Με κεντρικό σύνθημα «Σπάμε τα δεσμά από τις κλιματικές αλλαγές, την ανισότητα και τη βία» χιλιάδες Αθηναίοι, όλων των ηλικιών, ένωσαν τις φωνές τους με εκατομμύρια πολίτες από τριάντα χώρες του κόσμου, στέλνοντας, κόντρα στην κρίση, ένα παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης.
Σε μία γιορτή υπέρ της ελεύθερης έκφρασης, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της προστασίας του περιβάλλοντος και κάθε μορφής ζωής στον πλανήτη. Οι δράσεις του φετινού Break Free που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και το συντονισμό πενήντα οργανώσεων και φορέων, ξεκίνησαν από τις 12 Μαρτίου και κορυφώθηκαν με έναν μουσικό και πολύχρωμο περίπατο από το Θησείο ως το Ζάππειο, με εντυπωσιακή ανταπόκριση από τον κόσμο.
Χάσε όλα τα περιττά κιλά με το νο1 αδυνατιστικό προιόν για το 2017Προηγήθηκαν ειρηνικές δράσεις, μεταξύ των οποίων διαδραστικά παιχνίδια, ζωγραφική, χορός και πολλή μουσική, για την προστασία του περιβάλλοντος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ενάντια στην αδικία, την ανισότητα, τις διακρίσεις και τις κλιματικές αλλαγές. Ενάντια στην ατζέντα του μίσους, του φόβου και των διακρίσεων.
«Το Break Free ξεκίνησε ως κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να δείξουμε ότι ως κοινωνία έχουμε λύσεις, είμαστε δυνατοί και ενωμένοι. Επεκτάθηκε σύντομα, γιατί το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή δεν είναι προβλήματα που αντιμετωπίζονται αποστειρωμένα. Είναι συνδεδεμένα με τη δημοκρατία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάς. «Οι πολίτες τελικά εκτός από το να νοιώσει το πρόβλημα, θέλει τη λύση. Και η λύση είναι εδώ», τονίζει, χαρακτηρίζοντας την κρίση ως μία «αποκάλυψη». «Αν και νομίζαμε ότι οι Έλληνες θα νοιάζονταν μόνο για την άμεση επιβίωσή τους, η κοινωνία τελικά ανοίχτηκε. Στο περιβάλλον υπάρχει τεράστια εθελοντική προσφορά για το περιβάλλον, και τους πρόσφυγες. Ο κόσμος άνοιξε τα σπίτια του και βγήκε έξω».
«»Η ζωή πάνω από τα σύνορα – οι άνθρωποι δεν είναι εμπορεύματα»», είναι το μήνυμα που στέλνει η γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Μαριέττα Προβοπούλου. «Η κρίση είναι δίπλα μας: στη Συρία, στην Αφρική και σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Αυτό που ζητάμε με αφορμή και τη συμπλήρωση ενός έτους από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι να δοθεί μία νόμιμη και ασφαλής δίοδος σε ανθρώπους που διεκδικούν το δικαίωμα στην προστασία», επισημαίνει, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις». Όπως λέει, πρέπει να υλοποιηθούν τα προγράμματα μετεγκατάστασης, και επανεγκατάστασης, έτσι ώστε «να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους».
Απ΄ την πλευρά του ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατειών του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο κόσμος έχει ανάγκη να συμμετέχει ενεργά, να δώσει το παρόν με ειρηνική διάθεση και τού δόθηκε αυτή η ευκαιρία μέσω του Break Free και γι΄ αυτό ανταποκρίθηκε κατά χιλιάδες». Όπως λέει: «σήμερα γιορτάζουμε ότι είμαστε πολλοί, διαφορετικοί, προοδευτικοί πολίτες με έναν κοινό στόχο: Για ένα κοινό μέλλον, που θα μπορούν να ζουν τα παιδιά μας με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Και αυτό δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε χωρίς την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Τα καλά νέα για τη χώρα μας είναι ότι αυτό κρύβει και μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας», κάνοντας γνωστό, ότι οι δράσεις θα ενταθούν, προκειμένου ο κάθε Έλληνας να μπορεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να παράγει τη δική του ενέργεια από ΑΠΕ. «Αυτό θα έχει τεράστια οφέλη για την ελληνική οικονομία, για την τσέπη των νοικοκυριών, και φυσικά για το περιβάλλον και το κλίμα».
Σημειώνεται ότι οι Quilombo έδωσαν δυναμικό ρυθμό κατά τη διάρκεια του περιπάτου, ενώ στο Ζάππειο οι Athens Boogie χόρεψαν Rοck and Roll με τη μουσική του Remi.
Ο αντίστοιχος περίπατος στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε από την Πλατεία Αριστοτέλους, πέρασε στην Καμάρα και κατέληξε στον Λευκό Πύργο.
Στην Ελλάδα, το θέμα των δράσεων είχε να κάνει με τη δημιουργία μίας ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας, με στόχο να φέρει κοντά χιλιάδες πολίτες με διαφορετική αφετηρία, αλλά το ίδιο κίνητρο: τη συλλογική διεκδίκηση για έναν βιώσιμο πλανήτη, με σεβασμό στις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η συμμαχία του Break Free αποτελείται από τους εξής φορείς: Αλληλεγγύη – SolidarityNow, ANIMA, ΑΠΕΙΡΟΝ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ActionAid Ελλάς, Animal Action – Greek Animal Welfare Fund, Aiesec, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, CheckPoint, Colour Youth, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Κοινότητα Μπαγκλαντές, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, Fair Trade Hellas, Generation 2.0, GIVMED, Greenpeace, Θετική Φωνή, HIGGS, iSea, IthacaLaundry, Καλλιστώ, Κέντρο Ζωής, Kλίμακα, Κλίμαξ Plus, Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, Κοινότητα Ενωμένων Αφγανών στην Ελλάδα, Κοινότητα Κονγκό, KROMA, MEDASSET, ΜΕΤΑδραση, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οικολογική Κίνηση Δράμας, Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, Oργάνωση ΓΗ, Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Πακιστανο – Ελληνική Πολιτισμική Εταιρεία, Passivistas, Περιοδικό δρόμου Σχεδία, Pir-A-ctive, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Ινδίας, Πολιτιστικός σύλλογος Πλέγμα, Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών – Lalibela, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Save Prasonisi, Save Asopos/ SOSτε τον Ασωπό, Vouliwatch, WWF Ελλάς.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου