Η Ελλάδα βλέπει από μακριά την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενισχύει τους δεσμούς της με τη Ρωσία
Οι Νέες ελληνικές αρχές δίνουν σαφώς να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ότι μπορούν να εμποδίσουν την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, και, επιπλέον, προσπαθούν να καθιερώσουν στενή συνεργασία με τη Ρωσία, παρά την αποδοκιμασία της ΕΕ, γράφουν τα Δυτικά ΜΜΕ.
ΜΟΣΧΑ, Ιανουάριος 28 - RIA Novosti. Η ίδια η Ελλάδα αποστασιοποιήθηκε από την υποστήριξη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αποδεικνύοντας έτσι ότι μπορεί να στραφεί στον ιστορικό της σύμμαχό την Ρωσική Ομοσπονδία για να την βοηθήσει , λέει το CNBC.
Χθες ο νέος Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η δήλωση των ηγετών της ΕΕ σχετικά με τη δυνατότητα των νέων κυρώσεων δημοσιεύθηκαν χωρίς τη συγκατάθεση της Αθήνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει λάβει τη συγκατάθεση της Ελλάδα, επειδή δεν ακολουθεί την καθορισμένη πορεία δράσης στη δημοσίευση του ανακοινωθέντος. Αυτή η συμπεριφορά των Ελληνικών αρχών δείχνει ένα βαθύ ρήγμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο σε θέματα των εθνικών οικονομικών πολιτικών και των μέτρων λιτότητας, αλλά και στη διεθνή πολιτική, περιπλέκει την απόφαση της ουκρανικής κρίσης, λέει το άρθρο.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον να κινηθεί προς την Ελλάδα και δήλωσε ότι δεν αποβάλλει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του εμπάργκο τροφίμων από τη χώρα σε περίπτωση εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, δεν αποκλείεται ότι αυτή η συμπεριφορά της Αθηνάς να θέλει να δείξει στις Βρυξέλλες ότι υπάρχουν και «άλλες επιλογές» και μπορούν να εμποδίσουν την υιοθέτηση νέων κυρώσεων σχετικά με τη Ρωσική Ομοσπονδία, επισημαίνει το CNBC.
Η επέκταση των αντι-ρωσικών μέτρων δεν μπορεί να εγκριθεί χωρίς την ομόφωνη συγκατάθεση όλων των 28 κρατών μελών της ΕΕ. Παράλληλα, όπως σημειώνεται από τους New York Times, ο πρωθυπουργός της Ελλάδα, διαμαρτυρόμενος για τα αντι-ρωσικά μέτρα μπορεί να επιστρατεύσει την υποστήριξη ορισμένων άλλων χωρών, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, οι οποίες επίσης αντιμετωπίζουν αρνητικά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Τέτοιου είδους «ελιγμοί» του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να βοηθήσουν την Ελλάδα να φτάσει σε λύση με την ΕΕ, που θα είναι ευνοϊκή για την ελληνική οικονομία, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, το οποίο είχε προηγουμένως προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει την κερδοσκοπία σχετικά με το θέμα των κυρώσεων και της ουκρανικής κρίσης, γράφουν τα μέσα ενημέρωσης .
Η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Ουκρανία θα λάβει χώρα την Πέμπτη. Προηγουμένως, η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επικαλούμενη την επιδείνωση της κατάστασης στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Η Μόσχα πιστεύει ότι τα μέτρα αυτά είναι παράνομα, διότι δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις κατά των Ρώσων πολιτικών και επιχειρηματιών
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν αναγνωρίζουν την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και κατηγορούν τη Μόσχα ότι παρεμβαίνει στις υποθέσεις της Ουκρανίας. Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες και θεωρεί τις αποφάσεις απαράδεκτες. Οι Δυτικές χώρες από τον Μάρτιο έχουν επανειλημμένα επιβάλει κυρώσεις κατά ενός αριθμού Ρώσων πολιτικών, επιχειρηματιών και εταιρειών και απείλησαν να επεκτείνουν τα περιοριστικά μέτρα.
http://ria.ru/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου