Roberts: Η Ευρώπη έχει ήδη συνειδητοποιήσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν για ενορχηστρωμένη "Ρωσική απειλή".
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τα τρία μέσα της εξωτερικής τους πολιτικής – την κυβερνητική επιρροή, τις απειλές και τις πιέσεις, προσπαθώντας να πιέσουν την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά η αντίσταση στις πιέσεις των ΗΠΑ κερδίζει έδαφος, πιστεύει ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας.
ΜΟΣΧΑ, 6 Μαΐου - RIA Novosti. Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ποια είναι η πραγματική απειλή - αυτή της Ρωσίας ή αυτή της Ουάσιγκτον, της οποίας η πολιτική πιέζει τον παλιό κόσμο με άχρηστα προβλήματα, γράφει ο πολιτικός επιστήμονας των ΗΠΑ και πρώην πολιτικός Paul Craig Roberts στο blog του.
Ο πολιτικός αναλυτής υπενθυμίζει ότι τον Ιούνιο λήγουν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και αναρωτιέται αν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταλήξουν σε μια ομόφωνη απόφαση για την παράταση τους. Ο ίδιος σημειώνει ότι ένας αριθμός χωρών έχει ήδη εκφραστεί κατά της απόφασης αυτής, ιδίως με αρνητική στάση που αφορά την οικονομική πίεση στη Ρωσία έχει ήδη εκφραστεί η Τσεχική Δημοκρατία και η Ελλάδα.
Ο "Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έχει επίγνωση της αυξανόμενης αντίθεσης στην πολιτική των κυρώσεων και χρησιμοποιεί τρία βασικά όργανα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. - Κυβερνητική επιρροή , απειλές και πιέσεις – Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους προστατευόμενους της για το πιθανό κόστος της αποτυχίας να ανανεώσουν τις κυρώσεις ενάντια στη Μόσχα. Τον Ιούνιο, θα δούμε αν είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να καταπνίξουν τη διαφωνία με εκφοβισμό, "- λέει ο Paul Craig Roberts.
Στην Ευρώπη θέλει να μάθει ο πολιτικός επιστήμονας και διερωτάται αν πραγματικά "η τιμωρία για ανυπακοή» στην πολιτική ατζέντα της Ουάσιγκτον θα είναι αξιοσημείωτη. Σύμφωνα με τον Paul Craig Roberts, η αντιπαράθεση με τη Ρωσία είναι από κάθε άποψη ασύμφορη για τις χώρες της ΕΕ ως διαφορά, διότι φθάνοντας στο μέγιστο σημείο της σύγκρουσης θα μπορούσε να καταστρέψει την Ευρώπη".
"Η κλίμακα της σύγκρουσης με τη Ρωσία, στην οποία η Ουάσιγκτον ωθεί την Ευρώπη, έντονα αποδυναμώνουν την κατανόηση των ΗΠΑ σχετικά με τα ευρωπαϊκά κράτη.
Φουσκώνοντας «την ρωσική απειλή», η Αμερική προσπαθεί να κρατήσει την Ευρώπη στο «φτερό». Ούτως ή άλλως, στην Ουάσιγκτον είναι προφανές ότι παραφούσκωσαν αυτή την "απειλή" που στην Ευρώπη ήδη άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι η πολιτική των ΗΠΑ θα οδηγήσει τον παλιό κόσμο σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία". Σύμφωνα με τον Αμερικανό πολιτικό επιστήμονα, η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει , επιτέλους, ποιος ενέχει για την παγκόσμια ασφάλεια απειλή η Ουάσιγκτον ή η Μόσχα
Σημειώνει ότι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για την "απειλή", εξακολουθούν να μην αποδεικνύουν τα γεγονότα: δεν υπάρχει καμία απόδειξη της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στην Ουκρανία ή για προσπάθειες της Μόσχας που απειλούν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Σε αντίθεση με αυτή την ρητορική, γράφει ο πολιτικός επιστήμονας, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αναπτύσσει το λεγόμενο δόγμα της Wolfowitz: αν νωρίτερα η Ρωσία ήταν ο “σκοπός” της αμερικανικής πολιτικής , τώρα στον κατάλογο προστέθηκε επίσης και η Κίνα. Έτσι, ο Ρόμπερτς δίνει προσοχή στην έκθεση του Συμβουλίου για τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ (CFR) όπου το Πεκίνο έχει οριστεί ως «απειλή για τη διεθνή τάξη».
Με άλλα λόγια, η Ουάσιγκτον δεν δέχεται την εμφάνιση της ρωσικής ή της κινέζικης σφαίρας επιρροής οπουδήποτε. Στην έκθεση τέτοια πολιτική των ΗΠΑ ευγενικά καλείται ως διατήρηση της ειρήνης, «απαλλαγμένη από οποιουδήποτε την ηγεμονία», εκτός, βεβαίως αυτής της Ουάσιγκτον, συνοψίζει ο πολιτικός επιστήμονας.
"Καθώς και ο στρατηγός Breedlove, (ο διοικητής του γενικού Αρχηγείου των ολοκληρωμένων ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη — ενός συντάκτη Σημείωση) απαιτεί τη αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες για την εξουδετέρωση "της ρωσικής απειλής", το CFR θέλει αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες για την καταπολέμηση της « κινέζικης απειλής». Η έκθεση καταλήγει στο τέλος με το μήνυμα: «το Κονγκρέσο θα πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα άρνησης του ελέγχου του προϋπολογισμού και πρέπει να αυξηθεί σημαντικά ο στρατιωτικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ». ..., Σίγουρα, η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να μαλακώσει την πολιτική της και θέλει να παραμείνει το μόνο υπερκράτος"— Συνοψίζει ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας .
Η αρπαγή της Ευρώπης
http://ria.ru
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου