Οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν κάνει ρεκόρ: Σε τρεις ημέρες έχασαν 64%
Είναι μόλις τρεις ημέρες από την επανάληψη των εργασιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν ήδη χάσει 64%. Για λόγους σύγκρισης, η ευρεία αγορά έχασε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μόνο 19%.
Ο Χρηματιστηριακός δείκτης DTR, αντανακλώντας τη δυναμική των αποθεμάτων του τραπεζικού τομέα χθες μειώθηκε κατά 27%, και μαζί με την συνεδρία της Δευτέρας, όπως έχει ήδη αναφερθεί, έχει χάσει σχεδόν το 65%. Προφανώς, μόλις ξεκίνησαν οι ανταλλαγές, οι επενδυτές έσπευσαν να ξεφορτωθούν τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία και να ξεχάσουν τους εφιάλτες τους. Είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι από την ιδιοκτησία των παραπάνω μετοχών των τραπεζών, οδηγεί ως εκ τούτου σε αυτό τον κλάδο σε εντατικές πωλήσεις.
Αν μέσα σε δύο ημέρες που απομένουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κατάσταση δεν διορθωθεί, τότε η εβδομάδα για την πτώση των δράσεων του τραπεζικού τομέα θα γίνει η ισχυρότερη στην ιστορία.
Τον Μάιο του 2013, όταν στη χώρα ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας, η πτώση του δείκτη DTR σε μία εβδομάδα έπεσε κατά 40%.
Ο γενικός πραγματικά δείκτης της αγοράς του ΧΑ είναι ελαφρώς καλύτερος.
Μέχρι στιγμής υπάρχει κάθε πιθανότητα ότι η τρέχουσα εβδομάδα να γίνει η δεύτερη χειρότερη εβδομάδα στην ιστορία του. Και η κατάρρευση της Δευτέρας, όταν πέτυχε τιμές του μείον 20%, έχει ήδη μπει στην ιστορία ως η χειρότερη μέρα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
"Οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες και για την την Ελλάδα παραμένουν ζοφερές. Οποιαδήποτε λύση των προβλημάτων δεν βρέθηκε: το χρέος δεν διαγράφεται.
Είναι σαν να κλωτσάει μια κονσέρβα," - είπε ο Richard Perry, αναλυτής της Hantec μάρκετ, σε συνέντευξή του στο MarketWatch.
Οι μεγαλύτεροι χαμένοι
Μεταξύ των χαμένων του τραπεζικού τομέα είναι η Τράπεζα Πειραιώς (-65% από την αρχή της εβδομάδας), η Alpha Bank (-65%),η Eurobank Εργασίας (-64%) και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (-62%). Όπως βλέπουμε, ανάμεσα στους μεγαλύτερους πιστωτές της πώλησης είναι ίδιες οι απώλειες της κεφαλαιοποίησης.
Οι τράπεζες ετώρα επιβιώνουν κυρίως λόγω του προγράμματος έκτακτης βοήθειας από την ΕΚΤ. Την Τετάρτη, ο ρυθμιστής παρέμεινε αμετάβλητος στην ένταση του προγράμματος - στο επίπεδο των 90 δις ευρώ, ο οποίος, ωστόσο, δεν αποτελεί έκπληξη, γιατί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν πει εκ των προτέρων ότι από την πλευρά της η Ελλάδα ζήτησε να αυξήσει το πρόγραμμα .
Επιστροφή των καταθέσεων
Η Τράπεζα της Ελλάδας ξανάρχισε να εργάζεται νωρίτερα από το Χρηματιστήριο - στις 20 Ιουλίου, αλλά οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων διατηρούνται. Χθες το Bloomberg αναφερόμενο στις πηγές του ανέφερε ότι οι καταθέτες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν τα χρήματα τους στις τράπεζες και το ποσό των καταθέσεων αυξήθηκε κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Αν όμως κρίνουμε από τη δυναμική των μετοχών των τραπεζών, αυτές τις πληροφορίες δεν είναι δυνατόν να τις εμπιστεύεται κανείς.
Επανέναρξη του χρηματιστηρίου Αθηνών
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν λειτούργησε για πέντε εβδομάδες, άνοιξε τη Δευτέρα με μια ισχυρή πτώση.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης του ΧΑ υποχώρησε κατά ένα ρεκόρ 23%. Οι μετοχές των τραπεζών της Τράπεζας Πειραιώς ΑΕ και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας υποχώρησαν στην αρχή των συναλλαγών κατά 30%.
Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών σταμάτησαν στις 29 Ιουνίου λόγω της επιδείνωσης της κρίσης χρέους στη χώρα και δεν επαναλήφθηκαν μετά το άνοιγμα των τραπεζών στις 20 Ιουλίου.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο λόγος ήταν ότι είχε δηλωθεί η λεγόμενη «αργία». Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα οι συναλλαγές δεν είχαν σταματήσει ακόμα και το 1929, κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης των ΗΠΑ.
http://www.vestifinance.ru
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου