Για νέα φάση στις σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας έκαναν λόγο οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και Μάνουελ Βαλς, οι οποίοι υπέγραψαν οδικό χάρτη «στρατηγικής εταιρικής σχέσης», στην Αθήνα. Ο οδικός χάρτης προβλέπει την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε πλήθος τομέων της οικονομίας, της πολιτικής, της..
διπλωματίας, της εκπαίδευσης, των επιστημών, του τουρισμού, της ασφάλειας σε διμερές και διεθνές επίπεδο.
Τονίζοντας το ενδιαφέρον της Γαλλίας για ενίσχυση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο πρωθυπουργών, ο κ. Βαλς δήλωσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος σε γαλλικές επιχειρήσεις «ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα».
Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη στήριξη προς τη χώρα μας στο προσφυγικό, ανακοινώνοντας τη δέσμευση της Γαλλίας, να δέχεται 400 πρόσφυγες τον μήνα από την Ελλάδα.
Τσίπρας και Βαλς σημείωσαν την ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει πλήρης ανάπτυξη της επιχείρησης του ΝΑΤΟ, χωρίς προσκόμματα, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στο Αιγαίο.
Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για τη συμφωνία στο Eurogroup, σημείωσε ότι σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία για την ελληνική οικονομία και προσέθεσε ότι η απόφαση για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών. Εμπιστοσύνη, τόνισε, που θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και με μια σειρά αναγκαίων ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την ανασυγκρότηση των φορολογικών μηχανισμών, την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, την προσέλκυση επενδύσεων.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συμφώνησε με τον κ. Βαλς να εντείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, καθώς -όπως είπε- αυτή η συνεργασία είναι αναγκαία σήμερα περισσότερο από ποτέ, που ο νεοφιλελευθερισμός περιορίζει δραστικά τη δυνατότητα για άσκηση προοδευτικών πολιτικών σε εθνικό επίπεδο.
Αξιοσημείωτη είναι η δήλωση του κ. Τσίπρα για την ελληνογαλλική συνεργασία σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, τη γνωστή ΤΤΙΡ, τονίζοντας ότι οι δύο κυβερνήσεις θα συντονίσουν τη δράση τους, γιατί -όπως είπε- «είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε ζώνη ελεύθερου εμπορίου χωρίς δίκαιους κανόνες». Πρέπει να αρνηθούμε την κατάργηση της προστασίας προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης και προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και να προστατέψουμε τα δικαιώματα των καταναλωτών και των κρατών έναντι των πολυεθνικών, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Για το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι συζητήθηκε στη συνάντηση, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις διακοινοτικές συνομιλίες για επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κεκτημένου της ΕΕ. Λύση που όπως έχω επανειλημμένως υπογραμμίσει, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν μπορεί παρά να περιέχει την κατάργηση των εγγυήσεων.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός στη δήλωσή του τόνισε η επίσκεψή του στην Αθήνα αποτελεί ένα μήνυμα στήριξης της Ελλάδας, ενώ εξήρε τις προσπάθειες που έχουν καταβάλλει ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση για την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί. Ο κ. Βαλς είπε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις η Γαλλία έπαιξε τον ρόλο του συνδετικού κρίκου της Ελλάδας με την ΕΕ, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα θα εκταμιευθεί η δόση και η Ελλάδα θα βρει τον δρόμο της ανάπτυξης.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-6-2016 από directNEWS.g
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου