ΕΠΊ ΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΑΓΟΡΆΖΕΤΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΞΥΠΝΉΣΤΕ ΜΑΣ ΠΊΝΟΥΝ ΤΟ ΑΊΜΑ .
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΙΑΤΡΕΊΟ ΦΑΡΜΑΚΕΊΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΆΣΗ ΚΑΙ ΤΡΆΠΕΖΑ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΌΓΕΛΟ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΊΣΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΦΆΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΡΌΦΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΆΓΚΗ .

Salamis fm radio

Δευτέρα, Αυγούστου 29, 2016

Το πανεπιστήμιο του Πεκίνου φτιάχνει εκπαιδευτική βάση στη Λέσβο! [εικόνες]

Το πανεπιστήμιο του Πεκίνου φτιάχνει εκπαιδευτική βάση στη Λέσβο! [εικόνες]





Εκπαιδευτική βάση στη Λέσβο δημιουργεί το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.

Η Σχολή Επιστημών της Γης και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου δημιουργεί στη Λέσβο την πρώτη εκπαιδευτική βάση στην Ευρώπη για την εκπαίδευση πεδίου των φοιτητών της Σχολής σε θέματα γεωλογικής δομής και εξέλιξης της Ανατολικής Μεσογείου, χαρτογράφησης, ηφαιστειότητας, ενεργών ρηγμάτων και σεισμικής επικινδυνότητας, ανάδειξης γεω-μνημείων και δημιουργίας γεωπάρκων.
Τα δύο Πανεπιστήμια υπέγραψαν τον Ιούλιο του 2015 μνημόνιο συνεργασίας που προβλέπει την ευρεία συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας.
Η συνεργασία έχει ήδη φέρει τα πρώτα αποτελέσματα με την οργάνωση από κοινού σύντομου προγράμματος εκπαίδευσης με θέμα την διαχείριση Γεωπάρκων τον Ιανουάριο του 2016 στο Πεκίνο και την συμμετοχή του καθηγητή Zhang Jianping στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων του Πανεπιστημίου Αιγαίου τον περασμένο Ιούνιο στη Μυτιλήνη.
Η πρώτη δράση
Η Σχολή Επιστημών της Γης και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα την πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη προπτυχιακών φοιτητών στη Λέσβο για την υλοποίηση ασκήσεων πεδίου.
Υπεύθυνος της εκπαιδευτικής δράσης είναι ο Κοσμήτορας της Σχολής Καθηγητής Wang Genhou και πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Παλαιοντολογίας Zhang Jianping.
Στην εκπαιδευτική αυτή πρωτοβουλία εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετέχει ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας Ν. Ζούρος ενώ στις ασκήσεις πεδίου συμμετέχουν και φοιτητές του Τμήματος Γεωγραφίας.
«Επιδίωξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η καθιέρωση της Λέσβου ως διεθνούς προορισμού εκπαίδευσης σε θέματα γεωεπιστημών» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζούρος και συνεχίζει: «Ένα από τα κύρια αντικείμενα της εκπαίδευσης των φοιτητών είναι η ανάδειξη και η αξιοποίηση γεωλογικών μνημείων μέσω της αναγνώρισης περιοχών ως Παγκόσμια Γεωπάρκα από την UNESCO.
Η Λέσβος διαθέτει πλήθος γεωμνημείων με ιδιαίτερη επιστημονική, εκπαιδευτική και πολιτιστική αξία γεγονός που οδήγησε στην αναγνώριση της ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCO στα πλαίσια του νέου Προγράμματος «UNESCO Global Geoparks» που εγκρίθηκε από την γενική Διάσκεψη της UNESCO τον Νοέμβριο του 2015 και στο οποίο συμμετέχουν συνολικά πέντε Ελληνικές περιοχές.
Στο ίδιο πρόγραμμα η πλούσια γεωλογική κληρονομιά της Κίνας οδήγησε στην αναγνώριση 33 περιοχών ως Παγκόσμια Γεωπάρκα από την UNESCO και προσελκύουν το ενδιαφέρον εκατομμυρίων επισκεπτών κάθε χρόνο».

Οι Κινέζοι φοιτητές κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Λέσβο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ομορφιά των γεωλογικών τοπίων της Λέσβου.
Να επισκεφθούν πολλές περιοχές του νησιού και να περιηγηθούν στα ηφαίστεια και τους ηφαιστειακούς γεωτόπους, όπως τα ηφαίστεια του Λεπέτυμνου και της Βατούσας, τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς του Μεσοτόπου και της Ερεσού, τον ηφαιστειακό λαιμό της Πέτρας, τους ηφαιστειακούς δόμους του Μολύβου και του Λεπετύμνου, καθώς και τα μεγάλα γεωλογικά ρήγματα της Λέσβου, όπως αυτά που συνδέονται με την δημιουργία των κόλπων της Γέρας και της Καλλονής, των Βατερών και συνδέονται με μεγάλους σεισμούς που σημάδεψαν της ιστορία της Λέσβου όπως της Αγίας Παρασκευής, της Μυτιλήνης και της Άντισσας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις γεωλογικές θέσεις ενδιαφέροντος που συνδέονται με την γεωλογική ιστορία της Λέσβου. Πραγματοποιήθηκαν παρατηρήσεις των γεωλογικών σχηματισμών έγιναν στις περιοχές της Μυτιλήνης, της χερσονήσου της Αμαλής, της Αγιάσου, του Πολυχνίτου, των Βατερών, της Αχλαδερής καθώς και των περιοχών Πέτρας – Μολύβου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν για την περιοχή Αγιάσου – Πολυχνίτου όπου μελέτησαν στοιχεία που συνδέονται με την καταστροφή του ωκεάνιου χώρου της Τηθύος, του ωκεανού που υπήρχε ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια και οδήγησε στην δημιουργία των οροσειρών της Νότιας Ευρώπης και των Ιμαλαίων.
«Η ποιότητα διατήρησης των γεωλογικών δομών της Λέσβου σε σύγκριση με άλλες περιοχές της γης τους εντυπωσίασαν, αναδεικνύοντας την μεγάλη αξία της Λέσβου ως εκπαιδευτικού προορισμού για ξένα πανεπιστήμια» συνεχίζει ο κ. Ζούρος.
Επισκέφτηκαν επίσης περιοχές οικολογικής σημασίας όπως τους υγροτόπους της Καλλονής και την περιοχή της αρχαίας Πύρρας όπου περπάτησε ο Αριστοτέλης και ο Θεόφραστος, καθώς και πολιτιστικά Μνημεία και Μουσεία, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή, το Αρχοντικό της Βαλερτζήδαινας στην Πέτρα, το Κάστρο του Μολύβου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.
Στο «δάσος»
Κεντρικό στοιχείο της επίσκεψης ήταν η προστατευόμενη περιοχή και τα υπαίθρια Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα οποία αναγνωρίζονται πλέον ως πρότυπο για την ανάδειξη φυσικών μνημείων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι φοιτητές επισκέφτηκαν το Πάρκο του Απολιθωμένου δάσους και μελέτησαν την απολιθωμένη χλωρίδα κάνοντας συσχέτιση με τις περιοχές που αυτά ευδοκιμούν σήμερα και διαπίστωσαν το εύρος και τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.

Στις περιοχές των ανασκαφών κατά μήκος του άξονα Καλλονής Σιγρίου ενημερώθηκαν για τις τεχνικές που εφαρμόζει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την ανάδειξη και την προστασία των απολιθωμάτων που αποκαλύπτονται κατά τις εργασίες κατασκευής του δρόμου καθώς και για τις διαδικασίες μεταφοράς των απολιθωμάτων που δεν μπορούν να διατηρηθούν στην φυσική του θέση.
Με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα του Μουσείου περιηγήθηκαν στην περιοχή το κόλπου Σιγρίου και πραγματοποίησαν τον περίπλου της Νησιώπης.
Γνώρισαν τις μορφές διάβρωσης των ακτών, την βενθική χλωρίδα και πανίδα και τα παράκτια και υποθαλάσσια απολιθώματα. Ενημερώθηκαν για τις τεχνικές συντήρησης απολιθωμάτων που εφαρμόζει το Μουσείο στα πλαίσια της ετήσιας συντήρησης των απολιθωματοφόρων θέσεων που πραγματοποιείται την περίοδο αυτή στη νησίδα Νησιώπη.
Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας επισκέφθηκαν τις μόνιμες εκθέσεις για το Απολιθωμένο Δάσος και την γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου. Ιδιαίτερα εντυπωσιάσθηκαν από τα στοιχεία για την ενεργό σεισμικότητα και την εκπαιδευτική δράση προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου.
Οι φοιτητές παρακολούθησαν επίσης διαλέξεις για την γεωιστορική εξέλιξη της περιοχής του Αιγαίου και τα γεωλογικά μνημεία της Λέσβου, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

Μετά από μία εβδομάδα παραμονής στη Λέσβο οι κινέζοι φοιτητές καθώς και ο Καθηγητής Zhang Jianping, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσαν «εντυπωσιασμένοι από το πλήθος των στοιχείων εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος που γνώρισαν κατά την πρώτη άσκηση πεδίου που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο τα οποία θα παρουσιάσουν στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των φοιτητών που θα συμμετάσχουν στις επόμενες ασκήσεις πεδίου στη Λέσβο».
Από την πλευρά του, ο κ. Ζούρος καταλήγει: «Η δημιουργία της εκπαιδευτικής βάσης του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου στη Λέσβο, ενός ιδρύματος με μεγάλη ιστορία και εντυπωσιακή ερευνητική και εκπαιδευτική προσφορά στις γεωεπιστήμες από το οποίο έχουν αποφοιτήσει δεκάδες μέλη της Ακαδημίας Επιστημών αλλά και ηγέτες της χώρας, αναμένεται να προσδώσει νέες δυνατότητες διεύρυνσης της ερευνητικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων στο άμεσο μέλλον».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archive

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ