Το ΔΝΤ αρνήθηκε να σώσει την Ελλάδα. Και τώρα τι γίνεται;
VESTI FINANCE
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε ότι το υψηλό επίπεδο του χρέους της Ελλάδας και τα φτωχά αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων έχουν αποκλείσει την Αθήνα για να γίνει ο αποδέκτης του τρίτου πακέτου διάσωσης από το ΔΝΤ.
Τώρα δεν είναι σαφές, αν θα ενταχθεί οργανισμός στο τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης με την ΕΕ ή όχι.
Οι υπάλληλοι του ΔΝΤ θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και των πιστωτών, αλλά το ταμείο έχει αποφασίσει να μην συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα για τους επόμενους μήνες. Ίσως τα χρήματα θα διατεθούν, αλλά μόνο το επόμενο έτος.
Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο, επειδή, για παράδειγμα, στη Γερμανία, οι πολιτικοί, έχουν δηλώσει ότι δεν θα εγκρίνουν το πρόγραμμα διάσωσης των € 85 δισεκατομμύρια, αν δεν το υποστηρίζει το ΔΝΤ.
Επιπλέον, η θέση του Ταμείου επίσης περιπλέκει σημαντικά την κατάσταση στην Αθήνα. Αν δεν έχει χρήματα μέχρι τις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πληρωμή στην ΕΚΤ που είναι 3,2 δις ευρώ.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνάντησε την αντίθεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι με τους όρους των δανειστών, ως εκ τούτου, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν δεκτές ακόμη και από την ίδια την Ελλάδα.
Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ αποφάσισε ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης θα πρέπει να καταργηθεί, διότι ο στόχος είναι αδύνατο να επιτευχθεί. Αυτό ανάγκασε την Αθήνα να αναζητήσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο απαιτείται να εγκριθεί.
Σύμφωνα με το «αυστηρά εμπιστευτικό» έγγραφο, το οποίο γράφει η εφημερίδα Financial Times, οι υπάλληλοι θα επανέλθουν στη συζήτηση, όταν η Ελλάδα αποφασίσει για "το σύνολο των μεταρρυθμίσεων" και - το πιο σημαντικό - αφού οι δανειστές από την Ευρωζώνη συμφωνήσουν σε «ελάφρυνση του χρέους».
Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι ένα εμπόδιο, το Βερολίνο και άλλες κυβερνήσεις δεν θέλουν να διαγράψουν τα χρέη της Ελλάδας.
Είναι προφανές ότι οι βουλευτές της Ομοσπονδιακής Βουλής απέκτησαν επίσης τώρα το ηθικό δικαίωμα να λάβουν μια σκληρή γραμμή ως εκ τούτου, το πρόγραμμα διάσωσης για χάρη του οποίου Τσίπρας αποφάσισε να αγνοήσει τη γνώμη των ψηφοφόρων, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κατ ουδένα τρόπο.
Μερικοί Έλληνες αξιωματούχοι υποπτεύονται το ΔΝΤ και τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι με την αδιάλλακτη στάση τους θα διακόψουν τη σωτηρία της χώρας, αδιαφορώντας για τη συμφωνία του Ιουλίου.
Αυτό, για παράδειγμα, είχε στο μυαλό του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, λέγοντας ότι οι κίνδυνοι πλήρως υφίστανται για ένα Grexit.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο σχέδιο του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
... " Ο Σόιμπλε μου είπε ότι έχει ένα σχέδιο και το περιέγραψε ως πολύ απλό. Πιστεύει ότι η ζώνη του ευρώ δεν είναι σταθερή Πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιο είδος δημοσιονομικών μεταβιβάσεων, κάποιος βαθμός πολιτικής ένωσης - είπε ο Βαρουφάκης -. Και μου είπε με σαφήνεια ότι Grexit θα του δώσει αρκετά πλεονεκτήματα για να διαπραγματευτεί και για να επιβάλει τη θέση του στη Γαλλία, σπάζοντας την αντίσταση του Παρισιού. Και τι είναι αυτό; Η μεταφορά της εξουσίας των δημοσιονομικών αποφάσεων από το Παρίσι στις Βρυξέλλες. "
Πρόσθεσε ότι «ο Δρ Σόιμπλε» και το ΔΝΤ έχουν έναν κοινό στόχο: δεν θέλουν να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Κρίνοντας από τις φήμες και τις διαρρέουσες πληροφορίες από ένα ανώτερο αξιωματούχου του ΔΝΤ απλά δεν θέλει να διακινδυνεύσει τη φήμη του το ΔΝΤ, και ως εκ τούτου δεν θα συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα, χωρίς σημαντικές αλλαγές.
Κρίνοντας από το γεγονός ότι η Christine Lagarde, δήλωσε ότι «το Ταμείο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη φήμη του, τη φήμη της διευθύνοντος συμβούλου και των υπαλλήλων του» είναι σχεδόν βέβαιο ότι εξαλείφει τις πιθανότητες ότι η Ελλάδα θα πάρει τα χρήματα.
Το έγγραφο επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πληροί πλέον δύο σημαντικά κριτήρια για το ΔΝΤ, και έτσι δεν μπορεί να της κατανεμηθούν τα χρήματα.
Σύμφωνα με τα κριτήρια του δικαιούχου της χρηματοδοτικής ενίσχυσης πρέπει να αποδείξει ότι έχει «θεσμική και πολιτική ικανότητα» για την υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και ότι «υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα ότι το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο με μεσοπρόθεσμη προοπτική».
Οι προϋποθέσεις αυτές δεν πληρούνται,και αξιωματούχοι του ΔΝΤ είναι σίγουροι ότι μέχρι το φθινόπωρο δεν θα αλλάξει τίποτα.
Το πρόβλημα είναι ότι η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς χρήματα, και οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα χωρίς μια ανασκόπηση των πρώτων αποτελεσμάτων των μεταρρυθμίσεων, καθώς η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα υπονομεύεται.
Τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν ήδη στο τέλος του Αυγούστου. Εάν η Αθήνα δεν έχει καταβάλει την πληρωμή υπέρ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα σημάνει ήδη μια ολοκληρωμένη αθέτηση, και στη συνέχεια, σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα μπορεί πλέον να μιλάει. Υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα με ένα τέτοιο σενάριο να επιτρέψει πραγματικά να συνειδητοποιήσουμε το Grexit.
http://www.vestifinance.ru
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου