Ο Ερντογάν αμέσως μετά το πραξικόπημα εναντίον του, δεν έχει σταματήσει λεπτό να κατηγορεί τις ΗΠΑ, ότι βρίσκονται πίσω από την προσπάθεια ανατροπής του από τον Στρατό. Μάλιστα εκφράζει και την βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον Γκιουλέν, που αποτελεί τον αρχηγό όλων των κινήσεων εναντίον του. Ακόμα χειρότερα κατηγορεί αμερικανούς στρατηγούς και δεσμεύει υπό μορφή ομηρίας, το προσωπικό των ΗΠΑ στην βάση του Ιντσιρλίκ. Όμως αυτά και πολλά άλλα, βλέπουμε οι αμερικανοί να τα ανέχονται και αποτελεί εύλογο ερώτημα το γιατί και για πόσο καιρό ακόμη.
Ο στρατηγός του αμερικανικού στρατού Τζόσεφ Βότελ, διοικητής των επιχειρήσεων του Πενταγώνου στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, πως οι οποιοιδήποτε ισχυρισμοί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και ο ίδιος ήταν αναμεμειγμένοι στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία είναι εσφαλμένοι. Συγκεκριμένα ο Στρατηγός δήλωσε ότι, «Οποιεσδήποτε αναφορές ότι είχα την όποια ανάμειξη με το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία είναι ατυχείς και εντελώς αναληθείς».
Επειδή τόσα χρόνια βλέπουμε την στρατηγική των αμερικανών, αντιλαμβανόμαστε ότι η συμμαχία Τουρκίας – Ρωσίας είναι αυτή που φρενάρει την αντίδραση των ΗΠΑ.
Χωρίς την Τουρκία, οι ΗΠΑ θα έχουν σοβαρότατο πρόβλημα στην ανάσχεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, την Μαύρη Θάλασσα, την Υπερκαυκασία, και κυρίως στο Αζερμπαϊτζάν, και την Κεντρική Ασία. Το ρωσικό Ναυτικό θα κινείται με μεγαλύτερη άνεση στα Στενά και στο Αιγαίο μέχρι τη Συρία. Στον βαλκανικό χώρο, η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Τουρκίας μπορεί να προκαλέσει απώλειες στα αμερικανικά συμφέροντα ιδιαίτερα στις πιο ισλαμοποιημένες κοινωνίες. Σε ότι αφορά την Μέση Ανατολή η ισχύς μιας συμμαχίας Μόσχας- Άγκυρας-Τεχεράνης-Δαμασκού με δυνητικό πέμπτο παίκτη το Πεκίνο είναι ένας απροσπέλαστος αντίπαλος. Αυτή την αλλαγή φυσικά κανείς αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να αποδεχθεί ούτε για αστείο.
Συνεπώς με το καλό ή το άσχημο η Τουρκία θα αναγκαστεί να παραμείνει πιστή. Σε αυτό σίγουρα θα βοηθήσει το γεγονός ότι οι Ρωσοτουρκικές συμμαχίες είναι πολύ εύθραυστες, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί και ιστορικά. Όμως αν αυτό δεν συμβεί από μόνο του, τότε θα το προκαλέσουν οι ΗΠΑ. Η αποκατάσταση της αμερικανικής τάξης στην Τουρκία θα προκύψει έστω και αν χρειαστεί να επιστρατευτούν όλα τα όπλα, από οικονομικό πόλεμο, εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων, πολιτική απομόνωση, αντιπαραθέσεις με γείτονες και γενικά γεγονότα που ακόμα και η βοήθεια των Ρώσων θα είναι επισφαλής.
Θεωρούμε λοιπόν ότι ένα σενάριο τεχνητής κρίσης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, που θα το προκαλέσουν οι ΗΠΑ στην προσπάθεια τους να εκβιάσουν την Τουρκία να παραμείνει πιστή, είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο. Επειδή όμως ένα τέτοιο σενάριο στο τέλος θα προβλέπει την ικανοποίηση της Τουρκίας, θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί και προετοιμασμένοι για τα χειρότερα. Η Ελλάδα τέτοια σενάρια θα πρέπει να έχει από τώρα σχέδια να τα αποτρέψει ή να τα γυρίσει με το μέρος της.
*Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου