Την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση νέου σχεδίου για το εν λόγω Γραφείο, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στη θέση της ιδρύεται η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, η οποία θα αποτελεί ένα αναβαθμισμένο φορέα που θα υπάγεται ιεραρχικά στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.
«Οφείλουμε να εξετάσουμε τα πώς και τα γιατί, αλλά και να πούμε “όχι” στις απόπειρες να ενοχοποιηθούν αυτοί που έδωσαν τη μάχη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τις ευθύνες για τις πυρκαγιές που έπληξαν την Ανατολική Αττική. Επιπλέον, σημείωσε ότι «ούτε οι πυροσβέστες, ούτε οι αστυνομικοί, θα έπρεπε να μπαίνουν στο στόχαστρο μιας φτηνής και μακάβριας πολιτικής αντιπαράθεσης, για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιχειρησιακή αλήθεια».
Κατά την παρουσίαση του νέου σχεδίου για την Πολιτική Προστασία, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι «το σημαντικό δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας. Να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια καταστροφή. Αυτό είναι το σημαντικό, όχι να ζητάμε κάλπες στα αποκαΐδια».
Επιπλέον, ανακοίνωσε την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την ίδρυση της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών. Για τη νέα Υπηρεσία τόνισε ότι πρόκειται για ενιαίο, αναβαθμισμένο φορέα, επικεφαλής του οποίου θα τοποθετηθεί διοικητής που θα αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας.
Η εν λόγω Υπηρεσία θα είναι αυτοτελής δημόσια υπηρεσία που θα υπόκειται ιεραρχικά στο υπουργείο Εσωτερικών. Στο υψηλότερο επίπεδό της υπηρεσίας, δίπλα στον Διοικητή, θα συγκροτηθεί μόνιμο Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων της Ελλάδας οι οποίοι εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών. Παράλληλα, στη δομή της υπηρεσίας θα συγκροτηθεί Επιτελείο Διοίκησης που θα αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον διακεκριμένο καθηγητή Γιόχαν Γκολντάμερ να συγκροτήσει επιτροπή υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών. Η επιτροπή θα στοχεύει στη διερεύνηση των άμεσα υποκειμενικών αιτιών της τραγωδίας, αντικειμενικά και αδιάβλητα, και θα εκπονήσει έκθεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.
«Ξέρω πολύ καλά ότι στον καθένα από σας, στον καθένα που έδωσε τη μάχη με τη φωτιά, για τη σωτηρία των συνανθρώπων μας, όπως και στον καθένα από μας, και σε μένα προσωπικά, αλλά σε εσάς, είμαι βέβαιος, ακόμη περισσότερο, υπάρχει το βασανιστικό ερώτημα: Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε ότι «οφείλουμε, συνεπώς, να σκύψουμε με θάρρος, και χωρίς υπεκφυγές, και να εξετάσουμε σε βάθος τα "γιατί" και τα "πώς", με αδιάβλητες διαδικασίες».
Τέλος, έκανε κάλεσμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να αφήσουμε κατά μέρους μια άγονη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για την νοοτροπία και την πολιτική της αυθαιρεσίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου