Επί δύο ώρες κατέθετε η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, η οποία εξετάζει τις καταγγελίες της για περάμβαση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου, στην υπόθεση Βγενόπουλου, την οποία χειριζόταν. Η ακρόαση άρχισε με καθυστέρηση και εντάσεις, καθώς οι βουλευτές...
της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης αντιπαρατέθηκαν για το αν πρέπει να παρίσταται στην Επιτροπή ως συνεργάτης, ο δικηγόρος της κ. Τσατάνη, Θέμης Σοφός.
Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίασή της, η επιτροπή είχε επιτρέψει την παρουσία ενός συνεργάτη «σε θέματα διαχείρισης των εγγράφων», όπως είχε αιτηθεί η εισαγγελέας, αλλά όχι νομικού παραστάτη.
Οι κυβερνητικοί βουλευτές, επικαλούμενοι τον κανονισμό της Βουλής, επέμειναν ότι δεν πρέπει να είναι παρών στη διαδικασία ο κ. Σοφός καθώς είναι δικηγόρος της κ. Τσατάνης, ενώ ο ίδιος δήλωσε τελικά ότι «για λόγους ευπρέπειας», αποχωρεί και δεν θα παρίσταται ως συνεργάτης της κ. Τσατάνη για να διευκολύνει τη διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος της κ. Τσατάνη, έχει ασκηθεί πειθαρχική αγωγή για τον χειρισμό των δικογραφιών που αφορούσαν τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τη Λαϊκή Τράπεζα – Marfin, μετά από σχετική έρευνα που διενήργησε η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ασπασία Καρέλλου.
Η Τσατάνη επέμεινε στον αρχικό ισχυρισμό της ότι αφαίρεσε νομίμως τη δικογραφία της υπόθεσης Βγενόπουλου από την Εισαγγελία Διαφθοράς, επικαλούμενη σχετικό έγγραφο του εποπτεύοντος το οικονομικό έγκλημα Νίκου Παντελή, ο οποίος πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι η αφαίρεση της δικογραφίας από τους δύο εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς είναι παράνομη, καθώς σύμφωνα με έγγραφό του μόνο οι εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν την αρμοδιότητα τέτοιας έρευνας.
Την ενέργεια αυτή έχει χαρακτηρίσει ως "πρωτοφανή" και η κ. Καρέλλου, στο πόρισμα που συνέταξε μετά την πειθαρχική έρευνα.
Η εισαγγελέας Εφετών υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της ενώπιον της Επιτροπής, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι υπηρετεί επί 36 χρόνια τη δικαιοσύνη ότι δεν έχει "σχέση με στο σκοτεινό πρόσωπο της διαπλοκής και τα μαφιόζικα χτυπήματα".
Σε ότι αφορά στις καταγγελίες της σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, παραδέχθηκε ότι αρχικά ζήτησε η ίδια να συναντήσει τον κ. Παπαγγελόπουλο με αντικείμενο την υπόθεση Βγενόπουλου που χειριζόταν. Είπε, συγκεκριμένα, ότι «επικοινώνησα με τον υπουργό γιατί είχε υποπέσει στην αντίληψή μου από διάφορες πηγές, ότι δυσανασχετούσε μέχρι δυσανεξίας για τον χειρισμό της υπόθεσης Βγενόπουλου».
Στη συνάντηση αυτή, όπως υποστηρίζει, «διαπίστωσα ότι ο υπουργός είχε αποκρυσταλλώσει την άποψη του ότι παρανόμως έκανα την έρευνα για την υπόθεση Βγενόπουλου. Δεν πήγα για να κλάψω και να του ζητήσω βοήθεια. Μου μίλησε για την πρόθεση του να καθαρίσει τη Δικαιοσύνη από βρώμικα κυκλώματα, εννοώντας, ότι και εγώ ανήκα σε τέτοια κυκλώματα. Έτσι το υπονόησα».
Στη συνέχεια, όπως καταθέτει, ο υπουργός «μου τηλεφώνησε γιατί νόμισε ότι είχα φοβηθεί από τα λεγόμενά του. Όταν είδε ότι δεν είχα ενδώσει επανήλθε για να ολοκληρώσει. Η τελευταία του λέξη: άμεσα πίσω τη δικογραφία, άγριος πόλεμος θα ακολουθήσει. Γι' αυτό πήρε Κυριακή. Τί ενδιαφερόταν για την υγεία μου. Τί είχε να πάρει τηλέφωνο κυριακάτικα. Μόνον για να παραδώσω τη δικογραφία».
Η κ. Τσατάνη κατηγόρησε τον κ. Παπαγγελόπουλο ότι έχει διαπράξει του κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας, ωστόσο, δεν του καταλόγησε... δόλο.
Όπως είπε, δεν αμφισβητεί την εντιμότητά του αλλά τη σοβαρότητα χειρισμού του θέματος που προέκυψε από τη συνάντησή τους και μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι "ο υπουργός δεν μπόρεσε να συμφιλιωθεί με την αλήθεια ούτε ενώπιον της Επιτροπής ούτε ενώπιον της Ολομελείας".
Στο ερώτημα γιατί δεν κατήγγειλε νωρίτερα την φερόμενη παρέμβαση, ισχυρίζεται ότι δεν ήθελε να θεωρεί ότι ήθελε να απαλλαγεί από τον χειρισμό της υπόθεσης Βγενόπουλου.
Σε ό,τι αφορά στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου, η κ. Τσατάνη λέει ότι έγινε με γνώμονα μόνο τη συνείδησή της και τον νόμο και είναι «αποτέλεσμα βασανισμού και έρευνας και κρίσεως μου από το σύνολο των στοιχείων που είχα μπροστά μου μέχρι την ώρα που έβαλα την υπογραφή μου».
Σημειώνεται ότι το πόρισμα με το οποίο η Τσατάνη παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ενώ σε κοινή σύσκεψη μεταξύ Ελλήνων Εισαγγελέων και Κύπριων συναδέλφων τους που έγινε στις 10 Ιουλίου 2015, είχε αποφασισθεί το κομμάτι της έρευνας για το χρηματισμό του Κεντρικού Τραπεζίτη της Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου να διεξαχθεί από τις Κυπριακές Αρχές, η Τσατάνη το συμπεριέλαβε στη δική της έρευνα και το αρχειοθέτησε.
Η εισαγγελέας Εφετών υποστηρίζει ότι η πειθαρχική της δίωξη ασκήθηκε λόγω δυσαρέσκειας για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-6-2016 από directNEWS.gr
σχετικά θέματα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου