ΠΈΜΠΤΗ, 28 ΜΑΪ́ΟΥ 20
RIA NOVOSTI
ΑΘΗΝΑ, 28 Μαΐου - RIA Novosti, Gennady Melnik. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς και του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Zarif συζήτησαν την συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και την χρήση του Ελληνικού εμπορικού στόλου για τη μεταφορά πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αυτά δήλωσε ο υπουργός μετά από συνομιλίες στην Αθήνα.
Ο Zarif επισκέφθηκε την Αθήνα πριν την Γενεύη, όπου την Παρασκευή θα είναι εκεί για συνεχίσει τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν θα έχει επίσης συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
"Γνώρισα τον συνάδελφό μου κ Zarif, ότι όταν πήγα για πρώτη φορά στη Μόσχα ως υπουργός Εξωτερικών και συναντηθήκαμε με τον Σεργκέι Λαβρόφ όπου την άλλη ημέρα θα πήγαινε στο Μινσκ, και του ευχηθήκαμε να πετύχει μια καλή συμφωνία. Ο Zarif σήμερα μας τιμά με την παρουσία του, και αύριο θα πάει στη Γενεύη, όπου θα έχει συνομιλίες σχετικά την πυρηνική ενέργεια του Ιράν του εύχομαι μια επιτυχημένη επίσκεψη στην Αθήνα και στις διαπραγματεύσεις », - δήλωσε ο Κοτζιάς.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συζήτησαν στις συνομιλίες και θα συζητήσουν στο γεύμα εργασίας για την ανάπτυξη της συνεργασίας σε τομείς που δεν επηρεάζονται από τις διεθνείς κυρώσεις, καθώς και τη δυνατότητα συνεργασίας σε διάφορους τομείς, μετά την άρση των κυρώσεων. Ο Κοτζιάς ελπίζει ότι αυτό θα συμβεί σύντομα.
Συζητήσαμε για την ανάγκη εμβάθυνσης της πολιτικής και πολιτιστικής συνεργασίας. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη συνεργασία μας στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα.», - Δήλωσε ο επικεφαλής του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Είπε ότι πριν από λίγες ημέρες έχει εγκρίνει την έναρξη των απευθείας πτήσεων από Τεχεράνη προς Αθήνα, και ελπίζει ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού, ειδικότερα.
«Έχουμε, επίσης, συνδέσει την συζήτηση με την ενέργεια και ειδικότερα με τη χρήση του Ελληνικού εμπορικού στόλου, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στη μεταφορά πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου», - δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.
«Η ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ιράν στον τομέα της ενέργειας είναι δυνατή και επιθυμητή. Το Ιράν έχει μεγάλα αποθέματα υψηλής ποιότητας φυσικού αερίου και ιδιαίτερα το πετρέλαιο, για την Ελλάδα από την άποψη της γεωγραφίας είναι η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, η Ελλάδα, και οι Έλληνες εφοπλιστές, έχουν ένα μεγάλο στόλο για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαίου. Πιστεύω ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα έχει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στον τομέα των μεταφορών », είπε ο Κοτζιάς
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε την πενταμερή συνάντηση στη Βουδαπέστη, με τους εκπρόσωπους της Τουρκίας, της Ελλάδας και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας και της Ελλάδας, η επιθυμία ήταν η Ελλάδα να γίνει η χώρα διέλευσης για τους ενεργειακούς πόρους στην Κεντρική Ευρώπη.
"Νομίζω ότι οι νέοι αγωγοί που απαιτούνται για την περιοχή θα τροφοδοτούν με ενέργεια από το Ιράν», - δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.
Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά του Ιράν τα τελευταία χρόνια, οι διμερείς σχέσεις έχουν επιδεινωθεί, αλλά οι κυβερνήσεις έχουν εκφράσει την πολιτική βούληση για τη βελτίωσή τους.
Το Ιράν ήταν ένας από τους βασικούς προμηθευτές πετρελαίου στην Ελλάδα - το 2011, η Ελλάδα αγόραζε από το Ιράν καθημερινά 100.000 βαρέλια πετρελαίου, το ένα τρίτο των εισαγωγών. Το 2012, λόγω της εισαγωγής των κυρώσεων η Αθήνα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αγορά Ιρανικού πετρελαίου.
Πυρηνικό πρόγραμμα και η Μέση Ανατολή
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι είναι σημαντικό για όλους η επίτευξη μιας τελικής διευθέτησης και μια τελική συμφωνία για το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας τον Ιούνιο, είπε ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία "μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα», αν η «άλλη πλευρά θα σεβαστεί τις συμφωνημένες παραμέτρους της συμφωνίας της Λωζάνης", και αν οι δυο πλευρές διεξάγουν συνομιλίες στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού. "Τότε θα υπάρξει μια ολοκληρωμένη συμφωνία με το Ιράν, ισόρροπη και βιώσιμη, η οποία θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την αξιοπρέπεια », - δήλωσε ο Zarif.
Εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, θα πρέπει να τηρούνται, και οι προθεσμίες. Αλλά αν υπάρχουν υπερβολικές απαιτήσεις και αναθεωρήσεις, θα είναι πολύ δύσκολο να περιμένουμε ότι θα συμφωνήσουμε σε αυτό το χρονικό διάστημα ", δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις της Λωζάννης έδωσαν καλή προοπτική και την ελπίδα ότι δεν θα είναι υπερβολικές οι απαιτήσεις.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Κοτζιάς είπε ότι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τα μέρη εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις ενέργειες των τζιχαντιστών. Η Αθήνα πιστεύει ότι ο ρόλος του Ιράν θα μπορούσε να είναι καθοριστικός για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο εξτρεμισμός είναι μια τεράστια απειλή για την περιοχή και την επέκταση του «ισλαμικού κράτους" στη Δύση και την Αφρική, καθώς και ανατολικά προς την Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν, δημιουργεί προβλήματα.
Είναι μια απειλή για τις χώρες μας, ακόμα και για μακρινές χώρες όπως η Αυστραλία, για να μην αναφέρουμε την Ευρώπη. Έτσι, αυτό είναι μια κοινή απειλή, μια κοινή πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, και σίγουρα μπορούμε να συνεργαστούμε στις περισσότερες περιοχές από την άποψη αυτή, "- είπε ο Zarif.
http://ria.ru
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου