Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους των δανειστών. Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
VESTI FINANCE RU
Ο νόμος περιλαμβάνει την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο μια οδηγία της ΕΕ για τη βελτίωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και την προστασία των καταθέσεων που είναι λιγότερες από 100 χιλιάδες Ευρώ προκειμένου να διασωθούν οι προβληματικές τράπεζες, καθώς και τη διευκόλυνση των πλειστηριασμών για τις πωλήσεις υποθηκευμένων ακίνητων και περιουσιών των οφειλετών. Νωρίτερα, στις 16 Ιουλίου, το Κοινοβούλιο ψήφισε ένα άλλο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις αυξήσεις των φόρων. Τώρα όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις πληρούνται, και την Παρασκευή θα ξεκινήσουν συνομιλίες με τους πιστωτές, οι οποίες θα μπορούσαν να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του Αυγούστου.
Έχει αναφερθεί ότι καταψήφισαν το νομοσχέδιο 23 βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, καταψήφισε το πρώτο πακέτο, και ενώ έχασε η θέση τώρα ψήφισε "υπέρ".
Η εκροή από τις τράπεζες συνεχίζεται
Παρ 'όλες τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών για την επιστροφή των καταθετών στις τράπεζες, στην πραγματικότητα, στο τραπεζικό σύστημα συνεχίζεται η εκροή κεφαλαίων. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε μια άλλη αύξηση για επείγουσα βοήθεια προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας από την ΕΚΤ για επιπλέον € 900 εκατομμύρια.
Μετά από όλους σχεδόν τους διεθνείς δανειστές που έχουν αναγνωρίσει την απόλυτη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, ο Λαός συνειδητοποίησε γρήγορα ότι μπορούν να του επιβάλουν το σενάριο της Κύπρου με το κούρεμα των καταθέσεων. Έτσι η ζοφερή προοπτική δεν προκαλεί καμία επιθυμία να επιστρέψουν τα χρήματα τους στις τράπεζες.
Δεν είναι μόνο η Ελλάδα
Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι τώρα στο κέντρο της προσοχής , μερικές φορές φαίνεται ότι είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα με τα προβλήματα χρέους. Ωστόσο, αυτό δεν είναι έτσι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν χθες το συνολικό χρέος των χωρών της ευρωζώνης ανήλθε σε 9,4 τρις ευρώ και σε αναλογία με το ΑΕΠ ανήλθε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του σχεδόν 93%. Όσον αφορά τις χώρες της ΕΕ, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη: το χρέος αυξήθηκε κατά € 300 δισεκατομμύρια στα 12,4 τρις.
Ωστόσο, στην αναλογία χρέους / ΑΕΠ οι Έλληνες παραμένουν αδιαφιλονίκητοι ηγέτες της γηραιάς Ηπείρου. Επιπλέον, το βάρος του χρέους τους είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται.
Ας σημειωθεί ότι σε πρόσφατη δημοσίευση οι αναλυτές της Cit κάνουν τη πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία ο λόγος του Χρέους προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα πολύ πιο γρήγορα από το 2017 θα ανέλθει στο 238%.
http://www.vestifinance.ru/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου