3 Απριλίου 2018, 15:07 | Γράψτε το σχόλιο σας
Ολομέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσαν οι τουρκικές ιστοσελίδεςτων μεγάλων εφημερίδων της γειτονικής χώρας. Η παρότρυνση του Έλληνα Πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, αναφερόμενος προς την Τουρκία, «ας προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό σε μια κίνηση καλής θέλησης με την επιστροφή των δύο στρατιωτικών» ήταν μία από τις φράσεις που πιάστηκαν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι για να κατηγορήσουν για άλλη μια φορά την Ελλάδα ότι προκαλεί και ότι δημιουργεί εντάσεις.
«Έβαλε για άλλη μια φορά την Τουρκία στο στόχαστρο» είναι ο εμφατικός τίτλος της Hürriyet.
Σε άρθρο που για πολλοστή φορά υπογράφει ο Γιώργος Κιρμπάκης (Yorgo Kιrbaki), η τουρκική εφημερίδα επιτίθεται στην Ελλάδα, με έντεχνο τρόπο, αφού, σχολιάζοντας ελάχιστα τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, γυρίζει το κείμενο στις φράσεις που χρησιμοποίησε χτες ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
«Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Τσίπρας», λέει με τη σειρά της η Sözcü, σχολιάζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές σήμερα, για να υποστηρίξει προηγούμενες δηλώσεις συνεργατών του, ενώ επίσης αναφέρθηκε στη φράση πως η επιστροφή των δύο στρατιωτών θα αποτελέσει δείγμα καλής θέλησης.
Στο ίδιο κλίμα η Haber7, που μάλιστα άλλαξε δύο φορές φωτογραφία για να τονίσει το μέγεθος της πρόκλησης από πλευράς Ελλάδας.
Το μήνυμα φυσικά έμεινε το ίδιο. «Αυθάδεια» από πλευράς Τσίπρα που κατηγόρησε την Τουρκία ότι χαλάει τις διμερείς σχέσεις.
Ως συνήθως, το ίδιο ακριβώς γράφει και η εφημερίδα Haberler η οποία αναφέρεται στην «προκλητική» στάση του Τσίπρα, που κατηγόρησε την Τουρκία ότι χαλά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Η τουρκική εφημερίδα Sabah από την… άλλη αναφέρεται σε «σκάνδαλο», σχολιάζοντας με έκπληξη το πώς ο Έλληνας πρωθυποτυργός κατηγόρησε την Τουρκία για τις ενέργειές της, σε «ακόμα μία ενέργεια στη διάρκεια της κρίσης του τελευταίου διαστήματος».
Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο
Να εγκαταλείψει «την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωσης της έντασης που δεν οδηγεί πουθενά» κάλεσε την Άγκυρα ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, διαμηνύοντας ότι «η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά την ίδια στιγμή δεν φοβάται κανέναν».
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής, με ισχυρές συμμαχίες και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, προβληματισμού βεβαίως, αλλά όχι ανησυχίας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Συνέστησε επίσης στην τουρκική πλευρά «να αφήσει τις επιθέσεις και να προχωρήσει σε μία κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο στρατιωτικών» που κρατούνται στις φυλακές στην Αδριανούπολη.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι άδικο να κρατούνται οι δύο αξιωματικοί.
«Όπως εμείς, στο παρελθόν, επιστρέψαμε Τούρκους στρατιώτες που κάνοντας περιπολία πέρασαν στα ελληνικά σύνορα, έτσι περιμένω σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει το ίδιο» είπε.
Παρατήρησε ακόμη ότι «οι ανατολικοί γείτονές μας εντείνουν την προκλητικότητά τους και οξύνουν την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα», σημειώνοντας ότι η στάση αυτή της Άγκυρας σχετίζεται με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της και με τις ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις.
«Όταν έχεις προβλήματα στο σπίτι σου, δεν τα βάζεις με το γείτονά σου. Και δεν υπάρχουν και πολλοί αξιόπιστοι και καλόπιστοι γείτονες στην περιοχή» συμπλήρωσε.
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Ελλάδα «συνεχίζει να αξιοποιεί κάθε διπλωματικό δίαυλο και κάθε επιρροή που διαθέτει» και χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την ομόθυμη στάση των Ευρωπαίων εταίρων.
Υπογράμμισε στη συνέχεια πως με δεδομένη την στάση της Τουρκίας η Ελλάδα έχει έναν ακόμη λόγο να επιδιώκει το κλείσιμο ολοένα και περισσότερων μετώπων στην εξωτερική πολιτική και να συνεχίζει τις προσπάθειες να επιλύσει διαφορές με βόρειους γείτονές της χωρίς υποχωρήσεις από τις πάγιες εθνικές της θέσεις.
«Η Ελλάδα οφείλει να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια που διασφαλίζει συνθήκες καλής γειτονίας» συνέχισε, ενώ αναφερόμενος στις διαφωνίες με τους ΑΝΕΛ είπε πως «όλοι παρά τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις συμφωνούμε σε αυτή την ανάγκη να συνεχίσει η κυβέρνηση αυτή την προσπάθεια».
Επικρίνοντας στη συνέχεια τη στάση της αντιπολίτευσης και ιδίως της Ν.Δ. σημείωσε ότι «θα ήταν ευχής έργο τουλάχιστον στα θέματα εξωτερικής πολιτικής να υπήρχε ένα κλίμα συνεννόησης και ενότητας». «Λυπάμαι αλλά δεν το βλέπω, μακάρι να διαψευστώ» είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου