Mε στόχο την ενίσχυση των Ελληνο-Κινεζικών σχέσεων σε όλους τους τομείς, μέσα από την οραματική αναβίωση του «Δρόμου του Μεταξιού» και τη λειτουργική διασύνδεση των δήμων και των πολιτών τους, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρώτο, ιδρυτικό Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Εκπρόσωποι 4 Κινεζικών επαρχιών και 14 πόλεων μελών του Κινεζικού Συνδέσμου Φιλίας για τις Ξένες Χώρες, της Αμφικτιονίας των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων και περισσότερων από 80 Ελληνικών Δήμων, καθώς και βασικοί εκπρόσωποι οικονομικών και εκπαιδευτικών φορέων, αλλά και επιχειρηματικοί παράγοντες και των δύο χωρών συγκεντρώθηκαν σε μια μεγάλη γιορτή συνένωσης δυνάμεων και οραμάτων.
Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία, που όχι μόνον αναδεικνύει τη διαχρονική σημασία του θεσμού της Αμφικτονίας σε διεθνές επίπεδο, αλλά σε μια κρίσιμη συγκυρία για την παγκόσμια κοινότητα απαντά στη λογική της εσωστρέφειας και του απομονωτισμού με το άνοιγμα νέων δρόμων συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Κίνας. Το Συνέδριο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, του Κινεζικού Συνδέσμου Φιλίας για τις Ξένες Χώρες, την αρωγή του Κινέζου Πρέσβη στην Ελλάδα και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο συντονιστής και ψυχή της πρωτοβουλίας, Δήμαρχος Μαραθώνα και Πρόεδρος της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων κύριος Ηλίας Ψηνάκης κατά την έναρξη του Συνεδρίου: «Στα πρόσφατα ταξίδια μου στην Κίνα, όπου είχα συνομιλίες και συναντήσεις με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους, με ενέπνευσε το όραμα του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τσι Πινγκ, ενός μεγάλου ηγέτη παγκόσμιας αποδοχής και αναγνώρισης. Το όραμα του ο Πρόεδρος Σι το ονομάζει «Οne belt, one road», και είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2013 και έχει στόχο την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού, έτσι ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των υπολοίπων χωρών που αυτός διασχίζει. Η χώρα μας, με την προνομιακή γεωστρατηγική της θέση αποτελεί κόμβο στον επίγειο αλλά και θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού (…) Πριν από χρόνια ο λόρδος Έλγιν έκλεψε τα αγάλματα του Παρθενώνα τα οποία τώρα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο. Τριάντα χρόνια αργότερα ο γιος του λόρδου Έλγιν έκλεψε από τα θερινά ανάκτορα στο Πεκίνο αγάλματα του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού. Είναι καιρός και οι δύο χώρες μαζί, Ελλάδα και Κίνα να διεκδικήσουμε δυναμικά πίσω, τον πολιτιστικό μας θησαυρό και την υπερηφάνεια μας. Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε ουσιαστική συνεργασία μεταξύ μας με απτά αποτελέσματα σε όφελος των δύο χωρών μας. Μέχρι στιγμής πολλοί πηγαινοέρχονται στην Κίνα, συνομιλούν φωτογραφίζονται, ανταλλάσσουν κάρτες χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Η σημερινή μέρα είναι η αρχή για να μπούμε σε μία ουσιαστική συνεργασία με πρακτικά αποτελέσματα.»
Ο Αντιπρόεδρος του Κινεζικού Συνδέσμου Φιλίας για της Ξένες Χώρες κυρίου Song Jingwu στάθηκε ιδιαίτερα “ Πρώτα θα ήθελα εκ μέρους του Λαϊκού Συνδέσμου Φιλίας με ξένες χώρες να εκφράσω τη βαθιά μας εκτίμηση και εγκάρδιες ευχαριστίες στους διοργανωτικούς φορείς του Φόρουμ. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδος, την Αμφικτυονία των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, την Κινεζική Πρεσβεία στην Ελλάδα για τη μεγάλη υποστήριξη στην επιτυχία του εν λόγω Φόρουμ. Η πρώτη συνεδρίαση του Φόρουμ των ελληνοκινεζικών πόλεων που πραγματοποιείται στην Αθήνα έχει μεγάλη σημασία για όλους μας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ιστορία χιλιάδων ετών, μια χώρα με λαμπρούς δασκάλους, φιλοσόφους που θεμελίωσαν τη βάση του Δυτικού πολιτισμού όταν η Ελλάδα βρισκόταν στην ακμή του πολιτισμού, η Κίνα περνούσε στην εποχή της άνοιξης και φθινοπώρου και καθώς των μαχόμενων κρατών. Φέτος σηματοδοτείται η 10 η επέτειος της σύναψης των συνολικών ειδικών σχέσεων της Κίνας με την Ελλάδα. Είναι μια καινούργια ευκαιρία για μας. Ο Σωκράτης είχε πει ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να παλεύεις για τη φιλοδοξία σου, ενώ ο Κομφούκιος μας είπε ότι ο σοφός δεν πρέπει να μην αποκτά μεγάλη φιλοδοξία και επιμονή γιατί έχει μεγάλη ευθύνη και μακρινό δρόμο. Η Ελλάδα θεωρείται μια σημαντική χώρα στη ζώνη και το έργο της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί ένα πολύ θετικό παράδειγμα για μια συνεργασία με αμοιβαία συμφέροντα. Το λιμάνι του Πειραιά αποκτά άριστη γεωγραφική θέση, ενώ η Cosco κατέχει έμπειρη διαχειριστική ικανότητα. Η ένωση των δυο δυνάμεων αποτέλεσε ένα μοντέλο win – win στο οποίο μια πλευρά συμπληρώνει την άλλη. Πιστεύω ότι το έργο αυτό θα γίνει ένα ενεργό κίνητρο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και θα προσφέρει οικονομική άνθηση στον Πειραιά και στις γύρω πόλεις. Είμαστε σίγουροι ότι το έργο της Cosco θα είναι ένα τραγικό σημείο στήριξης στην πολιτική μια ζώνη και ένας δρόμος». Ο κύριος Song Jingwu ανακοίνωσε ότι το 2 ο Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα το 2017.
O πρέσβης της Λ. Δ. της Κίνας κύριος Zou Xiaoli υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ότι «Η Κίνα και η Ελλάδα δύο αρχαίοι πολιτισμοί έχουν συμβάλλει καταλυτικά στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού . Δεν είναι λίγες οι φορές που Έλληνες από την Ελληνική ηγεσία αλλά και άλλοι φίλοι, μου εκφράζουν την άποψη πως ο αρχαίος Δρόμος του Μεταξιού κι οι αρχαίοι δάσκαλοι θα έπρεπε να είναι στοιχεία ιστορικών μελετών ή εκθέματα σε μουσεία. Από τέτοια σχόλια αισθάνομαι την βαθιά φιλοδοξία των δύο λαών να αναβιώσουν την εθνική τους κληρονομιά. Το 2014, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τσινπίνγκ καθώς επίσης και ο Πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κχετσίανγκ επισκέφτηκαν σε διαφορετικές περιόδους την Ελλάδα. Τον περασμένο Μάρτιο, υπό την πρωτοβουλία και με τις εκτενείς προσπάθειες του κου Ηλία Ψηνάκη Δήμαρχο Μαραθώνος ιδρύθηκε επισήμως η Αμφικτιονία των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων. Καθώς ήμουν ο μοναδικός Ξένος Διπλωμάτης προσκεκλημένος του ιδρυτικού Συνεδρίου, υποσχέθηκα με την παρουσία μου ότι η Κινέζικη Πρεσβεία στην Ελλάδα θα φτιάξει γέφυρες μεταξύ της Αμφικτιονίας και των Κινεζικών Πόλεων αρχίζοντας έτσι μια νέα πορεία για τις τοπικές και διαπροσωπικές ανταλλαγές μεταξύ των χωρών μας. Τον Ιούλιο του 2016 ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα. Τον Οκτώβριο ο Αξιότιμος κος Λίου Γιουνσάν, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, επισκέφτηκε την Ελλάδα. Μέσα από μια πληθώρα ανταλλαγών από όλες αυτές τις επισκέψεις αναδύθηκε ένα ξεκάθαρο στρατηγικό όραμα. Ο Πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ τόνισε πως η Κίνα με την Ελλάδα πρέπει να δώσουν τα χέρια να καταστήσουν το Λιμάνι του Πειραιά ως ένα κομβικό σημείο για την συνεργασία του «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» Ο Πρωθυπουργός κος Τσίπρας ξεκάθαρα δήλωσε πως ευελπιστεί να γίνει η Ελλάδα ο συνδετικός κρίκος για το Δρόμο του Μεταξιού στη ξηρά και για το Δρόμο του Μεταξιού μέσω θαλάσσης. Οι αναπτυξιακές στρατηγικές της Κίνας και της Ελλάδος έχουν εναρμονιστεί με την πρωτοβουλία του «Μια Ζώνη Ένας Δρόμος». Μετά τον περασμένο Αύγουστο όπου η Ναυτιλιακή Εταιρεία ΚΟΣΚΟ προέβη σε μερική ανάληψη του Λυμένος Πειραιώς, το ένα καλό νέο διαδέχονταν το άλλο. Η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι δύο πλευρές ανακήρυξαν το έτος 2017 ως χρονιά πολιτιστικών ανταλλαγών και έτος συνεργασίας στη πολιτιστική βιομηχανία.»
Τέλος, ο Υφυπουργός Οικονομικών και Επενδύσεων κύριος Στέργιος Πιτσιόρλας «Πριν από πέντε μήνες το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Πεκίνο και η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της κινεζικής Cosco για το λιμάνι του Πειραιά, σηματοδότησαν μια νέα αφετηρία στις ελληνοκινεζικές σχέσεις. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σταθμός στο δρόμο του μεταξιού, η Ελλάδα μπορεί να είναι η γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα, την Ευρώπη και το δυτικό κόσμο γενικότερα. Η σημερινή συνάντηση έχει κάτι διαφορετικό: είναι συνάντηση των δύο κοινωνιών. Το πρώτο βήμα. Και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλοι πάρα πολύ τους οργανωτές της συνάντησης αυτής τον κ. Ψηνάκη, τον κ. Αντιπρόεδρο, τον κ. Πρέσβη γιατί προσέφεραν και προσφέρουν μια μεγάλη διαφορετική δυνατότητα. Ο κ. Πρέσβης παρουσίασε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα. Θεωρώ ότι από την ελληνική πλευρά από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης θα πρέπει να δούμε μια μεγάλη ευκαιρία και βλέπουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Πιστεύω ότι μας περιμένει πάρα πολύ δουλειά και είμαι βέβαιος ότι μετά το βήμα που κάναμε στον Πειραιά, ανοίγει ο δρόμος για να υπάρξει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, με τρόπο πρωτόγνωρο».
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, υπεγράφη από τον Δήμαρχο Μαραθώνος κύριο Ηλία Ψηνάκη και Πρόεδρο της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων και τον κύριο Song Jingwu, Αντιπρόεδρο του Κινεζικού Συνδέσμου Φιλίας για τις Ξένες Χώρες Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Παράλληλα υπεγράφη Συμφωνία αδελφοποίησης της πόλης Xining και του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου. Επίσης, τιμήθηκαν με το Βραβείο Συνεισφοράς στην Ελληνο-Κινεζική Φιλία ο Δήμαρχος Μαραθώνα, κύριος Ηλίας Ψηνάκης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο κύριος Λευτέρης Κοντός, πρώην Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Κινεζικού Συνδέσμου. Ο κύριος Ψηνάκης έδωσε στους Κινέζους προσκεκλημένους τα παράσημα της Λεγεώνας του Μαραθώνα και τους ανακήρυξε Πρέσβης του Μαραθώνα στο κόσμο.
Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν o ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, κύριος Fu Chenguin, o Πρόεδρος του Σ.Ε.Β., κύριος Θεόδωρος Φέσσας, ο Πρόεδρος… κύριος Χαράλαμπος Μωραϊτης, ο Γενικός Γραμματέας του Σ.Ε.Τ.Ε., κύριος Γεώργιος Βερνίκος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριος Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κύριος Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, κύριος Πέτρος Φιλίππου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου, κύριος Γεώργιος Πατούλης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κύριος Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρόεδρος της HELXPO, κύριος Αναστάσιος Τζίκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «Ποσειδώνια», κύριος Θεόδωρος Βώκος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου