Είναι λογικό και αρκετά κοινό, να πιστεύουμε πως όλα έχουν το σκοπό τους. Ωστόσο, πολλά από τα πράγματα που χρησιμοποιούμε σήμερα, κάποτε είχαν εντελώς διαφορετική χρήση.
Παρακάτω θα μάθετε μερικά από αυτά και σε τι εξυπηρετούσαν τους ανθρώπους, πριν αξιοποιηθούν αλλιώς.
Κόκα κόλα
Ο φαρμακοποιός Τζον Πέμπερτον, ένας βετεράνος του αμερικανικού εμφύλιου πολέμου, έκανε ένα σκεύασμα από καρπούς του φυτού κόλα και φύλλα κόκας. Το συνέστησε στους στρατιώτες που λάμβαναν μορφίνη για πληγές, ώστε να θεραπεύσουν το νευρικό τους σύστημα. Αργότερα, έφτιαξε μια επιχείρηση που παρήγαγε κάτι ανάλογο, αλλά πούλησε όλες τις μετοχές του. Οι νέοι ιδιοκτήτες άρχισαν να παράγουν την Κόκα κόλα με φύλλα κόκας απαλλαγμένα από κοκαΐνη.
Μαύρο φόρεμα
Μέχρι τη δεκαετία του 1920, τα μαύρα ρούχα ήταν σύμβολο πένθους και έπρεπε να τα φορούν για τουλάχιστον 2 χρόνια. Στη συνέχεια, το 1926, η Κοκό Σανέλ έραψε το διάσημο μικρό μαύρο φόρεμα που ονομάστηκε από την Vogue: «Το πέρασμα της Σανέλ». Δημιουργήθηκε στη μνήμη του αγαπημένου της. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε από τις διάσημες κυρίες των ταινιών και έπειτα έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Καραόκε
Ο Ιάπωνας μουσικός της ροκ, Ντεσούκ Ινουέ, έπαιζε για τους πελάτες ενός καφέ που ήθελαν να τραγουδήσουν μεταξύ των τραγουδιών της μπάντας. Ένα απόγευμα δεν μπορούσε να είναι εκεί, οπότε έδωσε στους συναδέλφους του μια μαγνητοταινία με το παίξιμό του. Στη συνέχεια, το 1971, εφευρέθηκε ένα μηχάνημα που έπαιζε μουσική χωρίς τα φωνητικά. Έτσι οι μουσικοί ξεκουραζόντουσαν, ενώ το κοινό απολάμβανε το να τραγουδά με ρυθμό.
Πλαστελίνη
Αυτή η ουσία χρησιμοποιήθηκε για τον καθαρισμό ταπετσαριών σε σπίτια με τζάκια που συσσωρεύουν αιθάλη. Με την εμφάνιση ταπετσαριών βινυλίου που καθάριζαν εύκολα με ένα σφουγγάρι, το προϊόν έχασε τον σκοπό του. Ένας συγγενής του εφευρέτη και δάσκαλος νηπιαγωγείου, έδωσε την ουσία που μοιάζει με στόκο στα παιδιά για να παίξουν. Τους άρεσε πολύ. Αργότερα, το απορρυπαντικό αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε από ένα χρωστικό. Το νέο προϊόν έλαβε το μοντέρνο όνομα πλαστελίνη.
Ηλεκτρικός διάδρομος
Το πρωτότυπο του σύγχρονου διαδρόμου δημιουργήθηκε από τον Σερ Ουίλιαμ Κίμπιτ το 1818. Ήθελε να κάνει κάτι με τους αδρανείς κρατούμενους, χρησιμοποιώντας τη μυϊκή τους δύναμη για τη φύτευση σιτηρών. Οι κρατούμενοι κρατώντας μια οριζόντια κουπαστή, περπατούσαν σε ένα είδος ατελείωτης σκάλας.
Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου