Προσφυγικό, αγροτικό και άδειες «ματώνουν» την κυβέρνηση
Σε ιδιαίτερα δύσβατα μονοπάτια βαδίζει πλέον η κυβέρνηση, καθώς βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τρία «καυτά» μέτωπα: την προσφυγική κρίση που σοβεί στην Ευρώπη και κινδυνεύει να θέσει την Ελλάδα εκτός ζώνης Σένγκεν, την οργή των αγροτών για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλά και τη νομοθεσία που διέπει το νέο καθεστώς χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.
Ο Αλέξης Τσίπρας[1] και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πολύ καλά πως και τα τρία αυτά προβλήματα κουβαλούν επάνω τους σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, ενώ πλήττουν την ήδη δυσμενή εικόνα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία έχει βάλει την υπογραφή της στο «Μνημόνιο 3[2]».
Ξεκινώντας από το προσφυγικό, οι ειδήσεις που έρχονται από πλευράς ΕΕ δεν είναι διόλου καλές, μετά και το τελεσίγραφο που απέστειλε η Κομισιόν στην Αθήνα και με το οποίο προειδοποιεί πως εάν η Ελλάδα δεν ρυθμίσει άμεσα το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων της, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα «ImmiGrexit» (σ.σ. Immigrant = μετανάστης και Grexit), δηλαδή μια αποπομπή της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν[3], η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει από έξι μήνες έως και δύο χρόνια.
Στο Μαξίμου επικρατεί ήδη τα τελευταία εικοσιτετράωρα έντονη κινητικότητα αλλά και εκνευρισμός. Μάλιστα, πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται εξοργισμένος από το εκβιαστικό τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής[4]. Η δυσαρέσκειά του φάνηκε την Τετάρτη (27/01/2016), όταν φανερά ενοχλημένος μίλησε από τη Λευκωσία για μια «μερίδα γραφειοκρατών από τις Βρυξέλλες, που παίζουν blame game», επιχειρώντας να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα.
Αφενός, αυτοί οι γραφειοκράτες κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση για έλλειψη επαρκούς μεταναστευτικής πολιτικής, αφετέρου σφυρίζουν αδιάφορα απέναντι στην παρελκυστική τακτική της Τουρκίας[5], που μοιάζει να μην κάνει το παραμικρό για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και κατ’ επέκταση προς την κεντρική Ευρώπη.
Μια εξίσου σημαντική παράμετρος σε αυτή την κρίση είναι και η στάση του Έλληνα Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλου[6]. Κυβερνητικοί παράγοντες έχουν αφήσει να εννοηθεί πως υπάρχει «ζήτημα συνεργασίας» ανάμεσα στην Αθήνα και τον κ. Αβραμόπουλο, αν και επισήμως κάτι τέτοιο δεν έχει αναφερθεί ποτέ.
Το πρώτο κρίσιμο «crash test» για την Ελλάδα, με φόντο την προσφυγική κρίση, αναμένεται κατά το διήμερο 17 και 18 Φεβρουαρίου, οπότε πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες κι όπου αναμένεται να ενεργοποιηθεί το τρίμηνο τελεσίγραφο των Ευρωπαίων εταίρων προς τη χώρα μας.
Κι ενώ υπάρχουν φωνές που ζητούν σε κάθε ευκαιρία την αποβολή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τον χώρο Σένγκεν. Κάτι τέτοιο θα ήταν μια λάθος απάντηση και ένα μεγάλο λάθος».
Ο ξεσηκωμός των αγροτών
Κι ενώ το προσφυγικό θέτει σε σοβαρή δοκιμασία την κυβέρνηση, ο αναβρασμός που επικρατεί στους κόλπους των αγροτών[7] με αφορμή την πρόταση επί του νέου Ασφαλιστικού [8]φουντώνει ώρα με την ώρα, καταδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση απέχει πλέον παρασάγγας από τις ιδεολογικές της δεσμεύσεις, ενστερνιζόμενη πλήρως τις επιταγές του μνημονίου.
Τα τρακτέρ έχουν κόψει στα δύο ολόκληρη τη χώρα, με τον αγροτικό κόσμο να βρίσκεται επί ποδός σε περισσότερα από 55 μπλόκα σε εθνικούς δρόμους και παρακαμπτήριες οδούς, απαιτώντας την άμεση απόσυρση της σχεδίου Κατρούγκαλου και τη διεξαγωγή διαλόγου από μηδενική βάση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης έξω από το συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το δυναμικό «παρών» των αγροτών, κατέδειξαν ότι η κυβέρνηση μοιάζει να μην μπορεί να «ρίξει γέφυρες» με τους αγρότες, οι οποίοι έχουν αρχίσει να συσπειρώνονται με άλλες ομάδες και κατηγορίες εργαζομένων που επίσης πλήττονται από το νέο Ασφαλιστικό.
Σύμφωνα, πάντως, με πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση μελετά βελτιωτικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών, αλλά δεν προτίθεται να λάβει κανένα πρόσθετο μέτρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, πέραν όσων είχε εξαγγείλει τη Δευτέρα (25/01/2016), τα οποία, ωστόσο, απορρίφθηκαν αμέσως.
Κατά τα λοιπά, ο Αλ. Τσίπρας έχει θορυβηθεί και από τις υπερβολικές απαιτήσεις του ΔΝΤ[9], το οποίο διά στόματος Πολ Τόμσεν[10] απορρίπτει αυξήσεις των εισφορών, ζητώντας οριζόντιες περικοπές των συντάξεων κατά 15%, μείωση στις αποδοχές όσων εργάζονται στο Δημόσιο και άμεση ενεργοποίηση του μέτρου των ομαδικών απολύσεων.
Εδώ τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφού τίθεται αντιμέτωπη με μια γενικευμένη κοινωνική οργή απέναντι στις αξιώσεις του Κουαρτέτου των Θεσμών[11] (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM), οι εκπρόσωποι των οποίων επιστρέφουν, όπως όλα δείχνουνμέσα στο Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα.
Εξάλλου, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει και την αποφασιστικότητα των αγροτών και των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι δεν προτίθενται να κάνουν ούτε βήμα πίσω ως προς τα αιτήματά τ
Αναφορές
- ↑ Αλέξης Τσίπρας
( http://www.newsbomb.gr/tags/tag/34360/alexhs-tsipras ) - ↑ Μνημόνιο 3
( http://www.newsbomb.gr/tags/tag/124454/mnimonio-3-ti-leei-to-trito-mnimonio ) - ↑ Συνθήκη Σένγκεν
( http://www.newsbomb.gr/tags/tag/50963/synthhkh-sengken ) - ↑ Ευρωπαϊκής Επιτροπής
( http://www.newsbomb.gr/tags/tag/30694/eyrwpaikh-epitroph ) - ↑ Τουρκίας
( http://www.newsbomb.gr/tags/tag/20312/toyrkia ) - ↑ Δημήτρη Αβραμόπουλου
( http://www.newsbomb.gr/tags/tag/33485/dhmhtrhs-avramopoylos ) - ↑ αγροτών
( http://www.newsbomb.gr/tags/tag/24625/agrotes ) - ↑ νέου Ασφαλιστικού
( http://www.newsbomb.gr/tags/tag/87833/neo-asfalistiko ) - ↑ ΔΝΤ
( http://www.newsbomb.gr/tags/tag/10746/dnt ) - ↑ Πολ Τόμσεν
( http://www.newsbomb.gr/tags/tag/37288/pol-tomsen ) - ↑ Θεσμών
( http://newsbomb.gr/tags/tag/26096/thesmoi )
http://www.newsbomb.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου