ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:34
Της Μαρίνας Μάνη Με την προσοχή της διεθνούς κοινότητας να στρέφεται πλέον στη Μέση Ανατολή, καθώς θεωρείται θέμα «εβδομάδων ή και ημερών» η επέμβαση στη Συρία, η κυβέρνηση αποφεύγει κάθε επίσημη αναφορά στον ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει η Ελλάδα.
Πηγές από το Μαξίμου και από το υπουργείο Άμυνας δεν επιβεβαιώνουν αλλά και δεν διαψεύδουν τις πληροφορίες ότι η Αθήνα έχει ήδη γίνει παραλήπτης αμερικανικού μηνύματος για να συμβάλλει στις επιχειρήσεις – κυρίως με την παραχώρηση της βάσης της Σούδας.
Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, παραπέμπουν στις συζητήσεις που έγιναν τον τελευταίο μήνα, με αφορμή και την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, για τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας.
Δεδομένου, λένε, ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν βρίσκονται «στα καλύτερά τους», αυτή είναι η κατάλληλη είναι η στιγμή να αναδειχθεί ο δικός μας ρόλος στην περιοχή. Και «να συνδυασθεί με ανταλλάγματα» - προφανώς οικονομικής στήριξης.
Συμπληρώνουν δε, ότι η ελληνική συνδρομή «νομιμοποιείται» και από την ευρωπαϊκή στήριξη, άμεση ή έμμεση, που παρέχεται στην επέμβαση στη Συρία, καθώς χθες είπε και το Βερολίνο «ναι» εάν αποδειχθεί η χρήση των χημικών όπλων.
Το «ευχαριστώ» ήταν αίτημα Ως εκ τούτου, αποκτούν ξεχωριστή σημασία η (εκτός προγράμματος) επαφή που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στο Σταίητ Ντηπάρτμεντ (λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Μπάρακ Ομπάμα), καθώς και το ταξίδι στις ΗΠΑ, μία εβδομάδα νωρίτερα, του υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στη διάρκεια του οποίου είχε συνεργασία με τον ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ.
Κυβερνητικός παράγοντας, μάλιστα, υπενθυμίζει με νόημα το «ευχαριστώ» που απηύθυνε ο κ.Χέιγκελ στην Ελλάδα, μέσω του κ. Αβραμόπουλου, «για την μακροχρόνια φιλοξενία μονάδων του αμερικανικού ναυτικού στον Κόλπο της Σούδας αλλά και τον ρόλο της συγκεκριμένης βάσης στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λιβύη».
Η αναφορά στη βάση της Σούδας, δηλαδή, μόνο ως τυχαία δεν προβάλλεται, ενώ το “ευχαριστώ” εκλαμβάνεται ως αίτημα… επανάληψης της χρήσης της στην επέμβαση στη Συρία.
Παπαρήγα: Μη δώσετε τη Σούδα και την Καλαμάτα Από πλευράς αντιπολίτευσης το ΚΚΕ θεωρεί δεδομένη αυτή την “πρόσκληση” και καλεί την κυβέρνηση να την απορρίψει.
Με ερώτησή της προς τον Ευ. Βενιζέλο (ως υπουργό Εξωτερικών) και τον κ. Αβραμόπουλο, η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, ζητά “να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας, να μη διατεθούν υποδομές (όπως το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας) και στρατιωτικές δυνάμεις, να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε και τους συμμάχους τους σε οιανδήποτε πολεμική επιχείρηση κατά της Συρίας ή άλλης χώρας στην περιοχή”.
Και θεωρεί δεδομένες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Σαμαράς κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον.
Λόγω της έκτασης που πήρε το θέμα "επίσημη πηγή" του υπουργείου Αμυνας δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημο ή ανεπίσημο αίτημα των ΗΠΑ για παροχή ελληνικής συνδρομής.
Μετά τη συνάντηση πάντως που είχε ο πρωθυπουργός το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια παρότι ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το αν η Ελλάδα θα διαθέσει βάσεις για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία δεν απάντησε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου