Οι «Financial Times» επιβεβαιώνουν στην ουσία τα σενάρια ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης για χάρη ενός σχήματος χωρίς την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους ΑΝΕΛ, αλλά με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Σε κοινό τους άρθρο οι Πίτερ Σπίγκελ και Κέριν Χόουπ αναφέρουν...
πως οι ευρωπαϊκές αρχές επιθυμούν ο Αλέξης Τσίπρας να... ξεφορτωθεί τους «ακροαριστερούς» από την κυβέρνησή του, προκειμένου το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας με τους εταίρους να έρθει λίγο πιο κοντά.
«Ο Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να είναι πρωθυπουργός ή αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ», φέρεται να δηλώνει ευρωπαίος αξιωματούχος, με κορυφαίο στέλεχος υπουργείου Οικονομικών κράτους-μέλους της Ευρωζώνης να προχωρά ένα (ή μάλλον αρκετά) βήμα περισσότερο και να προβλέπει ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβιώσει».
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι δύο αρθρογράφοι των «FT», υπάρχουν και ορισμένα -περισσότερο μετριοπαθή- μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα με την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία διαθέτει αρκετούς βουλευτές, ώστε να μπορεί ακόμη και να ρίξει την κυβέρνηση.
«Ήμασταν περισσότερο ένας χώρος κοινωνικού προβληματισμού και λιγότερο πολιτικό κόμμα... ως εκ τούτου είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα σύστημα κομματικής πειθαρχίας. Όμως θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν έχουμε ακόμη συμπληρώσει 100 ημέρες στην κυβέρνηση», παρουσιάζεται να υποστηρίζει -φυσικά ανώνυμα- στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντοτε κατά την εφημερίδα, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, είναι τόσο δημοφιλής στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα διαθέτει τέτοια δύναμη, ώστε να ασκήσει βέτο σε δομικές μεταρρυθμίσεις που ζητούν από την κυβέρνηση οι πιστωτές της Ελλάδας.
Ωστόσο, ακόμα κι αν ο κ. Τσίπρας έχει υιοθετήσει μία περισσότερο μετριοπαθή στάση έναντι Βερολίνου και Βρυξελλών, είναι δύσκολο, συνεχίζουν οι «FT», να περιμένει κάποιος πως, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, θα προχωρήσει σε ανοιχτή σύγκρουση με τους επιθετικούς αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, προκειμένου να τον στηρίξει είτε το Ποτάμι είτε το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει, πρώτα, να διώξει και τον νυν κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο.
«Θα ήταν καλύτερο να υπάρξει μία περισσότερο φιλοευρωπαϊκή, κεντροαριστερή κυβέρνηση συνεργασίας σε σύγκριση με την απρεπή συμμαχία μεταξύ ριζοσπαστών αριστερών και λαϊκιστών δεξιών», επισημαίνει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παραδεχόμενος, όμως, ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για μία τέτοια αλλαγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου