Διαπληκτισμοί ανάμεσα σε βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και της φιλο-κουρδικής αντιπολίτευσης καθυστέρησαν τις προσπάθειες να εγκριθεί η νομοθεσία για τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό, με αποτέλεσμα το κοινοβούλιο να...
διακόψει τις εργασίες του μέχρι τη Δευτέρα.
Το βράδυ της Τετάρτης βουλευτές αντάλλαξαν γροθιές και σπρωξίματα όταν έγινε αναφορά στις επιχειρήσεις που διεξάγει ο στρατός εναντίον Κούρδων μαχητών στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Έπειτα από αυτή τη συμπλοκή, ο προεδρεύων ανακοίνωσε κατά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης πως το κοινοβούλιο δεν θα συνέλθει σε ολομέλεια πριν από τη Δευτέρα 2 Μαΐου.
Οι βουλευτές επρόκειτο να επεξεργαστούν αύριο και μεθαύριο τη νομοθεσία που απαιτείται έτσι, ώστε οι Τούρκοι να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς θεώρηση διαβατηρίου (βίζα), ένα σημαντικό μέρος της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η Άγκυρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη μεταναστευτική ροή στην Ευρώπη.
Οι διαπληκτισμοί ξέσπασαν όταν ο βουλευτής Φερχάτ Εντζού, του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αναφέρθηκε στις δολοφονίες αμάχων κατά τις επιχειρήσεις που διεξάγει ο στρατός εναντίον μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Φρένο από Γαλλία-Γερμανία
Οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να προτείνουν την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στις 4 Μαΐου, όμως συναντούν έντονες αντιδράσεις από ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η ΕΕ έχει πει πως η Τουρκία ανταποκρίνεται πλήρως σε λιγότερο από το 50% των 72 κριτηρίων και ότι οι προϋποθέσεις που θέτει (για την άρση της θεώρησης διαβατηρίου) δεν θα μετριαστούν.
Την ίδια στιγμή Γαλλία και Γερμανία θέλουν να βάλουν ένα... φρένο έκτακτης ανάγκης στις χορηγήσεις βίζας προς χώρες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.
Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή μόλις καταγραφεί ένας συγκεκριμένος αριθμός Τούρκων που έκαναν χρήση των νέων διατάξεων που προβλέπονται στη συμφωνία για το προσφυγικό.
Η πρόταση Παρισιού-Βερολίνου αναφέρεται σε έναν μηχανισμό με τον οποίο θα αναστέλλεται η μετακίνηση χωρίς βίζα με το σκεπτικό να είναι πως αυτό καθίσταται αναγκαίο εξαιτίας των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Ένας ακόμη στόχος της πρότασης αυτής είναι και να καταλαγιάσει η κριτική στο εσωτερικών χωρών όπως οι Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Αυστρία.
Σημειωτέον ότι η απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες είναι κεντρικό σημείο στη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για το μεταναστευτικό με την Άγκυρα να έχει απειλήσει πολλές φορές πως δεν θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα εάν δεν προχωρήσουν οι ρυθμίσεις αυτές.
Μέχρι τη Δευτέρα θα συμμορφωθούμε
Η Άγκυρα, πάντως, διαμηνύει πως θα συμμορφωθεί μέχρι τη Δευτέρα προς τα κριτήρια της ΕΕ ούτως ώστε να καταργηθεί η βίζα.
Η τουρκική νομοθεσία για τη συμμόρφωση της χώρας προς τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου (βίζες) θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις υποθέσεις της ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ.
Ο Μποζκίρ δήλωσε επίσης στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι αναμένει πως η Επιτροπή της ΕΕ θα συστήσει σε έκθεσή της την ερχόμενη εβδομάδα την άρση της υποχρέωσης για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη να έχουν θεωρήσεις εισόδου.
Ως ανταλλάγματα για να συμφωνήσει να δέχεται πίσω μετανάστες από την Ευρώπη στο πλαίσιο μιας συμφωνίας-ορόσημο, η Τουρκία έλαβε βοήθεια, την προοπτική να επιταχυνθούν οι ενταξιακές συνομιλίες της με την ΕΕ, καθώς και την υπόσχεση να καταργηθεί για τους Τούρκους πολίτες η υποχρέωση να έχουν θεώρηση εισόδου όταν ταξιδεύουν στην Ευρώπη.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-4-2016 από directNEWS.gr πηγή: efsyn.g
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου