ΕΠΊ ΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΑΓΟΡΆΖΕΤΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΞΥΠΝΉΣΤΕ ΜΑΣ ΠΊΝΟΥΝ ΤΟ ΑΊΜΑ .
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΙΑΤΡΕΊΟ ΦΑΡΜΑΚΕΊΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΆΣΗ ΚΑΙ ΤΡΆΠΕΖΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΌΓΕΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΊΣΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΦΆΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΡΌΦΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΆΓΚΗ .

Salamis fm radio

Τετάρτη, Απριλίου 30, 2014

«Ψαλίδι» στα επιδόματα - αυξήσεις εισφορών


Παρεμβάσεις ύψους 14 δις στο Μεσοπρόθεσμο: Τα 10,3 δισ. ευρώ θα έλθουν από νέα μείωση δαπανών και 3,7 δισ.ευρώ από αύξηση των εσόδων. Σε μισθωτούς και συνταξιούχους το βάρος της προσαρμογής.


Παρεμβάσεις 14 δισ. ευρώ έως το 2018 προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Από αυτά τα 10,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από περαιτέρω μείωση των δαπανών και τα υπόλοιπα 3,7 δισ.ευρώ από την αύξηση των εσόδων.
Ψαλίδι μπαίνει σε κοινωνικά επιδόματα (κόψιμο του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών) ενώ αυξάνεται η συνεισφορά των ασφαλισμένων στην υγειονομική περίθαλψη τους
Οπως φαίνεται από τους πίνακες του Γενικού Λογιστηρίου, το βάρος της προσαρμογής για μία ακόμη φορά θα κληθούν να τα το σηκώσουν οι μισθωτοί και κυρίως οι συνταξιούχοι. Επίσης, ψαλίδι μπαίνει σε κοινωνικά επιδόματα (κόψιμο του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών) ενώ αυξάνεται η συνεισφορά των ασφαλισμένων στην υγειονομική περίθαλψη τους.
Από το 2013 μέχρι και το 2018 οι συνταξιούχοι θα έχουν χάσει συνολικά 5,8 δισ. ευρώ. Από τις μισθολογικές παρεμβάσεις στο Δημόσιο προβλέπεται εξοικονόμηση φέτος 256 εκατ. ευρώ. Συνολικά από την περαιτέρω μείωση των μισθών στην 6αετία ο Προϋπολογισμός εξοικονομεί 1,3 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά περίπου το 1 δισ. ευρώ αφορά μειώσεις που ήδη έγιναν πέρυσι στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων αλλά και των απολύσεων.
Με την ίδια χρονική κατανομή έχουν γίνει και οι περικοπές των συντάξεων. Περίπου τα 4,4 δισ. ευρώ αφορούν τις απώλειες που έχουν ήδη υποστεί οι συνταξιούχοι το 2013. Ομως για φέτος οι απώλειες θα φθάσουν τα 763 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 231 εκατ. ευρώ αφορά στην εξοικονόμηση που προκύπτει για τον Προϋπολογισμό από την αύξηση της συνταξιοδότησης κατά δύο έτη.
Από το 2013 μέχρι και το 2018 οι συνταξιούχοι θα έχουν χάσει συνολικά 5,8 δισ. ευρώ
Επιπλέον όμως οι συνταξιούχοι θα χάσουν άλλα 59 εκατ. ευρώ από την κατάργηση των δώρων στις επικουρικές συντάξεις και 33 εκατ. ευρώ από την κλιμακωτή μείωση των συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ.
Άλλωστε στο Μεσοπρόθεσμο ποσοτικοποιείται για πρώτη φορά η επίδραση του μέτρου της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και του συντελεστή βιωσιμότητας στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας. Ειδικότερα, προβλέπονται για την περίοδο 2014- 2018 συνολικές εξοικονομήσεις ύψους 464 εκατ. ευρώ.
Στην υγεία οι περικοπές για φέτος αγγίζουν τα 575 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά αθροίζονται στα 1,068 δισ. ευρώ στην εξαετία. Από αυτά τα 38 εκατ. ευρώ αφορούν την αύξηση της συνεισφοράς των ασφαλισμένων στην υγειονομική περίθαλψη. Από την καταβολή του ΕΚΑΣ μόνο σε αυτούς που υπερβαίνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους ο Προϋπολογισμός εξοικονομεί φέτος 115 εκατ. ευρώ.
Στην υγεία οι περικοπές για φέτος αγγίζουν τα 575 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά αθροίζονται στα 1,068 δισ. ευρώ στην εξαετία
Παρά ταύτα, το 2015 οι συνολικές δαπάνες για περιθάλψεις και κοινωνικής ασφάλισης που προβλέπει η Κυβέρνηση είναι περισσότερες (14 δισ. ευρώ) από αυτές που προβλέπονται στο Μνημόνιο (12,5 δισ.ευρώ).
Στο σκέλος των εσόδων προβλέπονται για φέτος πρόσθετα έσοδα 2,3 δισ. ευρώ, απο αυτά τα 1,2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον επιπλέον φόρο που θα πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι ως αποτέλεσμα της περίφημης φορολογικής μεταρρύθμισης. Μόνο από τη μείωση των φορολογικών εκπτώσεων που ίσχυαν μέχρι πέρυσι το Υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει φέτος 237 εκατ. ευρώ.
Για τις προσλήψεις στο Δημόσιο το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει ότι για φέτος μπορούν να πραγματοποιηθούν 14.000 προσλήψεις (από αυτές οι 619 προγραμματίζονται για την ΝΕΡΙΤ). Ταυτοχρόνως όμως από το στενό και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα θα πρέπει να αποχωρήσουν 21.846 εργαζόμενοι.
Για το 2015 προβλέπονται 11.00 προσλήψεις και 20.474 αποχωρήσεις. Η σχέση προσλήψεων - αποχωρήσεων ανατρέπεται το 2016 καθώς θα προσληφθούν μόνο 3.885 ενω θα πρέπει να αποχωρήσουν 19.000 εργαζόμενοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ