ΚΥΡΙΑΚΉ, 11 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2015
Εμπειρογνώμονας: Ο Ομπάμα έχασε από τον Πούτιν στον νομισματικό πόλεμο
Ο Peter Koenig, οικονομολόγος και αναλυτής στον τομέα της γεωπολιτικής, ένας πρώην υπάλληλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Global Research προβλέπει μείωση του πετροδολαρίου και την ενίσχυση του νέου χρηματοπιστωτικού συστήματος, στο οποίο οι βασικοί παίκτες θα είναι η Ρωσία και η Κίνα. Επίσης, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι σύμβουλοί του, με τις ενέργειές τους έφεραν το πετροδολάριο και το ευρώ στην άκρη του γκρεμού, χάνοντας από τον Ρώσο ομόλογό τους Βλαντιμίρ Πούτιν προς όλες τις κατευθύνσεις.
Ο εμπειρογνώμονας επέστησε την προσοχή στη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Wang που έγινε από αυτόν στις 22 Δεκεμβρίου 2014: «Αν η ρωσική πλευρά θα χρειαστεί αυτή την βοήθεια, τότε θα της παράσχουμε την αναγκαία βοήθεια στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας ". Αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν μια οικονομική ένωση, η οποία θα είναι ισχυρότερη από τη χειραγώγηση της Ουάσινγκτον, με βάση τις ευρωπαϊκές μαριονέτες, και θα είναι σε θέση να αντισταθούν στην αποδυνάμωση του ρουβλίου και την πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Η Κίνα, το ηγετικό στέλεχος των χωρών BRICS και η SCO είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη Ρωσία, εάν είναι απαραίτητο. Τα συμβόλαια ανταλλαγής συναλλάγματος μεταξύ του ρωσικού ρουβλίου και του κινεζικόυ γιουάν κατά το αρχικό στάδιο, ισοδυναμούν με 25 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη εφαρμοστεί, ανοίγοντας το δρόμο για την πραγματοποίηση απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Παρόμοια swaps θα έχουν η Κίνα και η Ρωσία και με άλλες χώρες, κυρίως με τα μέλη της BRICS και της SCO (Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης). Επιπλέον, στο εγγύς μέλλον, στις τάξεις τους θα είναι το Ιράν, το Πακιστάν, και η Ινδία η οποία είναι (επίσης μέλος των χωρών BRICS), η Μογγολία, και ίσως όχι στο τόσο μακρινό μέλλον και η Τουρκία. Με άλλα λόγια, θα μειωθεί η παγκόσμια ζήτηση για Πετροδολάρια , λέει ο Koenig.
Οι ΗΠΑ είναι σε θέση να διατηρήσουν την πίεση σε άλλα νομίσματα, ιδίως, στο ρούβλι, αλλά μόνο μέχρι που τα πετροδολάρια θα παραμένουν κύριο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο στην Ουάσιγκτον αγωνίζονται αυτή τη στιγμή με ένα τεράστιο εξωτερικό χρέος, το οποίο είναι 7 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ των ΗΠΑ 17,6 τρις δολάρια. Αυτό καθιστά την Αμερική το μεγαλύτερο οφειλέτη στον κόσμο σήμερα. Εάν η ζήτηση για πετροδολάρια εξαφανιστεί, τότε η αξία του Αμερικανικού νομίσματος θα αρχίσει να μειώνεται και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η Ρωσία δεν έχει τίποτα να φοβάται, διότι ρούβλι στην πραγματικότητα δεν διαπραγματεύεται πουθενά, και είναι διαθέσιμο μόνο για την αγορά / πώληση στις κεντρικές δυτικές τράπεζες που δεν επιτρέπουν στην Ουάσιγκτον "να καταστρέψει" τη ρωσική οικονομία από μια φανταστική πλημμύρα στην "αγορά" ρουβλίων που οι ίδιοι δεν είναι σε θέση να επιτύχουν.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως επί το πλείστον δεν παρεμβαίνει στην κατάσταση. Πώς κι έτσι; Επειδή η Ρωσία, τελικά κρατώντας ρούβλια για τη νέα εμπορική συμμαχία της θα αγοράσει πίσω το νόμισμά της σε πολύ χαμηλές τιμές λόγω του ότι θα ενισχυθεί τεχνητά το δολάριο και το ευρώ και άλλα συναφή νομίσματα σε άλλες δυτικές χώρες. Στο μέλλον, με βάση το ρωσο-κινεζικό νομισματικό σύστημα τα νομίσματα αυτά, τουλάχιστον στην αρχική φάση, θα έχουν μια δευτερεύουσα ή ακόμα και τριτεύουσα σημασία, πιστεύει ο εμπειρογνώμονας.
Αφήστε το Ρούβλι να "καταρρεύσει "είναι μια εξαιρετική στρατηγική- του Ρώσου Πρόεδρου Vladimir Putin. Οι Δυτικοί επενδυτές έχουν χάσει ήδη τα μερίδιά στις ρωσικές εταιρείες, οι οποίοι έχουν αρχίσει απότομα τα πωλούν σε χαμηλές τιμές για να απαλλαγούν από αυτά λόγω του ιστορικού της πτώσης του ρουβλίου που ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου, του 2014. Ως εκ τούτου, η Ρωσία τα αγόρασε σε τιμές κάτω της αγοράς, και τώρα όλα τα μερίσματα θα παραμείνουν εντός της χώρας, αντί να εκτραπούν προς τη Δύση.
Σύμφωνα με το Spiegel Online, η Ρωσία κέρδισε όχι λιγότερο από 20 δις δολάρια. Η Ρωσία έχει συναλλαγματικά αποθέματα περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερο από το διπλάσιο του ποσού των ρουβλίων που είναι σε κυκλοφορία. Η ρωσική οικονομία δείχνει ένα υψηλό επίπεδο ανάπτυξης. Το χρέος της χώρας είναι περίπου 15% του ΑΕΠ, ενώ ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ στην ΕΕ είναι κοντά στο 100%.
Εν τω μεταξύ, η χειραγώγηση της Σαουδικής Αραβίας πέτυχε την πτώση της τιμής του πετρελαίου, κάτω από 50 δολάρια το βαρέλι - περισσότερο από το 50% της αξίας του από τον Ιούνιο 2014 ($ 105). Αυτό είναι - μια προσπάθεια να καταστρέψει την οικονομία των κυρίαρχων κρατών και στην πρώτη θέση στρέφεται εναντίον της Ρωσίας, αλλά συνεπάγεται επίσης ζημιές και σε άλλους μη-ευθυγραμμισμένους με αυτούς παραγωγούς πετρελαίου , όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν.
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο των ΗΠΑ σε σχέση με τον τομέα της βιομηχανίας αντιπροσωπεύουν σχεδόν $ 1.2 τρισεκατομμυρίων το χρόνο, ή 7% του ΑΕΠ και πάνω από 9,3 εκατ υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Εάν η τιμή του πετρελαίου πέσει κάτω από την αναλογία του κόστους του σχιστόλιθου, όπως αναφέρεται στο Τέξας και στην Βόρεια Ντακότα θα είναι οι κύριοι χαμένοι από την άποψη της απώλειας θέσεων εργασίας και την οικονομική ύφεση. Αλλά ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός σε όλη την Αμερική, καθώς όλες σχεδόν οι βιομηχανίες σχετίζονται με την ενέργεια υδρογονανθράκων.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πιστεύει ότι η ανεργία είναι μικρό τίμημα σε σχέση με το βάρος των άλλων χωρών. Επιπλέον, η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να επωφεληθεί από τις χαμηλότερες τιμές που θα κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.
Αλλά η «μυωπία» του Ομπάμα και των συνεργατών του δεν τους επιτρέπει να δουν κάτι. Το Πετροδολάριο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο στην αγορά ενέργειας, όπου οι τιμές καθορίζονται σε δολάρια, που βασίζεται σε μια συμφωνία διάρκειας 40 ετών με τη Σαουδική Αραβία (επικεφαλής του ΟΠΕΚ). Αυτό από μόνο του δημιουργεί μια σταθερή ζήτηση για το νόμισμα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας το ένα αποθεματικό νόμισμα και επιτρέπει την Ουάσιγκτον να εκτυπώνει δολάρια σε απεριόριστες ποσότητες, κερδίζοντας οικονομική ηγεμονία.
Αλλά αυτές οι μέρες έχουν φύγει. Πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, η Ρωσία άρχισε να πουλά τους ενεργειακούς πόρους της σε ρούβλια και σε νομίσματα των εμπορικών εταίρων της, όπως η Κίνα και άλλες χώρες των BRICS. Σήμερα, η Ρωσία πουλάει για να αγοράσει χρυσό και αγοράζει απ ευθείας χρυσό. Η Δύση δεν μπορεί να συλλάβει την ταχύτητα της αναλυτικής σκέψης του Πούτιν, ο οποίος λαμβάνει δολάρια από την πώληση ενέργειας σε υπερτιμημένη συναλλαγματική ισοτιμία, και αμέσως μετά τα ανταλλάσσει με χρυσό, αυξάνοντας έτσι τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας. Ακόμα και σήμερα, το ρούβλι υποστηρίζεται από το χρυσό σε επίπεδο στο οποίο στη Δύση δεν μπορούν καν να ονειρευτούν.
Το μόνο που χωρίζει την Ουάσιγκτον από το<< ΜΑΤ>> είναι ένα βήμα . Η προσπάθειά της να καταστρέψει τη Ρωσική οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό ακατάλληλη και αυτοκαταστροφική. Εκτός από τα αποθέματα χρυσού η Ρωσία έχει δημιουργήσει το δικό της εναλλακτικό σύστημα SWIFT . Επί του παρόντος, δοκιμάζεται ήδη στην εγχώρια αγορά, αλλά μπορεί να εισέλθει στην παγκόσμια σκηνή κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών. Αυτό θα επιτρέψει σε κάθε χώρα που επιδιώκει να αποφύγει το διεφθαρμένο καθεστώς του δολαρίου να συναλλάσσεται στις διεθνείς μεταφορές χρημάτων. Αυτό σε συνδυασμό με την παραπάνω συμφωνία είναι ένα ισχυρό πλήγμα για τα πετροδολάρια.
Αυτό το νέο νομισματικό σύστημα στο εγγύς μέλλον μπορεί να καλύψει από 25% έως 30% της παγκόσμιας οικονομίας, έτσι να γίνει εντελώς αυτόνομο. Μπορείτε βεβαίως να ρωτήσετε γιατί αυτό δεν έχει ξανασυμβεί; Οι λόγοι είναι ποικίλοι. Οι βασικοί παράγοντες αυτού του συστήματος –η Ρωσία και η Κίνα - δεν έχουν ακόμη προετοιμαστεί για αυτό, καθώς και οι τραπεζές τους και η ανταλλαγή των υποδομών τους.
Τέλος, το δίκαιο εμπόριο μεταξύ κυρίαρχων εθνών είναι ένας ευγενής σκοπός για τον κόσμο, γράφει στο συμπέρασμα του ο Πέτρος kenning
http://therussiantimes.com/news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου