ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΛΠΕΣ
03/02/14 - 10:58
Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον κανένα περιθώριο ελιγμών και είναι με την πλάτη στον τοίχο. Ακόμη και το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφάνιζε ως τον «κρυφό άσσο» πριν τις Ευρωεκλογές για να δώσει λίγα χρήματα στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους «κάηκε».
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε πως οι περικοπές στους μισθούς των ένστολων με αναδρομική ισχύ από τον Αύγουστο του 2012 είναι αντισυνταγματικές, ενώ το Σ.τ.Ε. έριξε ακόμη μία «βόμβα» κρίνοντας αντισυνταγματικές και τις μειώσεις των συντάξεων στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου.
Πέραν του ότι «ξηλώνεται» το μνημόνιο μετά από τις δύο αυτές αποφάσεις (ίσως να υπάρξουν και άλλες) θα πρέπει να «ξηλωθεί» και η κυβέρνηση προκειμένου να αποκαταστήσει αυτούς που δικαιώνει το Σ.τ.Ε. καταβάλλοντας ποσά που μπορεί να προσεγγίζουν ή να ξεπερνούν το 1 δις ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του κ. Στουρνάρα πάει περίπατο και η κυβέρνηση χάνει το επιχείρημα ότι δήθεν αποκαθιστά όσους αδίκησε. Είναι υποχρεωμένη πλέον να το πράξει. Αν δε επιχειρήσει να επιστρέψει τα χρήματα σε βάθος 10ετίας ή με ομόλογα τότε θα της γυρίσει μπούμερανγκ.
Από την υλοποίηση των αποφάσεων του Σ.τ.Ε. προκαλείται νέο χρηματοδοτικό κενό το οποίο πρέπει να καλυφθεί, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών από ισοδύναμα μέτρα.
Την ίδια στιγμή το Βερολίνο, μέσω του κ. Σόιμπλε δηλώνει πώς η Ελλάδα έχει χρηματοδοτικό κενό και πρέπει να της χορηγηθεί δάνειο ύψους από 10 έως 20 δις ευρώ. Δάνειο χωρίς εγγυήσεις ή νέα μέτρα δεν πρόκειται να δώσει κανείς.
Άρα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει και άλλα μέτρα, από εκεί που πίστευε πώς με το πρωτογενές πλεόνασμα θα «άνοιγε» συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό δεν το συζητά κανείς μέχρι στιγμής. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει. Πολλοί το απορρίπτουν ως σκέψη και μόνο.
Την ίδια στιγμή χιλιάδες πολίτες που έχουν καταθέσεις στις τράπεζες απειλούνται με «κούρεμα», ενώ τα στοιχεία που αναμένονται τον Απρίλιο και θα αφορούν στην οικονομική κατάσταση της χώρας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013, που σηματοδοτεί και την πορεία για το 2014, αναμένεται να είναι κόλαφος για την κυβέρνηση.
Φαίνεται πώς όχι μόνο δεν θα υπάρξει ανάπτυξη, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του 2014, όπως διαβεβαίωνε η κυβέρνηση αλλά, αντιθέτως θα καταγράφεται συνέχιση της ύφεσης.
Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση οδηγείται στις Ευρωεκλογές ως πρόβατο… επί σφαγή. Αυτό που έκανε και κάνει ακόμη στους πολίτες συνηγορώντας στη λήψη επώδυνων μέτρων, τα οποία θέλουν να επιβάλουν οι δανειστές για να «σαρώσουν» στα πάντα στη συνέχεια και να έχουν «σκλάβους» στη δούλεψη τους.
Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση οδηγείται στις Ευρωεκλογές ως πρόβατο… επί σφαγή. Αυτό που έκανε και κάνει ακόμη στους πολίτες συνηγορώντας στη λήψη επώδυνων μέτρων, τα οποία θέλουν να επιβάλουν οι δανειστές για να «σαρώσουν» στα πάντα στη συνέχεια και να έχουν «σκλάβους» στη δούλεψη τους.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να προηγηθούν εθνικές εκλογές των Ευρωεκλογών σε περίπτωση που η κυβέρνηση θελήσει να αποφύγει έναν εκλογικό όλεθρο.
Ο δε ανασχηματισμός που σκέπτονται κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου με το «φάγωμα» του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα λίγο πριν τις Ευρωεκλογές είναι απλές «οδοντόκρεμες», όπως λέει και ο λαός. Κι αυτό γιατί, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα παραμείνει η ίδια είτε. Τα πρόσωπα δεν έχουν καμία σημασία.
Πιθανότερα πάντως φαντάζουν άλλα δύο σενάρια. Το πρώτο είναι να στηθούν τριπλές κάλπες το Μάιο και το δεύτερο, να υπάρξουν εθνικές εκλογές αναγκαστικά πλέον μέχρι το φθινόπωρο, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλείσει τη στήριξη οποιασδήποτε υποψηφιότητας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Και ενώ τα κόμματα της συγκυβέρνησης καταρρέουν, ο Α. Τσίπρας ισχυροποιείται εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή των προσώπων που πρότεινε για υποψηφίους στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές ήταν μία «νίκη» για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις αντιδράσεις.
H Χρυσή Αυγή παίρνει και αυτή τη δική της θέση και απαντά στην επίθεση της κυβέρνησης και στις κινήσεις την να θέσει το Λαϊκό Σύνδεσμο εκτός νόμου με τη σύσταση της Εθνικής Αυγής. Έτσι θα μετονομασθεί η Χρυσή Αυγή σε περίπτωση που τεθεί εκτός νόμου, αν και πρακτικά είναι πολύ δύσκολο.
Τα περιθώρια λοιπόν για την κυβέρνηση στενεύουν. Η μέγγενη των εκλογών κλείνει όλο και περισσότερο και η συντριβή θεωρείται δεδομένη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου