ΠΈΜΠΤΗ, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2015
Η Ελλάδα ΕΕ εκβιάζει για δυνατή έξοδο από την Ευρωζώνη
Οι μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο μιας Ελληνικής αποχώρησης από τις πολιτικές λιτότητας. Το αποτέλεσμα σε αυτό το στάδιο μπορεί να σταματήσει να επιδοτείται η Ελληνική οικονομία από την ΕΚΤ και η αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη για να επιστρέψει στο Εθνικό νόμισμα.
Σύμφωνα με την The Wall Street Journal, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει μια σειρά από τεστ αντοχής που προσομοιώνουν τα πιθανά γεγονότα στην υπόθεση της Ελλάδας αν αποφασίσει τα συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί πριν από το τέλος του μήνα - στις 25 Ιανουαρίου, στη χώρα θα διενεργηθούν βουλευτικές εκλογές, εν αναμονή των οποίων ακούγεται πολύ βολικά η αποχώρηση ως πολιτικό σύνθημα που επιβλήθηκε λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ για μεταρρυθμίσεις. Ειδικά χρησιμοποιεί αυτή την επιλογή ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει μια αρκετά μεγάλη πιθανότητα να πάρει ένα σημαντικό αριθμό εδρών στο Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τον Alexei Mukhin, διευθυντή του Κέντρου Πολιτικών πληροφοριών, φυσικά, τέτοια συνθήματα είναι κάτι περισσότερο από ένα επιχείρημα στην προεκλογική κούρσα, αλλά δεν δείχνει την πρόθεση της η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη και να χάσει οικονομική βοήθεια της ΕΕ. «Η Ελλάδα είναι σε αυτή την περίπτωση ένα αντίγραφο του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει δηλώσει επανειλημμένα την πιθανή έξοδο του από την ΕΕ, χρησιμοποιώντας αυτήν την μπλόφα ως μια ευκαιρία για να ασκήσει πιέσεις για τα δικά του συμφέροντα. Η Ελλάδα έχει επίσης αποφασίσει να υιοθετήσει αυτό το είδος του κινδύνου», σχολίασε ο διευθυντής του κέντρου των Πολιτικών πληροφοριών BAFS «Η οικονομία σήμερα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα περιμένει την αναπόφευκτη επιδείνωση των σχέσεων με τη Γερμανία και με άλλα μέλη της Ένωσης. «Η Ελλάδα, προφανώς, αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια ευκαιρία για να λάβει βοήθεια σε απεριόριστες ποσότητες.
Μιλάμε για τη μείωση των ορέξεων της Ελληνικής πλευράς με τη μείωση των ενισχύσεων,» λέει ο Αλεξέι Mukhin. "Το πρόβλημα είναι ότι η βοήθεια της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιστρέφει πίσω στη Γερμανία με τη μορφή επενδύσεων σε ακίνητα στην ίδια τη Γερμανία. Ως αποτέλεσμα, οι γερμανικές αρχές έχουν σοβαρά προβλήματα με τους ψηφοφόρους οι οποίοι βλέπουν τον όγκο των αγορών των ελληνικών μεγιστάνων στην η χώρα τους.
Φυσικά, υπάρχει ένα ερώτημα, αν η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης φθάνει στην ελληνική οικονομία ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, παρ 'όλα αυτά τα προβλήματα, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι άβολο και για τις δύο πλευρές, γιατί η χώρα θα αντιμετωπίσει μια μακρά διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων.
Όπως προτείνεται από τον Vasily kaltashov, επικεφαλής του κέντρου για την οικονομική έρευνα, την JIAG, σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη η συνεργασία με τη Ρωσία θα μπορούσε να είναι μια σωτηρία για την Ελλάδα. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη είναι μάλλον απίθανη, λόγω του γεγονότος ότι επί του παρόντος η χώρα είναι βαθιά βυθισμένη κάτω από τα οικονομικά παιχνίδια με τις Βρυξέλλες και δεν είναι σε θέση να αποδείξει το εμπόριο και την εταιρική σχέση με τη Ρωσία σε πολλούς άλλους τομείς.
Ο εμπειρογνώμονας, επίσης, είπε ότι η στάση έναντι της Ρωσίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ πιο θετική, κυρίως λόγω της δυνατότητας να επικοινωνούν με τους Ρώσους τουρίστες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου