Το ΝΑΤΟ έστειλε ένα «σαφές μήνυμα» στην Ρωσία
Photo: EPA/Vostock-Photo |
Στις Βρυξέλλες έκλεισε η πρώτη ημέρα από τη διήμερη συνάντηση των Υπουργών των χωρών που συμμετέχουν στην άμυνα του ΝΑΤΟ. Οι Υπουργοί χρησιμοποίησαν την ευκαιρία να συζητήσουν μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της θέσης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και στην Μεσόγειο πριν από μια σύνοδο κορυφής του μπλοκ στο επίπεδο των αρχηγών κρατών, που θα πραγματοποιηθεί στις 8-9 Ιουλίου.
Τάγματα εκ περιτροπής
Οι Υπουργοί συμφώνησαν να στείλουν στη Λιθουανία, την Λετονία, την Εσθονία και την Πολωνία τέσσερα πολυεθνικά τάγματα σε υψηλή επιφυλακή και να ληφθούν διάφορα άλλα μέτρα για την ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, κοντά στα ρωσικά σύνορα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.
Τα τάγματα μπορεί να αναπτυχθούν στις αρχές του 2017, είπε ο ανώτερος υπάλληλο της Συμμαχίας. Μια χώρα του ΝΑΤΟ θα αντιπροσωπεύει το κύριο μέρος του Τάγματος, αλλά αυτές οι δυνάμεις θα ενισχυθούν με στρατιώτες άλλων χωρών. Ποιες χώρες θα εισαγάγουν τις βασικές συνθέσεις δεν είναι ακόμα γνωστές. Κάθε τάγμα θα αποτελείται από 800-1000 στρατιώτες, θα αλλάζει σύμφωνα με την αρχή της εκ περιτροπής, κάθε έξι έως εννέα μήνες. Τυπικά, ένα τέτοιο σύστημα δεν παραβιάζει τη συμφωνία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, στο οποίο απαγορεύεται η Συμμαχία να αυξήσει τη μόνιμη παρουσία των στρατευμάτων της κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Πόσο θα διαρκέσει αυτή η ενίσχυση, ο Stoltenberg δεν διευκρίνυσε. « Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές για πολύ καιρό", — δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στην συνέντευξη τύπου.
Η αποστολή του μηνύματος στην Ρωσία
Τα τάγματα, σύμφωνα με Stoltenberg, είναι μόνο ένα από τα πολλά μέτρα που αποσκοπούν στην πρόληψη των απειλών στη διεθνή ασφάλεια και την εθνική ασφάλεια των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων «από τη Ρωσία». «Αυτή η απόφαση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Εάν ένα μέλος της Συμμαχίας δέχεται επίθεση, ολόκληρη η συμμαχία είναι υπεύθυνη για αυτό,»-είπε Stoltenberg. «Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προστατεύσει και να παράσχει βοήθεια για την υπεράσπιση όλων των μελών του Συμμαχίας από απειλές από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Δηλαδή παρέχουμε την πιο ισχυρή ενίσχυση των δυνάμεών μας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο,», είπε, δίνοντας απάντηση στο ερώτημα αυτό που το ΝΑΤΟ θέλει να στείλει στη Ρωσία.
Τα μέλη της Συμμαχίας έλαβαν μέτρα για την ταχύτερη ανάπτυξη των στρατευμάτων στην ήπειρο. Το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Stoltenberg, θα συνεχίσει εργασίες σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των στρατευμάτων στην Ευρώπη, και σε περιόδους κρίσεων, η ταχύτητα θα παίζει καθοριστικό ρόλο.
Σχετικά με το ρόλο της ταχύτητας σε περιόδους κρίσης λίγο πριν από τη συνάντηση των υπουργών σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Financial Times στο ΝΑΤΟ προέβαλαν το επιχείρημα ότι σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη όσον αφορά την προσαύξηση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Καλίνιγκραντ, το ΝΑΤΟ δεν θα έχει τον χρόνο να ρίξει «γρήγορα ισάξιες δυνάμεις» στην Πολωνία και τα βαλτικά κράτη σε εύθετο χρόνο. «Το περασμένο φθινόπωρο κοίταξα τον χάρτη της Ευρώπης και είδα πόσο δύσκολο είναι να μεταφέρουμε στρατεύματα από τη μία χώρα στην άλλη σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Χρησιμοποιήσαμε την αναλογία ενός φωτεινού σηματοδότη: ένα μεγάλο μέρος του χάρτη ήταν κόκκινο. Από τότε, εργαστήκαμε σκληρά και κάναμε σημαντική πρόοδο - σήμερα σχεδόν το σύνολο του χάρτη – είναι Πράσινο », - είπε ο Stoltenberg.
NATO θα λάβει επίσης μέτρα για την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, η Συμμαχία έχει ήδη ενισχύσει την περιπολία του εναέριου χώρου και αύξησε τον βαθμό των κατάρτισης. Τώρα σχεδιάζει να δημιουργήσει στη Ρουμανία διάρθρωση του προσωπικού για την ανάπτυξη της πολυεθνικής ταξιαρχίας της Συμμαχίας ΝΑΤΟ.
Η προσφορά της συνεργασίας
Το NATO έπαψε την πρακτική συνεργασία με τη Ρωσία μετά τα γεγονότα στην Κριμαία και την Ουκρανία, το 2014, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία διενεργήθηκε το 2004, για την καταπολέμηση της πειρατείας (από το 2008), την εδαφική πυραυλική άμυνα (από το 2003). Υπήρχαν μόνο ανοιχτοί διπλωματικοί δίαυλοι.
Η ερώτηση της επανάληψης της πρακτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης αυτής στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, παραμένει ανοιχτή. Όπως εξήγησε στην ιστοσελίδα RBC, ανώτερο στέλεχος της Συμμαχίας, είναι δυνατόν να αρχίσουμε να συζητάμε εάν η Ρωσία θα επιστρέψει στη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις συνθήκες. Νωρίτερα, ο Ρώσος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Αλεξέι Meshkov είπε ότι η συνεχιζόμενη άρνηση του ΝΑΤΟ να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την ασφάλεια όλων των χωρών στον Ευρω-Ατλαντικό χώρο.
Ο Stoltenberg και οι συνάδελφοί του στο ΝΑΤΟ επανειλημμένως υπογράμμισαν ότι η πολιτική τους στην «αποτροπή και την άμυνα» προσβλέπει σ΄ έναν πολιτικό διάλογο. «Εμείς δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση με τη Ρωσία και με στόχο μια πιο εποικοδομητική και συνεργατική σχέση,» είπε ο Stoltenberg στην συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση. Σκοπεύει επίσης να καλέσει τη Ρωσία να φιλοξενήσει τη δεύτερη συνεδρίαση του έτους μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας εν όψει της συνόδου κορυφής στη Βαρσοβία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνάντηση δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, και η ακριβή ημερομηνία δεν έχει οριστεί.
Στην προηγούμενη συνάντηση Ρωσίας-ΝΑΤΟ, η οποία έλαβε χώρα τον Απρίλιο, οι δύο πλευρές συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία, θέματα ασφάλειας και την μείωση των κινδύνων από τα γεγονότα και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Μετά τη συνεδρίαση ΝΑΤΟ και Ρωσίας δήλωσε σχετικά την δυνατότητα ενός πολιτικού διαλόγου, αλλά τόνισε (το NATO) ότι η επιστροφή στο προηγούμενο επίπεδο των σχέσεων δεν θα συμβεί και ότι δεν υπάρχει θετική ατζέντα ακόμα.
Η αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού
Οι χώρες του NATO για πρώτη φορά σε σχεδόν 10 χρόνια αύξησαν τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς. Η ανάπτυξη 2015 ήταν 0. 6% το 2016, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Stoltenberg, το κόστος θα αυξηθεί κατά 1. 6% ή 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Πόσα δαπάνησαν συλλογικά από όλες οι 28 χώρες δεν έχει ακόμη αναφερθεί, αλλά μόνο για τους Ευρωπαίους συμμετέχοντες ξεπέρασαν το 2015 τα 253 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ φέτος η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία αύξησαν τις αντίστοιχες δαπάνες σε 60, 35 και 9% αντίστοιχα.
Μακροπρόθεσμα ΝΑΤΟ αναμένει από κάθε κράτος μέλος της Συμμαχίας να δαπανά για την άμυνα τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ. Το 2014, το ΝΑΤΟ αύξησε τον αριθμό της ταχείας δύναμης αντίδρασης του τρεις φορές, σε 40 χιλιάδες στρατιώτες, διοργάνωσε μια δύναμη ταχείας αντίδρασης («task force πολύ υψηλής ετοιμότητας», γνωστή ως «αιχμυρές λόγχες») — με περίπου 5 χιλιάδες στρατό που μπορεί να μεταφερθεί στον προορισμό του σε λίγες μέρες, και δημιούργησε οκτώ νέα μικρά αρχηγεία στο ανατολικό τμήμα της Ευρώπης να συντονίζουν σε σχεδιασμό, τις ασκήσεις, και να ενισχύσουν (την άμυνα) , υπενθύμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
http://www.rbc.ru/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου