Χρονκό όριο που δεν πρέπει να υπερβαίνει τον Σεπτέμβιο του 2010 βάζει η Δικαιοσύνη στον αναδρομικό έλεγχο αδήλωτων εισοδημάτων, μέσω του ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών, με τρεις αποφάσεις που εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας Με βάση τις δικαστικές αποφάσεις ο έλεγχος των...
φορολογικών αρχών στις τραπεζικές καταθέσεις καθίσταται παράνομος, στις περιπτώσεις που αφορά ημερομηνίες πριν την 30η Σεπτεμβρίου 2010, οπότε άρχισε να ισχύει ο νόμος 3888/2010 για την προσάυξηση της περιουσίας.Βάσει αυτου του νόμου είχε είχε εκδωθεί η γνωστή ως "απόφαση Κουσελά" (ΠΟΛ 1095/2011) που έδινε στο υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα για αναδρομικούς ελέγχους και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών πριν από το 2010, προκειμένου να στοιχειοθετήθεί αδικαιολόγητος πλουτισμός και να επιβληθούν πρόστιμα.
Κατά των κρίση των δικαστών οι έλεγχοι των τραπεζικών καταθέσεων είναι νόμιμοι μόνο όταν αφορούν τα τελευταία πέντε χρόνια. Συνεπώς η Εφορία δεν θα μπορεί να κινηθεί εναντίον φορολογούμενου για χρήματα που είχε σε τραπεζικούς λογαριασμούς πριν από τις 30-09-2010, δηλαδή πριν από την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, συγκεκριμένα με τις τρεις αποφάσεις του, αποφαίνεται ότι οι αναδρομικοί έλεγχοι της Εφορίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς και εμβάσματα, μπορούν να γίνονται μόνο από την 30ή Σεπτεμβρίου 2010 και έπειτα
Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι αυτό σημαίνει ότι όλοι οι έλεγχοι σε τραπεζικές καταθέσεις, εμβάσματα κ.λπ. που έγιναν από το 2001 έως το 2010, καθώς και πρόστιμα που επεβλήθησαν, λειτούργησαν κατά παράβαση και εσφαλμένη χρονική ερμηνεία του νόμου. Σύμφωνα με τις αποφάσεις, αυτό συμβαίνει διότι «κατά την έννοιά της, η εν λόγω διάταξη δεν ήθελε να αποκλείσει τον αυτεπάγγελτο έλεγχο σε περιπτώσεις παράβασης ουσιαστικής διάταξης νόμου, όπως στην προκείμενη περίπτωση που η Διοίκηση προσδίδοντας άλλη έννοια και χρονική έκταση στη διάταξη του άρθρου 15 παρ.3 του ν.3888/2010, θεώρησε ότι η, μέσω της μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, προσαύξηση της περιουσίας του φορολογουμένου υπάγεται σε φορολόγηση και αν ακόμη η προσαύξηση προέκυψε πριν την 30-9-2010» (Δ.Εφ.Αθ 2829/2015 - 2ο Τριμελές).
Σε άλλη υπόθεση προσφεύγοντος κατά απόφασης της Εφορίας, επισημαίνεται ότι «ως μεμονωμένη τραπεζική «ταμειακή» συναλλαγή και χωρίς τη σύγκρισή της με την προηγούμενη πραγματική ταμειακή κατάσταση του φορολογουμένου, δεν μπορεί, σε κάθε περίπτωση, να χαρακτηριστεί ως «προσαύξηση» περιουσίας». Με την απόφαση αυτή κρίνεται ως μη σύννομη η άθροιση ποσών που εμβάστηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό, χωρίς να γίνει σύγκριση με τα δικαιολογηθέντα εισοδήματα και χωρίς να ζητηθεί η δικαιολόγηση των ποσών αυτών.
Επιπλέον, σύμφωνα με άλλη απόφαση του δικαστηρίου, «τα ποσά εμβασμάτων στο εξωτερικό μπορούν να καλυφθούν, εκτός άλλων, και με το προϊόν εκποίησης, πριν την αποστολή του εμβάσματος, περιουσιακών στοιχείων, υπό την προϋπόθεση ότι αποδεικνύεται η εκποίηση αυτή από σχετικά παραστατικά».
ΑΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου