«Σφάζονται» στον ΣΥΡΙΖΑ πριν καν έρθουν τα μέτρα. Η κυβέρνηση αναζητεί διέξοδο σε ισοδύναμα και κρατά καθυστερήσεις στην ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων.
Τρίπλα του Μαξίμου με μεταφορά της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων στις αρχές Αυγούστου. Δεν είναι τμήμα των προαπαιτούμενων μέτρων η κατάργηση των φοροαπαλαγών στους αγρότες, δηλώνει τώρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη. Στην διαπραγμάτευση για την τελική συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου μεταφέρεται η καυτή πατάτα για την φορολογία των αγροτών.
Αναβρασμός και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω των ισχυρών διαφωνιών από βουλευτές του κόμματος για τα προαπαιτούμενα μέρα που πρέπει να ψηφιστούν στην βουλή με στόχο να «σφραγιστεί» η συμφωνία με τους δανειστές. Με έναν ελιγμό της κυβέρνησης μετατέθηκαν για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου οι επίμαχες διατάξεις για την περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που έχει ενταχθεί στα προαπαιτούμενα μέτρα ενώ η καυτή πατάτα της αλλαγής του φορολογικού καθεστώτοςτων αγροτών στο οποίο διαφωνούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετατίθεται για την διαπραγμάτευση της τελικής συμφωνίας που θα ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου.
Με ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη γίνεται προσπάθεια να μπεί τέλος στα σενάρια για την άμεση ψήφιση της κατάργησης των φοροπαλλαγών των αγροτών που έχει προκαλέσει αναταραχή τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης αφού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις.
Η κ. Γεροβασίλη αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι:
«Σύμφωνα με την Απόφαση της Συνόδου των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης της 12.7.2015 και η οποία κυρώθηκε στη Βουλή και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Ν.4334 ΦΕΚ 80), τα προαπαιτούμενα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα μας προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι:
Α) Oι αλλαγές στον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό, η διασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων της Συνθήκης για την Σταθερότητα ,τον Συντονισμό και την Διακυβέρνηση στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Mε εξαίρεση το συνταξιοδοτικό, η ψήφιση του οποίου, κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς μετατέθηκε για αργότερα, τα μέτρα αυτά ψηφίστηκαν από τη Βουλή στις 15 Ιουλίου.
Β) Η υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η μεταφορά της οδηγίας για την στήριξη και την εξυγίανση των Τραπεζών. Τα μέτρα αυτά θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή στις 22 Ιουλίου.
Αμέσως μετά την ψήφιση των παραπάνω προαπαιτουμένων, θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, με καταληκτική ημερομηνία την 20η Αυγούστου.
Η Κυβέρνηση επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι κανένα από τα παραπάνω προαπαιτούμενα δεν αφορά την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τους αγρότες. Συνεπώς η παραφιλολογία των τελευταίων ημερών για υποτιθέμενη ψήφιση τέτοιων μέτρων στις αρχές Αυγούστου, είναι εντελώς ανυπόστατη».
Η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να αποφύγει την σκόπελο των αγροτικών θεμάτων μεταφέρει στο προσεχές μέλλον την συζήτησή τους με τους δανειστές προκειμένου να ενταχθούν στην τελική συμφωνία για το νέο πρόγραμμα. Ήδη ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Αποστόλου σε συνεντεύξεις του προσπαθεί να εξηγήσει ότι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών στους αγρότες θα ξεκινήσει από το 2016 και θα εφαρμοστεί σταδιακά μέχρι το 2017 έχοντας υπόψιν του ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει το συγκεκριμένο μέτρο με τις δικές της δυνάμεις αφού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν εκφράσει την διαφωνία τους.
Προσπαθούν να πιάσουν τους 120
Υπό το βάρος των 32 ΟΧΙ από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ (Αριστερή Πλατφόρμα – Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γ. Βαρουφάκης) αλλά και την πρόθεση βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος νακαταψηφίσουν διατάξεις που αφορούν τα προαπαιτούμενα μέτρα η κυβέρνηση καταβάλει την ύστατη προσπάθεια να αποφύγει την απώλεια των 120 βουλευτών που στηρίζουν την πλειοψηφία γεγονός που θα σημάνει την απαχρή πολιτικών εξελίξεων και πιθανότατα διεξαγωγή εκλογών.
Για την κρίσιμη αυριανή ψηφοφορία στην βουλή όπου έχουν κατατεθεί οι διατάξεις για την αλλαγή του κώδικα πολιτικής δικονομίας και της ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας BBDR για τις τράπεζες, στο παρασκήνιο πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφευχθούν νέες διαρροές.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προσεγγιστεί οι έξι βουλευτές που ψήφισαν παρών στο πρώτο νομοσχέδιο (Βασιλική Κατριβάνου, Χρ. Καραγιαννίδης, Δ. Μπαξεβανάκης, Ν. Μιχαλάκης, Ηρώ Διώτη και Βασιλική Λέβα), ενώ παράλληλα οι υπουργοί προσπαθούν να παρουσιάσουν ισοδύναμα για να καμφθούν οι βουλευτικές αντιδράσεις.
Οι κρίσιμες διατάξεις αφορούν τον πλειστηριασμό ακινήτων στην εμπορική αξία αλλά και την προτεραιότητα η οποία δίνεται στις τράπεζες έναντι του δημοσίου και των εργαζομένων στην περίπτωση που πτωχεύσει μία ιδιωτική εταιρεία. Για τον κατευνασμό των διαφωνούντων ο κ. Σταθάκης καταβάλει προσπάθειες να εξασφαλιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας για ένα ακόμα έτος. Με δεδομένη την σκληρή στάση που θα κρατήσουν τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας η κυβέρνηση προσπαθεί να γλυτώσει από τουλάχιστον τέσσερις νέες διαρροές που θα την οδηγούσαν στην απώλεια των 120 ψήφων του κυβερνητικού συνασπισμού και της δεδηλωμένης.
Και όλα αυτά για την αυριανή ψήφιση των μέτρων που έχουν χαρακτηριστεί λιγότερο επώδυνα από το τρίτο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στις αρχές Αυγούστου και θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Στο εσωκομματικό πεδίο σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται συνεδριάσεις των τάσεων και υπάρχουν διαβουλεύσεις για να αποτραπεί η μετωπική ρήξη του Μαξίμου με την Αριστερή Πλατφόρμα. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος μεταφέρθηκε για την Πέμπτη προκειμένου να συνεδριάσει μετά την κρίσιμη αυριανή ψηφοφορία στην βουλή ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλισης της ΚΕ το Σαββατοκύριακο. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι στην αυριανή ψηφοφορία ενδέχεται να έχουν μειωθεί τα «παρών» υπέρ του ΝΑΙ δίνοντας μία ακόμη ανάσα στην κυβέρνηση που θα δοκιμάσει την συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας τις επόμενες ημέρες.
Η σύγκρουση με την Αριστερή Πλατφόρμα
Η σύγκρουση της Αριστερής Πλατφόρμας με την ηγεσία του κόμματος αναμένεται να μεταφερθεί στο γήπεδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ υπό τις απειλές κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών μεταξύ των οποίων ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, για διάσπαση και αμφισβήτηση της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς εκ των έσω.
Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος αναμένεται να προσδιοριστεί η συνεδρίαση της ΚΕ όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της συμφωνίας που υπογράφηκε από τον Πρωθυπουργό και τους δανειστές. Τόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όσο και ο Δ. Στρατούλης κατά την διάρκεια των τελετών παράδοσης παραλαβής των υπουργείων εμφανίστηκαν ως θεματοφύλακες της ενότητας του κόμματος και την υλοποίησης των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι στόχος τους είναι να αποτελέσει το Μνημόνιο, παρένθεση της κυβερνητικής πολιτικής.
Σε κάθε περίπτωση η σύγκρουση στο εσωτερικό του κόμματος βρίσκει ενισχυμένη την Αριστερή Πλατφόρμα και τους συμμάχους της που έχουν ως στόχο την ανατροπή των εσωτερικών συσχετισμών και την κατάληψη της πλειοψηφίας στα όργανα για να αμφισβητήσουν το Μνημόνιο και την ισχύ των εφαρμοστικών νόμων.
Συνολικά 109 από τα 201 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας με τους δανειστές. σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η Αριστερή Πλατφόρμα έχει καταγράψει απώλειες όπως αυτή του Ο βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης που ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού εξωτερικών και της βουλευτίνας Έβρου Νατάσα Γκάρα που έχει συνταχθεί εξίσου με την πλειοψηφία. Όπως αναφέρουν στελέχη της Πλατφόρμας οι συγκεκριμένες απώλειες δεν επηρεάζουν το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος που έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας με πρόσφατο παράδειγμα την Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά την διοργάνωση συνεδρίου.
Παράλληλα η Αριστερή Πλατφόρμα ασκεί έντονη κριτική στις μεθοδεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου αφού σε άρθρο της ΙΣΚΡΑκάνουν λόγο για πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει τα κρίσιμα νομοσχέδια στα θερινά τμήματα της βουλής όπου θα είναι εφικτό να καθοριστεί η σύνθεση των βουλευτών προκειμένου να περάσουν με σχετική ευκολία.
Από την πλευρά του το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα από την μία πλευρά προετοιμάζεται για την εσωκομματική κόντρα σε μία προσπάθεια να μην μετατραπεί ο Πρωθυπουργός σε αρχηγό δίχως κόμμα και από την άλλη προετοιμάζουν την ψήφιση των κρίσιμων νομοσχεδίων με την αναζήτηση ισοδυνάμων μέτρων και το βλέμμα στο Φθινόπωρο όπου – όπως όλα δείχνουν – είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο των εκλογών για το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου