.
Πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για να κλείσει η συμφωνία μέχρι αύριο και να ψηφιστεί το αργότερο την Πέμπτη, προπαραμονή Δεκαπενταύγουστου. Για να συμβεί αυτό το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο έχουν αποδεχθεί νέα προαπαιτούμενα μέτρα, τα οποία θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο της συμφωνίας. Θα υπάρξουν δηλαδή δύο άρθρα, στο πρώτο θα είναι η συμφωνία και στο δεύτερο τα μέτρα που θα την συνοδεύουν.
Κι αυτό συμβαίνει διότι οι δανειστές εξ αρχής έθεσαν θέμα νέων μέτρων προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, να κλείσει η συμφωνία και να αποδεσμευτεί η πρώτη δόση των 20-25 δις ευρώ από τον ESM, με ορισμένα μάλιστα καυτά θέματα να πηγαίνουν για αργότερα, όπως το ασφαλιστικό, αφού απαιτείται η λήψη νέων μέτρων στο χρονοδιάγραμμα που φθάνει μέχρι το 2018 για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Μέχρι το Σεπτέμβριο ωστόσο μπορεί να έχουμε πολιτικές εξελίξεις, αφού ένας λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας θέλουν να κλείσει η συμφωνία με τα νέα μέτρα (τρίτο πακέτο προαπαιτουμένων) μέσα στα μπάνια του λαού και τον Δεκαπενταύγουστο είναι για να έχει ελεύθερο πεδίο να προχωρήσει σε εκλογές και να ξεκαθαρίσει και την εσωκομματική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ασφυκτικό λοιπόν χρονοδιάγραμμα είναι μέχρι την Τρίτη να έχει καθαρογραφτεί το κείμενο της συμφωνίας και να έχει υπογραφεί από τις δύο πλευρές, έτσι ώστε την Τετάρτη ή το αργότερο Πέμπτη να ψηφιστεί, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή, στην οποία αναμένεται να συζητηθεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης για να πληρωθεί το ομόλογο στην ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται επί ποδός και περιμένουν κλήση από την κυβέρνηση για να διακόψουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ψηφοφορία. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε θα ανοίξει η Βουλή μετά το ολιγοήμερο κλείσιμο της λόγω του Δεκαπενταύγουστου.
Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει ωστόσο είναι ποια θα είναι τα νέα μέτρα που θα συνοδεύουν τη συμφωνία, διότι θεωρείται βέβαιο πώς θα υπάρξουν.
Ένα μεγάλο και κρίσιμο θέμα είναι η φορολόγηση των αγροτών. Η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει τη μισή αύξηση τον Οκτώβριο φέτος και την άλλη μισή τον Οκτώβριο του 2016, αλλά οι δανειστές δεν δέχονται κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα υπάρξει επιβάρυνση για τους αγρότες κάτι που είχε αποκλειστεί τον Ιούλιο.
Επίσης, ως νέο μέτρο εμφανίζεται η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών το επανέφεραν και ζητούν εδώ και τώρα να κοπούν οι πρόωρες συντάξεις, όπως επίσης και να περιοριστεί η μετενέργεια για τις συλλογικές συμβάσεις από τους 6 μήνες σήμερα, στους 3 μήνες.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών οι οποίες έχουν να κάνουνμε τα κόκκινα δάνεια (η Αθήνα επιμένει στη δημιουργία νέου φορέα διαχείρισης και διαφωνεί με το πωλητήριο δανείων από τράπεζες στα ξένα funds), την έκτακτη εισφορά (η ελληνική πλευρά επιμένει για επιβολή συντελεστή 8% στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ) και στην ενέργεια με τους δανειστές να ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και φυσικού αερίου.
Ισχυρές πιέσεις εκφράζουν οι δανειστές να ανοίξουν όλα τα κλειστά επαγγέλματα, ενώ θεωρούνται δεδομένες οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων με αύξηση επιτοκίου από το 3% στο 5% για όσους έχουν χρέος πάνω από 5.000 ευρώ, επιβολή κριτηρίων για όσους έχουν οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ και πιθανόν επιβολή ρήτρας για όσους είναι ασυνεπείς στις πληρωμές της ρύθμισης.
Όπως φαίνεται λοιπόν η κυβέρνηση και οι δανειστές μας ράβουν και άλλο κοστούμι μέτρων ή μάλλον μας το έχουν ράψει και κοιτούν να μας το φορέσουν μέσα στον Δεκαπενταύγουστο για να μην καταλάβουμε πόσο στενό είναι. Η πολιτική των μνημονίων πάντως δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά και η κυβέρνηση θα έχει την τύχη αυτών των προηγούμενων.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας που θα έσκιζε τα μνημόνια και τώρα λέει «ναι σε όλα» τρέχει να κάνει εκλογές για να διασωθεί, δεδομένου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι διαλυμένη και εκτιμά πως η Αριστερή Πλατφόρμα χωρίς αρχηγό δεν πρόκειται να προκαλέσει μεγάλες απώλειες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τμήμα ειδήσεων pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου