«Ναι» είπε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στη συνταγματικότητα της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής ευθύνης που επιβλήθηκε στους πλοιοκτήτες με το πρώτο μνημόνιο.
Οπως αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας (99/2017) η επίμαχη εισφορά δεν αποτελεί φόρο εισοδήματος και σε αυτή «υπόκεινται και οι ναυτικές εταιρείες, οι οποίες αποτελούν ειδικό τύπο κεφαλαιουχικών εταιρειών». Επισημαίνουν δε πως «η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης αποτελεί, πράγματι, έκτακτη οικονομική επιβάρυνση των νομικών προσώπων, κυρίως εταιρειών, για την αντιμετώπιση της οξύτατης οικονομικής κρίσης που σοβούσε στη χώρα, το εισόδημα δε χρησιμοποιείται ως δείκτης της οικονομικής δυνάμεως των υποκειμένων στην εισφορά προσώπων, αποτελεί δηλαδή το κριτήριο και συνακόλουθα τη βάση επιβολής της εισφοράς».
Μάλιστα, η Ολομέλεια υπενθυμίζει ότι έκτακτη εισφορά είχε επιβληθεί και στο παρελθόν για την αντιμετώπιση έκτακτων και εξαιρετικά πιεστικών δημοσιονομικών αναγκών, όπως είναι το 1974 μετά τον πόλεμο στην Κύπρο, μετά τον σεισμό στη Θεσσαλονίκη το 1978, το 1985 στο πλαίσιο προγράμματος για την σταθεροποίηση της οικονομίας και το 2009 σε περιορισμένο κύκλο νομικών προσώπων.
Το θέμα έφτασε στο ΣτΕ μετά την προσφυγή του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά ο οποίος ζητούσε την αναίρεση απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που ακύρωσε έκτακτη εισφορά 808.942 ευρώ που είχε καταλογιστεί σε ναυτική εταιρεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου