Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, συναντήθηκε με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».
Επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών ήταν το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με τον βουλευτή της ΝΔ να μεταφέρει στον Νίμιτς τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μπροστά στις κάμερες ο κ. Νίμιτς φαίνεται να είχε διάθεση για κουβέντα, αλλά όχι για την ουσία στο Σκοπιανό.
Αφού ρώτησε τον κ. Κουμουτσάκο αν πηγαίνει συχνά διακοπές, ο Αμερικανός διπλωμάτης του αποκάλυψε ότι λόγω της δουλειάς του δεν μπορεί να πηγαίνει ο ίδιος διακοπές.
«Το μόνο πρόβλημα με τη δουλειά μου είναι ότι δεν μπορώ να κάνω διακοπές γιατί θα κάνει κακή εντύπωση» είπε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ξεπερνώντας όλα όσα είπε π.χ. πριν από λίγες ημέρες σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων για προτάσεις που διασφαλίζουν και ενισχύουν την «ταυτότητα και το έθνος» της ΠΓΔΜ!
Στη συνέχεια, βέβαια, φρόντισε να βάλει στο κάδρο και τη σύζυγό του μιλώντας για τα παράπονα που του κάνει. «Η γυναίκα μου με ρωτάει συνέχεια «γιατί δεν μπορούμε να πάμε διακοπές;»» είπε χαρακτηριστικά με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να του λέει ότι «έχετε άλλον έναν λόγο για να επιδιώκετε τη λύση».
Το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθεί η δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Νίμιτς στις δύο πλευρές στις 17 Ιανουαρίου.
«Δεν συζητάμε για καμία ενδιάμεση συμφωνία»
Στο μεταξύ, λίγες ώρες πριν την συνάντηση με τον Νίμιτς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κρατική τηλεόραση γνωστοποίησε ότι εντός του Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στην πλευρά των Σκοπίων ένα σχέδιο συμφώνου.
Ο Ν. Κοτζιάς εξήγησε ότι σε αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνονται όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με το όνομα, με ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με αναφορές στη διεθνή και περιφερειακή θέση του κράτους και τη θετική ατζέντα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Επίσης, απέρριψε τη θεωρία περί «σαλαμοποίησης», τονίζοντας ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει όλα τα ζητήματα σε ένα σύμφωνο. Ενώ, ερωτηθείς για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, τόνισε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, με αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου