Εμμεση ομολογία ότι πρέπει να πετσοκοπούν συντάξεις
φωτο piratenews gr |
Για τις συντάξεις τους εξήγησα (σ.σ. στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης) ότι έχουμε μια σημαντική δομική μεταρρύθμιση που θα μπορέσει να φέρει το σύστημά μας σε βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα και τους εξήγησα ότι θέλουμε να υπάρχει κάποια επιείκεια για τα ισοδύναμα, για την υπόσχεσή μας, όχι τόσο πολύ για τις δομικές αλλαγές, αλλά για το 1% που πρέπει να βρεθεί από το ασφαλιστικό σύστημα. 1% του ΑΕΠ για το 2016. Τους έθεσα το ζήτημα ότι έχουμε στην Ελλάδα 11 διαδοχικές μειώσεις συντάξεων (…) Αρα είναι δύσκολο να κοπούν οι συντάξεις φέτος και του χρόνου».
Ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Δευτέρα παραδέχτηκε ευθέως, ότι με το περιβόητο σχέδιο Κατρούγκαλο δεν καλύπτεται η μνημονιακή υποχρέωση για εξασφάλιση 1% του ΑΕΠ το 2016 (και 0,25% του ΑΕΠ το 2015) από τις συντάξεις και πως εκλιπαρούν την επιείκεια του ΔΝΤ, για να μην κοπούν συντάξεις το 2016 και το 2017.
Και πάλι, όμως, είπε τη μισή αλήθεια. Δηλαδή, παραδέχτηκε μεν ότι δεν καλύπτεται ο μνημονιακός στόχος με το σχέδιο Κατρούγκαλου, δεν είπε όμως τι ποσό μένει ακάλυπτο και πώς μπορεί να καλυφθεί, έστω κι αν το ΔΝΤ δείξει «επιείκεια» και κάνει σκόντο. Να επαναλάβουμε, λοιπόν, τι ισχύει για να ξέρουν οι συνταξιούχοι τι τους περιμένει.
Το 1,25% του ΑΕΠ που προβλέπει το Μνημόνιο για περικοπές στη συνταξιοδοτική δαπάνη το 2015 και το 2016 είναι περίπου 2,2 δισ. ευρώ. Στις εξοικονομήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά που εξασφαλίστηκαν από την αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων στην κύρια σύνταξη κατά 2% και από την επιβολή, για πρώτη φορά, χαρατσιού 6% και στις επικουρικές συντάξεις. Τα ποσά αυτά πρέπει να αποδοθούν στον ΕΟΠΥΥ, για να μην καταρρεύσει.
Από τα περίπου 2,2 δισ. που πρέπει να περικοπούν από τη συνταξιοδοτική δαπάνη, εξασφαλίζονται μόνο περίπου 315 εκατ. ευρώ, από το πετσόκομμα του ΕΚΑΣ και από την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης (οι αριθμοί προκύπτουν από επίσημα κυβερνητικά έγγραφα). Επομένως, απομένει ένα κονδύλι συνταξιοδοτικής δαπάνης μεταξύ 1,8 και 1,9 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί παρά μόνο από τις συντάξεις των ήδη συνταξιούχων, από τις εκκρεμούσες συντάξεις (καμιά υπηρεσία δε δουλεύει για να υπολογίσει συντάξεις, εν αναμονή του νέου νόμου) και από τις συντάξεις όσων θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2016. Η τελευταία κατηγορία δεν μπορεί να βαρύνει ιδιαίτερα στο συνολικό ποσό, οπότε ο πέλεκυς πρέπει να πέσει βαρύς στους ήδη συνταξιούχους και σ' αυτούς που ο υπολογισμός της σύνταξής τους είναι σε εκκρεμότητα.
Ακόμα κι αν η τρόικα δεχτεί την προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5% (1% εργοδότες και 0,5% εργαζόμενοι), το ποσό αυτό δεν καλύπτεται. Γι' αυτό, άλλωστε, ο Τσακαλώτος ζητάει «επιείκεια», θέλοντας να μεταφέρει στις πλάτες των δανειστών την ευθύνη για το επερχόμενο νέο πετσόκομμα των συντάξεων.
Οταν η συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, με τη συμφωνία και των αντιπολιτευόμενων μνημονιακών κομμάτων, συμφωνούσε σ' αυτούς τους στόχους για το Ασφαλιστικό, ήξερε πολύ καλά ότι πρέπει να πετσοκόψει άμεσα τις υπάρχουσες συντάξεις. Γι' αυτό και ο Κατρούγκαλος, ακόμα και όταν παρουσίαζε το πόρισμα της «επιτροπής σοφών», έλεγε πως οι συντάξεις πρέπει να είναι ίσες για όλους, σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους. Γι' αυτό διοχέτευε στα παπαγαλάκια πληροφορίες ότι «δεν πρόκειται να κοπεί καμιά σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ», όριο που μετά κατέβασε στα 800 ευρώ. Το μόνο που άλλαξε στη συνέχεια δεν είναι η συμφωνία με τους δανειστές και η πρόθεση της κυβέρνησης να την σεβαστεί, αλλά ο προπαγανδιστικός σχεδιασμός. Ο Τσακαλώτος ήρθε να ομολογήσει αυτό που ήδη γνωρίζαμε και που πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους.
http://www.eksegersi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου