ΕΠΊ ΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΑΓΟΡΆΖΕΤΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΞΥΠΝΉΣΤΕ ΜΑΣ ΠΊΝΟΥΝ ΤΟ ΑΊΜΑ .
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΙΑΤΡΕΊΟ ΦΑΡΜΑΚΕΊΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΆΣΗ ΚΑΙ ΤΡΆΠΕΖΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΌΓΕΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΊΣΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΦΆΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΡΌΦΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΆΓΚΗ .

Salamis fm radio

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 20, 2017

Τελεσίγραφο των δανειστών: Μέτρα και για μετά το 2018, αλλιώς «ασφυξία»!

0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Google+




Χαμηλές προσδοκίες για τη σημερινή συνεδρίαση από την ελληνική κυβέρνηση – Οι Ευρωπαίοι κρατούν «κλειστά τα χαρτιά τους» και όλα δείχνουν παράταση της αβεβαιότητας και… άδεια ταμεία

Με την πλάτη στον τοίχο προσέρχεται η κυβέρνηση στη σημερινή (20 Φεβρουαρίου) συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την πίεση για λήψη νέων σκληρών προληπτικών μέτρων για μετά το 2018, οπότε ολοκληρώνεται τυπικά το τρίτο μνημόνιο, αλλά και με απαιτήσεις για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις «εδώ και τώρα», προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση που … σέρνεται μήνες τώρα.
Η εκταμίευση της οφειλόμενης δόσης προς την Ελλάδα, θα γίνει μόνο αν κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, ενώ κοινοτικές πηγές ανέφεραν χθες Κυριακή, ότι έχουν εκπληρωθεί μόνο εννέα απο τα δεκαπέντε προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.
Αφορόλογητο, συντάξεις και ειδόματα στο κρεβάτι του… Προκρούστη
Οι δανειστές έχουν ήδη δείξει τις άγρις διαθέσεις τους σχετικά με περικοπές στις συντάξεις και περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου για το 2019, ενώ μένει να συμφωνηθούν οι αλλαγές στα εργασιακά, οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, οι αναπροσαρμογές στα ειδικά μισθολόγια των ένστολων, και όλα όσα συνιστούν από πέρυσι το ανοιχτό πακέτο της 2ης αξιολόγησης.
Το μόνο απτό αποτέλεσμα από τις διαφαινόμενες υποχωρήσεις της κυβέρνησης θα είναι η επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα και η συμφωνία θα παραπεμφθεί στο Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα.
Για να φτάσουμε όμως σε αυτή την προσδοκία… χρειάζεται στο σημερινό Eurogroup, να συμφωνήσουν δηλαδή όλες οι πλευρές ότι είναι πρόθυμες να καταλήξουν σε συμφωνία με το υπάρχον πλαίσιο, όπως το έχει διαμορφώσει η ομάδα Ντάισελμπλουμ – Βίζερ.
Υπενθυμίζεται ότι το μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση εστάλη από τον επικεφαλής του EuroWorking Group (EWG), Τόμας Βίζερ ο οποίος σε συνέντευξή του σημείωσε πως η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα είναι δυνατή μόνο αν βρεθεί σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018.
Δηλώνει μάλιστα ότι θεωρεί τεχνικά εφικτή μία συμφωνία όχι στο Eurogroup της Δευτέρας αλλά σε αυτό της 20ής Μαρτίου, αν συντρέξουν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις.
Τι θα δώσει ο Τσακαλώτος
Πιο συγκεκριμένα ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών πρέπει να δώσει πράσινο φως για υποχωρήσεις σε καυτά θέματα, όπως το συνταξιοδοτικό αλλά και το αφορολόγητο που θα πρέπει (μαζί με άλλα μέτρα) να ψηφιστούν τώρα για να ισχύσουν από το 2019- 2020 με «αντάλλαγμα» παροχές που θα ενεργοποιηθούν μόνο αν υπάρχουν υπερ-πλεονάσματα (μείωση σε φορολογικούς συντελεστές, σε ΦΠΑ, στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλα «χαράτσια», καθώς και νέο κοινωνικό επίδομα).
Επίσης οι θεσμοί επιμένουν και σε άλλες παρεμβάσεις για να κλείσει το «κενό» έως 300 εκατ. ευρώ για το 2018 οι οποίες προτείνεται να καλυφθούν από κατάργηση φοροαπαλλαγών και από άλλες περικοπές.
Αν όλα πάνε καλά, τότε τα κλιμάκια των θεσμών στην Aθήνα θα πρέπει να καταλήξουν σε μία πρώτη τεχνική συμφωνία (staff level agreement) η οποία «απαιτεί» την οριστικοποίηση των άρθρων του επικαιροποιημένου μνημονίου, τη νέα γενιά των προαπαιτούμενων (κάποια από τα οποία μαζί με τον κόφτη θα ζητηθεί να νομοθετηθούν εκ των προτέρων) και την συμφωνία με το ΔΝΤ (νέο MEFP αν μετέχει με δάνειο). Μετά θα μπορεί η συζήτηση να επιστρέψει σε επίπεδο Eurogroup που θα λάβει την τελική πολιτική απόφαση.
Το «παζάρι» Μέρκελ – Λαγκάρντ
Στο τραπέζι θα βάλουν το ζήτημα της Ελλάδας η Καγκελάριος της Γερμανίας, ‘Ανγκελα Μέρκελ, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Το ραντεβού πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν πριν από λίγες ημέρες οι δυο, στην οποία, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, συμφώνησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα» και την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018.
Στο τραπέζι πάλι τα μαύρα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
Η συζήτηση για Grexit επιστρέφει και πάλι και «ψιθυρίζεται» από τα γραφεία αξιωματούχων στις Βρυξέλλες μέχρι τα πρωτοσέλιδα μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων.
Είναι χαρακτηριστικό, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro που αναφέρει ότι μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, αυξάνονται και πάλι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα και τους δανειστές της.
Επικαλείται δε και κοινοτικό αξιωματούχο, τον οποίο δεν κατονομάζει, ο οποίος αναφέρει «Είναι μάλλον η τελευταία ευκαιρία, η απειλή μιας νέας ελληνικής κρίσης είναι αυξημένη».
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2015, μπαίνουν και πάλι στο τραπέζι σενάρια Grexit.«Τότε», σημειώνει η εφημερίδα, «ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεχθεί μέτρα με το μαχαίρι στο λαιμό».
Διαψεύδουν έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη Σόιμπλε και Σούλτς, αλλά…
«Δεν διατύπωσα ποτέ απειλές (περί Grexit)» υπογράμμισε μιλώντας στην εκπομπή Bericht aus Berlin ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δείχνοντας τον… άλλο εαυτό του και ξεχνώντας μάλλον τα όσα έχει κατά καιρούς πει.
Από την άλλη πλευρά, ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Μάρτιν Σουλτς μέσα από το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) σχολίασε ότι «όποιος στρέφει την Ευρώπη και τη Γερμανία τη μια κατά της άλλης διαπράττει αμάρτημα ως προς το μέλλον της χώρας μας. Δεν είναι συνετό να έρχεται προς συζήτηση συνεχώς το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πρέπει να αντιταχθούμε αποφασιστικά κατά εκείνων οι οποίοι διχάζουν την Ευρώπη. Γι΄ αυτό και η πρόσφατη φλυαρία για το Grexit είναι επικίνδυνη».
Οι δανειστές τα θέλουν όλα!
Αν δεν είναι τρολάρισμα, τότε είναι ένδειξη ότι οι δανειστές είναι απλά ακόρεστοι.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο κ. Σόντερ έδειξε τις διαθέσεις των δανειστών λέγοντας πως ακόμα κι αν η Ελλάδα προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, η βοήθεια στην Ελλάδα θα πρέπει να δοθεί με ενέχυρο «μετρητά, χρυσό ή γη».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ