ΕΠΊ ΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΑΓΟΡΆΖΕΤΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΞΥΠΝΉΣΤΕ ΜΑΣ ΠΊΝΟΥΝ ΤΟ ΑΊΜΑ .
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΙΑΤΡΕΊΟ ΦΑΡΜΑΚΕΊΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΆΣΗ ΚΑΙ ΤΡΆΠΕΖΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΌΓΕΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΊΣΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΦΆΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΡΌΦΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΆΓΚΗ .

Salamis fm radio

Πέμπτη, Μαρτίου 22, 2018

Παγκόσμιο διπλωματικό πόκερ Τσίπρα για Τουρκία – Γιατί τον προσκάλεσε ο Πούτιν

22 Μαρτίου 2018, 18:34 | Γράψτε το σχόλιο σας


44
 
 
5
 
 
1
Google +
 
0
 
 
0
Reddit
 
0
SUpon
 
0
 
0

Πρόσκληση στη Μόσχα με έντονο γεωπολιτκό άρωμα απηύθυνε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκει της ηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το πρωί της Πέμπτης (22/03) από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Η πρόσκληση αυτή έρχεται την ώρα που η Αθήνα ναι μεν έχει αναπτύξει άριστες σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα, ωστόσο διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με τη Μόσχα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις επισκέψεις Τσίπρα στο Κρεμλίνο αλλά και την επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής για την αναβάθμιση γεωπολιτικά της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι την ώρα που ήρθε η πρόσκληση αυτή, τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ παίρνουν σαφή θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και της επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών που παραμένουν προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος, αφού επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, για το θέμα των δύο αξιωματικών τόνισε πως οι ΗΠΑ «δεν νίπτουμε τας χείρας μας για τους δύο στρατιωτικούς» και διαψεύδοντας ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ελλάδα να τα βρει μόνη της με την Τουρκία και υπογραμμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αν και δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Κρεμλίνο, η πρόσκληση από την πλευρά του Βλαντιμίρ Πούτιν αναδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας στο διεθνές διπλωματικό και γεωπολιτικό στερέωμα.
«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να του εκφράσει τα συγχαρητήριά του για την πρόσφατη επανεκλογή του. Κατά την επικοινωνία τους οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία, πέραν της ελληνορωσικής συνεργασίας, να συζητήσουν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις ευρωρωσικές σχέσεις αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στη στάση της Τουρκίας» αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πέραν της ελληνορωσικής συνεργασίας οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις ευρωρωσικές σχέσεις. Αν και ακόμα δεν υπάρχει σχετική πληροφόρηση από επίσημα χείλη, θεωρείται πολύ πιθανό ο κ. Τσίπρας να έθεσε και το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Ήδη από προχθές, στον απόηχο της ελληνικής στάσης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών αναφορικά με την υπόθεση Σκριπάλ, το TRIBUNE σημείωνε χαρακτηριστικά πως πίσω από τη στάση της Ελλάδας που φρέναρε μία απευθείας καταδικαστική δήλωση της ΕΕ για τη Μόσχα, όπως αποζητούσε η Βρετανία, η Αθήνα επιχειρεί να πιέσει διπλωματικά προκειμένου να πάρει σαφή θέση υπέρ της επιστροφής των δύο αξιωματικών τόσο η ΕΕ όσο και να μεσολαβήσει στον Ερντογάν το Κρεμλίνο.
Συγκεκριμένα, το TRIBUNE σε άρθρο του ανέλυε «πώς η Αθήνα «στήνει» παρέμβαση Μόσχας στον Ερντογάν για Μητρετώδη-Κούκλατζη» τονίζοντας πως:
«Η Αθήνα, όπως αναφέρει ο διεθνής Τύπος, άσκησε πιέσεις ώστε να μετριαστεί η ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Μόσχας, για την υπόθεση δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ στη Μ. Βρετανία, καθώς ζήτησε, πριν από οποιαδήποτε σαφή τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κατασκοπευτικό θρίλερ, να υπάρξουν «αδιαμφισβήτητες αποδείξεις».
Αποτέλεσμα των ελληνικών πιέσεων ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υιοθετήσει πλήρως τις αιτιάσεις της Βρετανίας, που ζητούσε να διατυπωθούν σαφείς κατηγορίες κατά της Μόσχας.
Οι αντιρρήσεις της Ελλάδας είναι αυτές που οδήγησαν τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών στη χρήση ηπιότερης γλώσσας στην ευρωπαϊκή ανακοίνωση.
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως η ελληνική στάση δεν αποκλείεται να συνδέεται με την προσπάθεια της Ελλάδας να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για σκληρή θέση έναντι της Τουρκίας στο θέμα των δύο στρατιωτικών και παράλληλα να αξιοποιήσει τους διαύλους επικοινωνίας που έχει με το Κρεμλίνο στο πλαίσιο του δόγματος πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί».

Επιβεβαιώνει πρόσκληση το Κρεμλίνο

Όπως αποκάλυψε το Κρεμλίνο, ο «τσάρος» κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Ρωσία. Επιπλέον, ενημέρωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί για την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συνεχάρη τον Βλάντιμιρ Πούτιν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, ενώ επιβεβαιώθηκε η πρόθεσή τους να προωθήσουν κι άλλο τη συνεργασία Ρωσίας – Ελλάδας.
Τσίπρας και Πούτιν τόνισαν επίσης την ικανοποίηση τους για την αυξανόμενη συνεργασία στον εμπορικό, τον οικονομικό και τον ανθρωπιστικό τομέα.
Συζητήθηκαν επίσης θέματα ευρωπαϊκής ασφαλείας αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Οι δυο ηγέτες συζήτησαν επίσης και την κατάσταση μετά τις κατηγορίες της Βρετανίας εναντίον της Ρωσίας μετά το περιστατικό στο Σαλισμπουρι. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν προσκάλεσε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα στην Ρωσία».
Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε αποστάσεις σχετικά με την πιθανότητα σκληρότερης καταδίκης της Ρωσίας μετά το περιστατικό δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκρίπαλ με άγνωστη ουσία στο Σαλίσμπουρι του Γουΐλτσαϊρ της Μεγάλης Βρετανίας.
Προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο στις Βρυξέλλες, όπου οι 28 θα συζητήσουν την αντίδραση της ΕΕ στην ρωσική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ρωτήθηκε από ξένους δημοσιογράφους για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Ο κ. Τσίπρας αρκέστηκε να εκφράσει τη συμπαράστασή του στην Μεγάλη Βρετανία και τον βρετανικό λαό, αλλά τόνισε ότι η Ε.Ε πρέπει να ερευνήσει πολύ προσεκτικά και υπεύθυνα το γεγονός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ