Μετά το Brexit και το Bremain, μια νέα λέξη έρχεται για να περιγράψει τα συναισθήματα που επικρατούν στην Βρετανία: το «Bregret», από τις λέξεις Britain (Βρετανία) και Regret (μετανιώνω). Υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ εκφράζουν την οργή τους, καθώς ψηφοφόροι του Brexit φέρονται να δηλώνουν ότι μετάνοιωσαν για την ψήφο τους.Σύμφωνα με...
την βρετανική εφημερίδα Independent, εργαζόμενοι σε εκλογικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι υπήρξαν τηλεφωνήματα από ψηφοφόρους που τους ρωτούσαν εάν μπορούν να αλλάξουν την ψήφο τους, ενώ κάποιοι άλλοι παραδέχθηκαν δημοσίως ότι χρησιμοποίησαν την ψήφο τους ως ψήφο διαμαρτυρίας, καθώς ήταν σίγουροι ότι η Βρετανία θα παρέμενε στην ΕΕ.
Καθώς η στερλίνα κατέρρεε και οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονταν στο «κόκκινο», ορισμένοι από τους ψηφοφόρους του «Leave» δήλωναν προδομένοι μετά και από την παραδοχή του Νάιτζελ Φάρατζ ότι η αφίσα που υποσχόταν εκατομμύρια λίρες στο NHS -χρήματα που λεγόταν ότι θα εξοικονομούνταν από τα κονδύλια της χώρας προς την ΕΕ- ήταν «λάθος».
Η Μάντι Σούθι, φοιτήτρια που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, είπε στο ITV ότι εάν ψήφιζε σήμερα θα επέλεγε την παραμονή. «Η πραγματικότητα αρχίζει να γίνεται φανερή» λέει και εκφράζει την ελπίδα να μπορούσε να ψηφίσει ξανά.
«Φεύγουμε από την ΕΕ, ο Ντέιβιντ Κάμερον παραιτήθηκε, μάς έμεινε ο Μπόρις και ο Νάιτζελ ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι ο ισχυρισμός για το NHS ήταν ψέματα» είπε η Κέμπε Γκίμπονς, ναυαγοσώστρια από το Σάφολκ. «Προσωπικά ψήφισα να φύγουμε πιστεύοντας αυτά τα ψέματα και το μετανιώνω περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Νιώθω σαν να μου έκλεψαν την ψήφο μου» σημειώνει.
Ψηφοφόρος είπε στο BBC ότι εάν γνώριζε τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες που θα είχε το Brexit για την οικονομία, θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής. Ο άνδρας είπε: «Με σοκάρει το γεγονός ότι ψηφίσαμε να φύγουμε, δεν περίμενα ότι θα συμβεί αυτό. Δεν πίστευα ότι η ψήφος μου θα μετρήσει τόσο πολύ, θεωρούσα ότι απλά θα παραμέναμε».
Εν τω μεταξύ, ψηφοφόροι και από τις δύο πλευρές χρησιμοποιούν στο Twitter το hashtag #WhatHaveWeDone («τι κάναμε») για να εκφράσουν την θλίψη τους και την οργή τους για το αποτέλεσμα.
Ακόμα και ολόκληρες περιοχές που ψήφισαν υπέρ του Brexit εκφράζουν τώρα την ανησυχία τους. Η Κορνουάλη, η οποία ψήφισε Brexit σε ποσοστό 56,52%, ζητά τώρα «προστασία» από τη βρετανική κυβέρνηση και χρηματοδότηση ισόποση με αυτή που λάμβανε από την ΕΕ. Η περιοχή λαμβάνει εκατομμύρια λίρες τον χρόνο από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Συλλογή υπογραφών στο Διαδίκτυο που απευθύνεται στη βρετανική κυβέρνηση και με την οποία ζητείται να διοργανωθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα, έχει φτάσει σχεδόν τα τρία εκατομμύρια υπογραφές (συγκεκριμένα πάνω από 2,8 εκατομμύρια, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται).
Το αίτημα ζητά επανάληψη του δημοψηφίσματος εάν η ψήφος για το "Μένουμε" ή το "Φεύγουμε" είναι χαμηλότερη του 60% σε προσέλευση κάτω του 75%».
Όλα αυτά γίνονται την ώρα που η Google αποκάλυψε ότι μία από τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις στη μηχανή αναζήτησής της στη Βρετανία μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα ήταν το ερώτημα: «Τι είναι η ΕΕ;».
Κρίση στην κυβέρνηση - Κρίση στην αντιπολίτευση
Διχασμός επικρατεί στα δύο μεγάλα βρετανικά κόμματα στον απόηχο του δημοψηφίσματος για το Brexit, την ώρα που η Ε.Ε. πιέζει για γρήγορη έξοδο της χώρας, κατηγορώντας το Λονδίνο για απαράδεκτη καθυστέρηση.
Η Κυριακή ξημέρωσε με τους Εργατικούς σε βαθιά κρίση, εν αναμονή μαζικών παραιτήσεων που ερμηνεύονται ως πραξικόπημα κατά του Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ στους κόλπους των Συντηρητικών επικρατεί επίσης η διαίρεση, καθώς οι επίδοξοι διάδοχοι του Ντέιβιντ Κάμερον συνωστίζονται για να πάρουν τη σκυτάλη στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στρητ.
Περισσότεροι από τους μισούς σκιώδης υπουργούς των Εργατικών αναμένεται να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους εντός της ημέρας. Η αρχή έγινε το πρωί, με την παραίτηση της σκιώδους υπουργού Υγείας, Χάιντι Αλεξάντερ, εξαιτίας της ήττας του κόμματος στο δημοψήφισμα, αλλά και την απόφαση του Κόρμπιν να απομέπψει τον σκιώδη ΥΠΕΞ, Χίλαρι Μπεν, ο οποίος αμφισβήτησε την ικανότητά του να ηγηθεί της παράταξης.
Εκπρόσωπος του Κόρμπυν δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί.
Στο μεταξύ, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η μάχη των επίδοξων διαδόχων του Κάμερον, που δήλωσε ότι θα παραιτηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. "Οι Τόρυς σε πόλεμο", είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Sunday Telegraph.
Stop Boris
Στο κόμμα έχει σχηματιστεί το λεγόμενο στρατόπεδο "Stop Boris", που επιθυμεί να αποτρέψει με κάθε τρόπο την άνοδο στην πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον, του πρώην δημάρχου του Λονδίνου, του οποίου η εκστρατεία υπέρ του Brexit, αύξησε τη δημοτικότητά του στη βάση του κόμματος.
Τo στρατόπεδο αυτό προκρίνει ως διάδοχο του Κάμερον την υπουργό Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, η οποία φέρεται ως η επικρατέστερη επιλογή, αν και στην πορεία πρέκυψαν τάχιστα και άλλοι υποψήφιοι, όπως η υπουργός Παιδείας, Νίκι Μόργκαν, ο υπουργός Εργασίας, Στίβεν Κραμπ, ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν.
Την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διελκιστύνδα μεταξύ του Κάμερον και παραγόντων της Ε.Ε., για τον χρόνο εκκίνησης της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.
Πιέσεις E.E. για ταχεία έξοδο
Η βρετανική κυβέρνηση βάζει «φρένο» στην άμεση έναρξη των διαδικασιών αποχώρησης από την Ε.Ε. «Δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να αποφασίσουμε το πότε θα ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50 (σ.σ. μηχανισμός αποχώρησης)» ανακοίνωσε το Λονδίνο, δια στόματος του υπουργού Επιχειρήσεων, Σαγίντ Τζαβίντ.
Από την άλλη πλευρά, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων και ολοκλήρωση της διαδικασίας αυστηρά εντός της προβλεπόμενης διετίας.
Να καταθέσει επίσημο αίτημα εξόδου από την Ε.Ε. έως την Τρίτη, κάλεσε τη Βρετανία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ ασκεί έντονη κριτική στη βρετανική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες τακτικές καθυστέρησης».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της FAZ, και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ζητήσουν από τον Βρετανό πρωθυπουργό, να δηλώσει στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης, την επίσημη επιθυμία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Στον ίδιο τόνο κινείται και η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μιλώντας στη Bild, ξεκαθαρίζει «ότι κανένας δεν έχει την ευκαιρία να παίξει με τον χρόνο». «Οι επενδυτές θα είναι επιφυλακτικοί μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση» προσθέτει.
Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, εξηγεί ότι η Βρετανία είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ε.Ε. σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις. «Εάν γίνει κάτι τέτοιο, τότε το ίδιο θα θελήσουν και άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία» συμπληρώνει, καθιστώντας σαφές ότι «οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους».
Πιο ήπια στάση τηρεί η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επισήμανε το Σάββατο την ανάγκη να γίνουν σε... νηφάλιο κλίμα οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-6-2016 από directNEWS.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου