ΕΠΊ ΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΑΓΟΡΆΖΕΤΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΞΥΠΝΉΣΤΕ ΜΑΣ ΠΊΝΟΥΝ ΤΟ ΑΊΜΑ .
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΙΑΤΡΕΊΟ ΦΑΡΜΑΚΕΊΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΆΣΗ ΚΑΙ ΤΡΆΠΕΖΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΌΓΕΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΊΣΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΦΆΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΡΌΦΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΆΓΚΗ .

Salamis fm radio

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 21, 2018

Live η ομιλία Στουρνάρα στην Βουλή για την Novartis: Ήρθα να υπερασπιστώ τη σύζυγο μου


Live η ομιλία Στουρνάρα στην Βουλή για την Novartis: Ήρθα να υπερασπιστώ τη σύζυγο μου

Εκρηκτική  είναι η συνεδρίαση της Ολομέλειας σήμερα για την υπόθεση Novartis, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Τετάρτης.
Τη συνεδρίαση, για την πρόταση συγκρότησης επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη NOVARTIS, άνοιξε στις 9.20 η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία ανακοίνωσε στην Ολομέλεια τη διαδικασία και το πλαίσιο της συζήτησης όπως αυτό έχει αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων.
τη συνέχεια αναμένεται να λάβουν το λόγο οι 9 από τους 10 εμπλεκόμενους στη δικογραφία οι οποίοι έχουν δικαίωμα να τοποθετηθούν επί 20 ή 25 λεπτά. Πρόκειται για τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο καθώς και τους πρώην υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά, Γιάννη Στουρνάρα, Γιώργο Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λυκουρέντζο. Όπως έχει γίνει γνωστό ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος θα τοποθετηθεί με γραπτό υπόμνημα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων με τον επικεφαλής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στη συνεδρίαση θα τοποθετηθούν και οι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης καθώς και οι αναπληρωτές υπουργοί των ίδιων χαρτοφυλακίων.
Τελευταίοι στον κατάλογο των ομιλητών θα είναι οι πρόεδροι των πολιτικών κομμάτων και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αναμένεται να κλείσει τη συζήτηση. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών θα ολοκληρωθούν γύρω στις 22:00 - 23:00 κάτι που σημαίνει ότι η μυστική ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί πιθανότατα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Δείτε σε απευθείας μετάδοση με την Ολομέλεια της Βουλής τη συνεδρίαση επί της πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά δέκα πολιτικών προσώπων, που κατονομάζονται για μίζες στην υπόθεση Novartis.
Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται από τα πρώτα λεπτά στην Ολομέλεια η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής.
Στο βήμα ο Γιάννης Στουρνάρας
Την δική του εξήγηση όσον αφορά την εμπλοκή του στην υπόθεση της Novartis δίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.
Ο κ. Στουρνάρας ξεκινώντας την ομιλία του είπε ότι σκέφτηκε να μιλήσει μέσω υπομνήματος ή ακόμα και να παραιτηθεί από το αξίωμά του για να μην θεωρηθεί ότι το χρησιμοποιεί ως ασπίδα προστασίας.
Τελικά όπως τόνισε αποφάσισε να μην κάνει τίποτα από τα δύο και βρίσκεται στην Βουλή και για έναν προσωπικό λόγο: για να υπερασπιστεί την σύζυγό του η οποία όπως είπε ότι έχει κατασυκοφαντηθεί.
«Αναρωτήθηκα αν θα έπρεπε να παραστώ σήμερα, ή ακόμη και να παραιτηθώ από το αξίωμά μου. Δίστασα, ωστόσο, μόνο προς στιγμήν Ολες αυτές οι αναπόδεικτες κατηγορίες χρησιμοποιούνται ως όχημα για να πλήξουν την κεντρική τράπεζα. Δεν  μπορούσαν να απουσιάζω από εδώ και για έναν προσωπικό λόγο. Πρόκειται για την σύζυγό μου Λίνα Νικολοπούλου, η οποία κατηγορείται και δεν ε΄χει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Η εταιρεία της συζύγου μου παρέχει συμβουλές επικοινωνίας, οργάνωση συνεδρίων, κατά βάση στο χώρο της υγείας. Είναι υποδειγματική η εταιρεία της, πλήρωσε φόρους και δεν χρωστάει 1 ευρώ. Η εταιρεία της και η ίδια έχουν κατασυκοφαντηθεί, για έργα που έλαβε ακόμη και πριν γίνω εγώ υπουργός. Δεκάδες δυσφημιστικά άρθρα γράφτηκαν και ακόμη γράφονται, με στόχο εμένα.
Το έγγραφο του FBI αναφέρει ότι η αμοιβή της εταιρίας της συζύγου μου ήταν χαμηλή. Οποιος επικαλείται το συγκεκριμένο έγγραφο θα πρέπει να βρει άλλες μεθόδους. Ουδέποτε η MindWork έλαβε αμοιβές υψηλότερες από αυτές της αγοράς. Όλες οι πληρωμές γίνονταν μέσω τράπεζας. Στα 10 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας, η Novartis είχε ελάχιστο οικονομικό αποτέλεσμα σε αυτήν.
Ολες αυτές οι καταθέσεις σε λίγο θα ανέβουν σε παραστάσεις στο Δελφινάριο. Ολα αυτά είναι βλακώδεις αλλά για αν αποδειχθεί ότι είναι βλακώδεις θα έπρεπε να έρθω εδώ και να ζητήσω συγνώμη από την σύζυγό μου για τις συκοφαντίες που έχει δεθεί εξαιτίας μου. Τς ζητώ συγνώμη και της λέω να κάνει υπομονή.
Η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια της αξιόποινες πράξεις και παραλείψεις των υπουργών. Το περιεχόμενο της δικογραφίας έγινε γνωστό στο πανελλήνιο και όχι μόνο. Πουθενά δεν προσδιορίζονται οι πράξεις μου. Αντίθετα προτείνουν να μην διωχθώ αλλά αυτό δεν είναι στην αρμοδιότητα του.
Αν οι ψευδολόγοι μάρτυρες δεν βγάλουν την κουκούλα της συκοφαντίας πρέπει η Βουλή να μην κρύψει την υπόθεση. Οχι στην αποσβεστική προθεσμία.  Σας ζητώ να προστατεύσετε το κοινωνικό σύστημα από τι συνέπειες που θα έχει η επιλογή να μείνουν αιωρούμενες και χωρίς εξέταση οι συκοφαντίες.
Παπαγγελόπουλος: Απειλούν την δικαιοσύνη, θέλουν να τρομοκρατήσουν τους μάρτυρες
Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Στην συζήτηση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής ο κ. Παπαγγελόπουλος έχοντας βάλει στο στόχαστρο τον Αντώνη Σαμαρά αναρωτήθηκε «τι εννοεί ο κ. Σαμαράς όταν λέει οτι θα μας πάει μέχρι το τέλος; Είναι μέγιστη δημοκρατική εκτροπή οι απειλές ότι θα μας κλείσουν φυλακή, και άλλα που προσιδιάζουν σε μαφιόζικες μεθόδους. Τι εννοεί ο κ.Σαμαράς όταν λέει ότι θα μας πάει μέχρι τέλους; Ελπίζω να μην εννοεί τη φυσική μας εξόντωση. Για ότι συμβεί σε βάρος εισαγγελέων που έχουν στοχοποιηθεί ακόμα και μια γλάστρα να πέσει στο κεφάλι τους ξέρετε τι θα σκεφτούμε».
Με αφορμή την κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα την ημέρα του συλλαλητηρίου για το Σκοπιανό ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί το Μακεδονικό ως άλλοθι. Αλλωστε το ίδιο έκανε και το 1993 όταν έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ».
"Ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε την σύσταση συμμορίας. Κε Σαμαρά, προσπαθείτε να συνδέσετε τη δημιουργία σκευωρίας με το Μακεδονικό. Πώς εξηγείται να γνωρίζω μήνες πριν, όταν λέτε ότι έστηναν τη σκευωρία, ότι θα γίνει συλλαλητήριο";
Η Βουλή κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα να στηθεί μια κάλπη. Προηγήθηκε ψηφοφορία δι εγέρσεως. Στοιχεία για την κοινοβουλευτική πρακτική σε περιπτώσεις ψηφοφοριών στο παρελθόν για τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης, είχε παρουσιάσει νωρίτερα στην Ολομέλεια, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Βουλή: Απορρίφθηκε το αίτημα για μία κάλπη
Απέρριψε η Βουλή κατά πλειοψηφία, το αίτημα να στηθεί μία κάλπη. Προηγήθηκε ψηφοφορία δι εγέρσεως. Στοιχεία για την κοινοβουλευτική πρακτική σε περιπτώσεις ψηφοφοριών στο παρελθόν για τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης, είχε παρουσιάσει νωρίτερα στην Ολομέλεια, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Το 2011 για πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής για τους κ.κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Γιώργο Αλογοσκούφη για απιστία είχαν στηθεί δύο κάλπες. Στην υπόθεση Βατοπεδίου είχαν στηθεί έξι κάλπες. Για τη λίστα Λαγκάρντ είχαν στηθεί τέσσερις κάλπες.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου κάλεσε την ολομέλεια να λάβει υπόψη το κοινοβουλευτικό προηγούμενο ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το πώς έχει συνταχθεί η πρόταση και για το ότι πρέπει να αποφασιστεί, με μια κάλπη, μόνο η συγκρότηση επιτροπής. Η κ. Χριστοδουλοπούλου είπε επίσης ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος η πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής και η πρόταση για δίωξη ταυτίζονται και συνεπώς «δεν είναι βεγγέρα» η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, διότι έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Επικαλέστηκε και τον Κανονισμό της Βουλής που αναφέρει ότι η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις για να τονίσει ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει στηριχθεί στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως στο οποίο έχει δέκα πολιτικά πρόσωπα και περιλαμβάνει και τις πράξεις που πρέπει να ερευνηθούν. Όσο για τον κ. Κουρουμπλή, η αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως αν κάποιοι βουλευτές -τουλάχιστον 30 βουλευτές- ήθελαν να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες του, θα έπρεπε να την είχαν υποβάλει αντί να κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία στηρίχθηκε ακριβώς στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως διαφθοράς.
Μια φράση που, σύμφωνα με τη ΝΔ, έχει καταγραφεί στα ανεπίσημα πρακτικά της Βουλής, εμφανίζει την προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου να εκστομίζει ύβρη κατά τη διάρκεια της προσπάθειας του βουλευτή της ΝΔ Χ. Αθανασίου να πάρει τον λόγο. Την επισήμανε ο Νίκος Δένδιας, δηλώνοντας ότι αναγιγνώσκει απόσπασμα των πρακτικών. Η κ. Χριστοδουλοπούλου ζήτησε να εξαλειφθεί η φράση της και αναγνώρισε ότι όποιος και αν είπε αυτή τη φράση ήταν αστοχία και αγένεια. Ο Χ. Αθανασίου από την πλευρά του εκτίμησε πως επίθεση στο πρόσωπό του προκαλούν «όσα έχει αποκαλύψει για τους προστατευόμενους μάρτυρες».
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου διαολόστειλε τον Χαράλαμπο Αθανασίου
Μεγάλη ένταση προκλήθηκε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, όταν ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά η πρόταση «άι στο διάβολο» που ακούστηκε σε διάλογό του με την προεδρεύουσα της βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Ακούστε το χαρακτηριστικό απόσπασμα όπου ακούγεται η κα. Χριστοδουλοπούλου:
Ο κ. Αθανασίου στη συνέχεια, ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού, αλλά δεν του δόθηκε. Έτσι, ο κ. Δένδιας πήρε τον λόγο και διάβασε τα πρακτικά όσα κατέθεσε ο κ. Αθανασίου. «Στα πρακτικά της Βουλής αναφέρεται ότι μετά την άρνηση να μιλήσει ο κ. Αθανασίου ειπώθηκε «αι στο διάολο». Δικαιούμαστε αναφορά επί προσωπικού», ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Η κυρία Χριστοδουλοπούλου απάντησε ότι δεν το είπε η ίδια, το χαρακτήρισε απαράδεκτο και ζήτησε να διαγράψουν την πρόταση από τα πρακτικά.
Δένδιας: Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία
Η ΝΔ διά του Νίκου Δένδια ζήτησε μία κάλπη αντί για δέκα που έχει αποφασιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία,  λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί περιορίζουμε την επιτροπή με τις 10 κάλπες; Η Επιτροπή εξετάζει την υπόθεση, η σημερινή διαδικασία είναι θλιβερή γιατί κατηγορούνται έστω και εμμέσως συνάδελφοι. Να πάρουμε απόφαση για τη μία κάλπη».
Στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης:
«Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν επί της ουσίας. Το ζήτημα που ετέθη δεν ήταν αν θα στηθούν μια ή δέκα κάλπες αλλά αν θα υπάρχει δυνατότητα ή υποχρέωση να υπάρχει για καθέναν εκ των αναφερομένων στη δικογραφία, η επιλογή του κάθε βουλευτή να ψηφίσει υπέρ ή κατά ή παρών», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημειώνοντας ότι αν υιοθετούνταν η πρόταση της ΝΔ τότε και οι 10 αναφερόμενοι στη δικογραφία θα ήταν στο αντικείμενο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ούτως ή άλλως.
Με την πρόταση που ψηφίστηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων αν για κάποιο από τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα δεν συγκεντρωθούν 151 ψήφοι τότε δεν θα περιληφθεί στο αντικείμενο της έρευνας. «Με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη δεν στερείται από κανέναν το δικαίωμα να μην είναι τελικά στην πρόταση, διότι η πρόταση απαιτεί 151 ψήφους θετικές για να υπαχθεί κάποιος αναφερόμενος στην έρευνα της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
Κουτσούκος: Εδώ δεν είναι έκτακτο στρατοδικείο – Χριστοδουλοπούλου: Δεν αρχίσαμε καλά
Μια αποστροφή στην παρέμβαση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Νίκου Κουτσούκου προκάλεσε την αντίδραση της προεδρεύουσας Τασίας Χριστοδουλοπούλου.
Ο Νίκος Κουτσούκος στην τοποθέτησή του επί της διαδικασίας της συζήτησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis είπε: «εδώ δεν είναι έκτακτο στρατοδικείο», για να λάβει την απάντηση από την αντιπρόεδρο της Βουλής «δεν αρχίσαμε καλά».
Παρασκευόπουλος: Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές
Το ζήτημα που εξετάζεται εδώ, δεν είναι in rem. Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές, ανέφερε ο Νίκος Παρασκευόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), για να προσθέσει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου. Αν δηλαδή, κάποιο από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, κάνει χρήση του δικαιώματος να ψηφίσει για υπόλοιπα, δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου.
Για πρόταση συγκάλυψης έκανε λόγο ο Μάκης Βορίδης
«Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες; Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ), υποστηρίζοντας ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται στη «σκευωρία», μέρος της οποίας είναι «τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες» και γι΄αυτό στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες.
Συνεπώς, είπε ο Μάκης Βορίδης, πρέπει να στηθεί μια κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
ΚΚΕ: Η υπόθεση να μην καταλήξει σαν την υπόθεση Παπαντωνίου
«Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους και να μην καταλήξει σαν την υπόθεση Παπαντωνίου. Ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα, θα γίνει κανονική διαδικασία. Οι κουκούλες θα πρέπει να βγουν. Θα κληθούν μάρτυρες. Αν στην πορεία προκύψουν και άλλα πρόσωπα θα διευρυνθεί η έρευνα. Αν έχετε σκοπό να πάτε να κλείσετε την υπόθεση άρον άρον, εμείς σε τέτοιο θέατρο συμμετοχή δεν θα έχουμε» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας ότι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα πρέπει να εξετάσει όλα τα αδικήματα, ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί, διότι ο λαός πρέπει να μάθει ότι το φάρμακο εντάσσεται στον τζόγο της αγοράς και ότι η ζωή του βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών.
Χρυσή Αυγή: «Η ΝΔ δεν μπορεί να είναι συμπαγής στην ψηφοφορία και γι΄αυτό ζητάει μια κάλπη»
«Εσείς σήμερα δεν παραβιάζετε τη νομική επιστήμη, αλλά την κοινή λογική και βιάζετε την πολιτική μνήμη γιατί τον Ιανουάριο του 2013 (σ.σ. υπόθεση της Χρυσής Αυγής) η μεν ΝΔ συνηγορούσε υπέρ των πολλών καλπών και έγιναν ομηρικές μάχες και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για μια κάλπη. Έχει ο καιρός γυρίσματα. Η ΝΔ επειδή έχει σοβαρό πρόβλημα να προσέλθει συντεταγμένη και συμπαγής στην ψηφοφορία, ομιλεί για μια κάλπη. Η ψηφοφορία και η συζήτηση πρέπει να γίνει κανονικά» είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς και πρόσθεσε ότι με το ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων η ΝΔ έσκαψε λάκκο και έπεσε σήμερα η ίδια μέσα.
ΑΝΕΛ: Πρέπει κάθε αναφερόμενο πρόσωπο στη δικογραφία να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά
Η Βουλή δεν αντιμετωπίζει όλα τα αναφερόμενα πρόσωπα στη δικογραφία μαζί αλλά χωριστά. Είμαστε σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης. Απέδωσε τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις ενστάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε επικοινωνιακά τερτίπια και παρελκυστική τακτική.
Ένωση Κεντρώων: Να στηθούν δύο κάλπες
«Δεν μπορεί να ονομάζουμε κουκουλοφόρους τους προστατευόμενους μάρτυρες. Θα έρθει η ώρα που θα αποκαλυφθούν και θα μιλήσουν» είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης. «Εμείς θέλουμε να βγουν όλα στο φως» είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή και μια δεύτερη κάλπη για όλα τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα.
Το Ποτάμι: Η Βουλή να αποφασίσει για τη συγκρότηση επιτροπής με μια κάλπη
«Όταν λέμε όλα στο φως ή το εννοούμε ή είναι καραμέλα και στάχτη στα μάτια» είπε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι και τόνισε ότι προέχον είναι να ερευνηθεί και το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης και το ζήτημα της τυχόν εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Για την απουσία του Π. Κουρουμπλή σχολίασε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί, "κατά το Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει", να τον αφαιρεί από την πρότασή της».
«Έρευνα από το α στο ω χωρίς χειραγώγηση της Βουλής ή της δικαιοσύνης» είπε ο κ. Αμυράς και πρότεινε μια κάλπη για να αποφασιστεί η συγκρότηση ή μη ειδικής επιτροπής, η οποία στη συνέχεια, με πλήρεις αρμοδιότητες, θα ερευνήσει τα αδικήματα και τα πρόσωπα.
Δημοκρατική Συμπαράταξη: Προανακριτική για όλους και για όλα
Προανακριτική Επιτροπή για όλους και για όλα, με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες, ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια των βουλευτών της Γιάννη Κουτσούκου και Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση της πλειοψηφίας «παντελώς ανυπόστατη και άκυρη».
Ο κ. Κουτσούκος ζήτησε να στηθούν 12 κάλπες, και για τους Π. Κουρουμπλή και Αν. Ξανθό. Οι δύο ομιλητές στήριξαν το επιχείρημά τους στο ότι στην πρόταση, δεν περιγράφονται ορισμένα αδικήματα ενώ άλλα θεωρούνται παραγεγραμμένα χωρίς καν να αναφέρονται, ενώ επιπλέον «λείπουν πρόσωπα», όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αναφέρεται ως ΚΠ «λες και ο υπουργός Υγείας είναι ανήλικο».
Ο κ. Παπαθεοδώρου επισήμανε, επίσης, ότι δεν αναφέρεται η περίοδος από τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε υπουργός Υγείας είναι ο Ανδρέας Ξανθός και η οποία και δεν εμπίπτει σε παραγραφή. Ζήτησε να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος, όπως υποστήριξε, "μάζεψε την πρόταση της πλειοψηφίας", καθώς αυτή, όπως σημείωσε, (η πρόταση της πλειοψηφίας) είναι να διεξαχθούν δύο τρεις συνεδριάσεις στις οποίες θα γίνει συζήτηση αν η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες και να σταλεί ο φάκελος στην Δικαιοσύνη. «Δεν θα πάμε έτσι, ούτε πρόκειται να στηθούν κάλπες για να σπιλωθούν πρόσωπα και μετά να τους πούμε συγγνώμη, επιστρέφει ο φάκελος στην Δικαιοσύνη. Αυτά είναι δίκες που γνωρίσαμε στο παρελθόν και έχουν πολύ σκοτεινή ιστορική αναφορά. Θα συζητήσουμε εδώ για όλους και για όλα και πάνω από όλα δεν θα γίνει κανιβαλισμός των θεσμών και κανιβαλισμός των διαδικασιών» κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου, ενώ ο Γιάννης Κουτσούκος μίλησε για «επιτομή της μεθόδευσης» για την σπίλωση πολιτικών προσώπων.
Υπενθυμίζεται πως η απόφαση που εξέδωσε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την Τρίτη προβλέπει να στηθούν συνολικά 10 κάλπες στη Βουλή, μια για κάθε πολιτικό πρόσωπο που αναφέρεται στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis. Είχε προηγηθεί η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου για τη νομιμότητα των 10 καλπών, το οποίο και έδωσε την έγκρισή του.
Επί της διαδικασίας, σημειώνεται πως θα λάβουν το λόγο όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία, πλην του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος απουσιάζει στις Βρυξέλλες.
Η τοποθέτηση του Τσίπρα
Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης αναμένεται να τοποθετηθεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα εστιάσει στην ουσία του σκανδάλου Novartis, στη φαρμακευτική δαπάνη και στην ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιριών από προηγούμενες κυβερνήσεις. Επιπλέον, θα επισημάνει τις ειδικές σχέσεις της οικονομικής ελίτ του κλάδου με στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος.
Την απαρέγκλιτη τήρηση του θεσμικού πλαισίου από την πλευρά της κυβέρνησης θα αναδείξει ο πρωθυπουργός και θα τονίσει πως διαρκής στόχος της είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι προβλέπεται για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία για τα περί σκευωρίας, τη διαρκή επιχείρηση τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων και τις ευθείες παρεμβάσεις της στη Δικαιοσύνη, την οποία δηλώνει πως εμπιστεύεται, όμως επί της ουσίας αλά καρτ.
Η διαδικασία
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε μια και μόνο συνεδρίαση.
Θα πραγματοποιηθούν δύο κύκλοι, με τους ομιλητές να έχουν στη διάθεσή τους 10 λεπτά. Ο πρώτος κύκλος θα έχει εννιά ομιλητές στους οποίους περιλαμβάνονται οι οκτώ εισηγητές των κομμάτων κι ένας ανεξάρτητος και ο δεύτερος κύκλος με δεκαέξι ομιλητές - 6 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 από τη ΝΔ, 6 από τα υπόλοιπα κόμματα και έναν ανεξάρτητο βουλευτή.
Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά «γιατί θα τελειώσει η διαδικασία στις 3-4 τα ξημερώματα».
Τα πολιτικά πρόσωπα έχουν δικαίωμα ομιλίας 20 λεπτά, ενώ έχουν δικαίωμα τοποθέτησης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων από 12 λεπτά, όπως και οι αρμόδιοι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, Παύλος Πολάκης, Ανδρέας Ξανθός, Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Οι Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν από 20 λεπτά για τις ομιλίες τους και οι υπόλοιποι αρχηγοί από 15 λεπτά.
Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η μυστική ονομαστική ψηφοφορία.
Για να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή θα πρέπει να υπάρξουν 151 θετικές ψήφοι. Στα ψηφοδέλτια, ένα για κάθε εμπλεκόμενο, ο κάθε βουλευτής θα δηλώνει «ναι», «όχι» ή «παρών» στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής με βάση την κυβερνητική πρόταση.
Προθεσμία ενός μηνός
Η πρόταση προς την Ολομέλεια θα είναι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης να έχει καταρχήν προθεσμία ενός μηνός για να καταθέσει το πόρισμά της. Αν προκύψει επιπλέον ύλη στο έργο της Επιτροπής, τότε μπορεί να ζητηθεί παράταση των εργασιών της από την Ολομέλεια. Η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, με βάση τον Κανονισμό, θα έχει 21 μέλη, δηλαδή 10 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 βουλευτές από τη ΝΔ και από 1 βουλευτή θα έχουν τα άλλα κόμματα. Δεν θα έχουν συμμετοχή οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ