Ο Τσίπρας ανέλαβε και δημόσια το τιμόνι της τελικής διαπραγμάτευσης μεταβαίνοντας στο ΥΠΟΙΚ ενώ όλοι οι διεθνείς παράγοντες πιέζουν για λύση τώρα.
Την υπογραφή συμφωνίας προαναγγέλει το Μαξίμου με non paper που απέστειλε σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Στο Brussels Group ξεκινούν σήμερα οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας [Staff Level Agreement]».
«Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία του ΔΝΤ θα είχε κλείσει η συμφωνία» αναφέρει το non paper του Μ. Μαξίμου και πετάει το μπαλάκι στους θεσμούς αναφέροντας ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει το χρέος της και ότι «ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα».
Ο Πρωθυπουργός θα έχει διαρκή επικοινωνία με ηγέτες προκειμένου να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας και για τον λόγο αυτό είναι παρών στην συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης προκειμένου να «πάρει πάνω του» την τελική διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Στο Non Paper που απέστειλε το Μ. Μαξίμου επισημαίνεται ότι στην πρόσφατη συμφωνία στην Ρίγα της Λετονίας εκφράστηκε η πρόθεση των ξένων ηγετών να συμβάλλουν στην επίτευξη συμφωνίας και να παράσχουν κάθε βοήθεια στην ελληνική πλευρά.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Non Paper του Μεγάρου Μαξίμου το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:
α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.
Προαναγγέλεται επίσης παρέμβαση στο συνταξιοδοτικό προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις [χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα] και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία. «Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Τέλος επισημαίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης ότι παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς. «Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι "θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά"», σημειώνεται χαρακτηριστικά . Το Non paper καταλήγει πως «η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα».
Νωρίτερα το ρεπορτάζ του theToc ανέφερε:
Η μετάβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργείο Οικονομικών το μεσημέρι της Τετάρτης για σύσκεψη με την Πολιτική Ομάδα Διαπραγματεύσης - πέρα από την προφανή κίνηση στήριξης του Γιάνη Βαρουφάκη - ερμηνεύεται και ως μια ακόμη ένδειξη ότι η Αθήνα «εννοεί» να κλείσει η συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Αντίστοιχη διάθεση επιδεικνύει και ο αμερικανικός παράγοντας που πιέζει σε πολλά επίπεδα τους ευρωπαίους αλλά και την Αθήνα ανησυχώντας ότι ένας «κακός υπολογισμός» μπορεί να οδηγήσει σε νέες περιπέτειες.
Εξ ου και πρωινό τηλεφώνημα του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού στον Αλέξη Τσίπρα στον οποίο επισήμανε πως πρέπει η διαπραγμάτευση να κλείσει τώρα.
Στον ευρωπαικό άξονα , αξιωματούχοι της Ε.Ε αν και επείγονται επίσης για την επίτευξη συμφωνίας προβάλλουν τις διαφωνίες και τις σοβαρές εκκρεμότητες που υπάρχουν ενώ ο Β. Σόιμπλε ως «κυνικότερος» όλων προειδοποιεί ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση Τσίπρα « εντός ευρώ αλλά χωρίς το πρόγραμμα» απλά δεν γίνεται.
Η ΕΚΤ αναμένοντας τις εξελίξεις δεν αύξησε τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες για πρώτη φορά από το Ιανουάριο με την Αθήνα να διευκρινίζει πως δεν ζητήθηκε επιπλέον ρευστότητα για το τραπεζικό σύστημα καθώς έχουν σταθεροποιηθεί οι εκροές.
Απρόοπτη καθυστέρηση στο Brussels Group
Με σχετική καθυστέρηση θα αρχίσουν το απόγευμα οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο του Brussels Group καθώς οι έλληνες διαπραγματευτές , λόγω ηλεκτρικής βλάβης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, βρέθηκαν στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ της Γερμανίας.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας επί των αρχών εντός επτά ημερών, ούτως ώστε να έλθει στη συνέχεια το ζήτημα για συζήτηση στο επίπεδο των υπουργών της Ευρωζώνης.
Τα δημοσιονομικά ζητήματα και ειδικότερα αυτό της μέσης αύξησης των ποσοστών του ΦΠΑ βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση σχετική με μειώσεις μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα, αρχής γενομένης από τις ένοπλες δυνάμεις.
Σόιμπλε: Ευρώ για Ελλάδα χωρίς πρόγραμμα δεν γίνεται
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αποκλείει την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης ενώ προειδοποίησε πως δεν μπορούν ταυτοχρόνως να γίνουν αυτό που λέει η κυβέρνηση: “Θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε πια το πρόγραμμα”.
Η απόφαση για την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων είναι αποκλειστική ευθύνη κάθε χώρας μέλους, απάντησε ο Γερμανός υπουργός όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί πιθανή μια τέτοια εξέλιξη.
Ανεξάρτητα από το ζήτημα του ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, ο Σόιμπλε ζητεί στην αυριανή του συνέντευξη από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μια απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στην νομισματική ένωση.
Το πρωινό τηλεφώνημα Τ.Λιού στον Αλέξη Τσίπρα
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε το πρωί της Τετάρτης ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, κατά την οποία επισήμανε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει τώρα.
Παρότρυνε όλες τις πλευρές να βρεθεί κοινό έδαφος και συμφωνία, προσθέτοντας ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία να βρεθεί συμφωνία, θα έφερνε άμεσα προβλήματα για την Ελλάδα και συνέπειες για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.
Ο κ. Λιου ανέφερε ακόμη στον κ. Τσίπρα πως θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή.
Λιου στο LSE: Η Αθήνα δεν έχει κάνει όσα απαιτούνται για τη συμφωνία
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζάκ Λιού νωρίτερα την Τετάρτη σε ομιλία του στο London School of Economics προειδοποίησε όλες τις πλευρές ότι «Ενας κακός υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση του προβλήματος στην Ελλάδα» και πως «ουδείς δεν θα πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι μπορεί να προβλέψει την έκβαση μιας βαθιάς ελληνικής κρίσης».
Ουδείς δεν θα πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι μπορεί να προβλέψει την έκβαση μιας βαθιάς ελληνικής κρίσης
Η μεγαλύτερη ανησυχία του όπως εξομολογήθηκε είναι ότι «ένας κακός υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση του προβλήματος».
Παράλληλα ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «η ελληνική πλευρά δεν έχει κάνει όσα απαιτούνται για να υπάρξει συμφωνία», ενώ επεσήμανε ότι η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει δύσκολες πολιτικές που θα ήταν δύσκολες για κάθε κυβέρνηση
Ως έμμεσο μήνυμα προς το ΔΝΤ, εκτιμήθηκε η υποσημείωση του πως πως θεσμοί όπως το Ταμείο πρέπει να επιδεικνύουν επαρκή ευελιξία ώστε να αποφεύγονται άσκοπες κρίσεις, εφόσον η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως είναι στο συμφέρον όλων να βρεθεί μια λύση στην ελληνική κρίση.
Ως έμμεσο μήνυμα προς το ΔΝΤ, εκτιμήθηκε η υποσημείωση του πως πως θεσμοί όπως το Ταμείο πρέπει να επιδεικνύουν επαρκή ευελιξία ώστε να αποφεύγονται άσκοπες κρίσεις, εφόσον η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως είναι στο συμφέρον όλων να βρεθεί μια λύση στην ελληνική κρίση.
Ντομπρόβσκις: Δεν θα καταλήξουμε τη Δευτέρα
Οι συζητήσεις στο Brussels Group δεν έχουν καταληκτική ημερομηνία την προσεχή Δευτέρα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη η Αθήνα να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη λίστα μεταρρυθμίσεων και θεώρησε ως το καλύτερο σενάριο για όλους είναι η Ελλάδα να ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα.
Το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα και την ευρωζώνη είναι η Ελλάδα να ολοκληρώσει με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα
Ερωτηθείς την Τετάρτη ο κ. Ντομπρόβσκις είπε πως οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται και πως σταδιακά καταγράφεται πρόοδος σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς.
Περιέγραψε ως τα βασικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης τα δημοσιονομικά, το πρωτογενές πλεόνασμα και τις αλλαγές σε συντάξεις, δημόσια διοίκηση και εργασιακά και για τον ΦΠΑ ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κομίσει προτάσεις.
Ο Ντομπρόβσκις επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία αφήνοντας αιχμές για τις καθυστερήσεις και θυμίζοντας τη στενότητα ρευστότητας. «Κανονικά έπρεπε να είχαμε ολοκληρώσει στα τέλη Απριλίου και τώρα είμαστε στα τέλη Μάιου».
Ερωτηθείς εάν η προσεχής Δευτέρα είναι καταληκτική προθεσμία για τις διαπραγματεύσεις, είπε πως δεν υπάρχουν καταληκτικές προθεσμίες. «Το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα και την ευρωζώνη είναι η Ελλάδα να ολοκληρώσει με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα» είπε.
Στο ερώτημα αν η ΕΕ δέχεται πίεση από τις ΗΠΑ για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα περιορίστηκε να δηλώσει ότι υπάρχει συνεργασία δηλαδή του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ και ότι οι ΗΠΑ μετέχουν έμμεσα στις συζητήσεις ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ.
«Έχουμε διαρκώς ανταλλαγή απόψεων. Σεβόμαστε όλες τις απόψεις» είπε.
Στάση...αναμονής από Ντράγκι και ΕΚΤ
Στην Φρανκφούρτη ο Μάριο Ντράγκι και το ΔΣ της ΕΚΤ για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο δεν προχώρησαν στην αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες ,με τη διαθέσιμη ρευστότητα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να παραμένει στα 3 δισ. ευρώ.
Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν το μεσημέρι της Τετάρτης πως δεν υπήρξε αίτημα από την Τράπεζα της Ελλάδος για αύξηση του ELA καθώς «το πλαφόν των 80,2 δις θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων».
Ρόιτερς: Κεφάλαια 5 δισ έφυγαν τον Απρίλιο
Ωστόσο σύμφωνα τραπεζικές πηγές που επικαλείται το Ρόιτερς οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες επιταχύνθηκαν την τελευταία εβδομάδα καθώς αυξάνεται ο φόβος ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει. Μάλιστα υψηλόβαθμός έλληνας τραπεζίτης εκτίμησε ότι «η τελευταία εβδομάδα τον Μάϊο ήταν πιο απαιτητική σε σύγκριση με τις προηγούμενες, με καθημερινές εκροές από 200 μέχρι 300 εκατομμύρια τις τελευταίες ημέρες».
Οι εκροές καταθέσεων ανέβηκαν τον Απρίλιο στα 5 δισ. ευρώ (5,44 δισ) από 1,91 δισ. ευρώ το Μάρτιο, ανέφεραν τρεις έλληνες τραπεζίτες. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, τα επίσημα στοιχεία θα δημοσιευθούν από την Τράπεζα τις Ελλάδας την Πέμπτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου