτονίας στην περίπτωση αυτή έπαιξαν , είναι δυνατόν να πει κανείς , ένα υποστηρικτικό ρόλο: μετά την εκτέλεση του βασικού στόχου από τους επτά τρομοκράτες οι έξι ανατινάχτηκαν, μόνο ένας πυροβολήθηκε από όργανα επιβολής του νόμου.
Η θεμελιώδης διαφορά.
Οι Διοργανωτές και εκτελεστές μιας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, δεν μπήκαν στον κόπο να προβάλουν τους όρους τους και τις προϋποθέσεις, δεν είχαν προγραμματίσει κανένα συγκεκριμένο σκοπό, το μόνο έργο τους ήταν απλά να καταστρέψουν όσο το δυνατόν - δεν δίνουν καμία απολύτως αξία για την πολιτική και την κοινωνική κατάσταση, εθνοτική και θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Εκεί έγκειται η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ των τωρινών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, από τις παλιές, οι οποίες αντιστάθμιζαν τις ενέργειές τους σε πολιτικούς, ιδεολογικούς ή άλλους λόγους.
Και αυτό κάνει τους Ευρωπαίους πολιτικούς να ρίξουν μια φρέσκια ματιά στο πρόβλημα της ισλαμικής τρομοκρατίας.
Τι γίνεται στη συνέχεια;
O Γάλλος δικαστής Mark Trevidik, πιστεύει ότι τα τελευταία 10 χρόνια, θεωρούνται ως μία από τις κύριες αρχές σε θέματα αντιπαράθεσης μεταξύ της ισλαμικής τρομοκρατίας και των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που ευθύνονται για το γεγονός ότι επέτρεψαν στην τρομοκρατική ομάδα "Ισλαμικό κράτος" (ISIS ομάδα απαγορευμένη στη Ρωσία) να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί.
Επέτρεψαν στο τέρας να μεγαλώσει Αλλά όταν μια τρομοκρατική ομάδα κερδίζει δύναμη, πηγαίνει πέρα από τα εξωτερικά όρια,." - Είπε σε μια πρόσφατη συνέντευξη ο Trevidik στο κανάλι France 2. Σύμφωνα με αυτόν τον εμπειρογνώμονα , το ισλαμικό κράτος σήμερα είναι τόσο μεγάλο που "μπορεί να μαγειρέψει πολλές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, πολύ γρήγορα. " Αυτό σημαίνει ότι η "Μαύρη Παρασκευή" του Παρισιού θα μπορούσε να επαναληφθεί σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.
Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής του Γαλλικού κράτους, που τώρα είναι ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης «Οι Ρεπουμπλικάνοι» Νικολά Σαρκοζί, για την καταπολέμηση της απειλής της ισλαμικής τρομοκρατίας είναι αναγκαίο να ληφθούν δραστικά μέτρα. Οι προτάσεις του σημαίνοντα πολιτικού είναι, για παράδειγμα, να τεθούν υπό κατ 'οίκον περιορισμό οι 11.500 πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων των προσώπων που αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Γαλλίας, και να χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των ριζοσπαστών ισλαμιστών ηλεκτρονικά βραχιόλια. Μεταξύ των άλλων μέτρων που πρότεινε – είναι αυξημένες ποινές για τους δημιουργούς των ιστοσελίδων από ριζοσπάστες ισλαμιστές και την «άνευ όρων απέλαση των ιμάμηδων" που εμφανίζονται μπροστά από το εκκλησίασμα τους με ριζοσπαστικά κηρύγματα.
http://tass.ru
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου