Τα εγκαίνια του πρώτου Μουσείου Μαστίχας στη Χίο πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο. Το νέο στολίδι του νησιού παρουσίασε το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).
Το Μουσείο Μαστίχας άνοιξε τις πύλες του λίγο μετά την τελετή, εντυπωσιάζοντας το πλήθος των καλεσμένων που παρέστη στα εγκαίνια με τα εκθέματα του και την ιστορία που «κουβαλούν στις πλάτες τους».
«Η πρωτοβουλία της δημιουργίας του Μουσείου Μαστίχας της Χίου συνιστά σημαντική συμβολή και στην εν γενεί πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας. Ο τόπος τούτες τις κρίσιμες στιγμές έχει ανάγκη από ανθρώπους που έχουν δύναμη και ιδέες. Αυτές οι ιδέες είναι πιο δυνατές για να βγούμε από την κρίση που μαστίζει τη χώρα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την τελετή εγκαινίων που πραγματοποίησε.
Μάλιστα, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στους τρεις άξονες που έχουν συμβάλλει ώστε η Χίος να έχει αυτή τη διεθνή προβολή, εστιάζοντας στους αγώνες που έδωσαν οι κάτοικοι του νησιού για την Ελευθερία, στη θυσία τους κατά τη διάρκεια της εθνεγερσίας και στο εμπορικό τους δαιμόνιο.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του ιδρύματος, Σοφία Στάικου τόνισε ότι δεν βλέπει το Μουσείο Μαστίχας μόνο ως έργο αλλά ως ένα ακόμη πραγματικό παιδί που αναπτύχθηκε σε έξι χρόνια όπως και τα υπόλοιπα επτά θεματικά μουσεία που ανήκουν στο Δίκτυο Θεματικών Μουσείων του ΠΙΟΠ.
«Το δίκτυο των οκτώ μουσείων του Ιδρύματος και σύντομα των 9, με τα εγκαίνια του νέου μουσείου του Ομίλου τον Σεπτέμβριο στα Ιωάννινα, υπηρετούν ένα όραμα ενάντια στην απαξίωση των καιρών. Ο τόπος χρειάζεται δράσεις. Πρέπει να εμπνέουμε, να ενεργούμε και να μην τα παρατάμε», πρόσθεσε η πρόεδρος του Ομίλου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, εξήρε τις πρωτοβουλίες του ΠΙΟΠ και προσωπικά της προέδρου του Σοφίας Στάικου, επισημαίνοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν ένα αναγκαίο «παράθυρο», ένα λάκτισμα που μας βοηθάει να κάνουμε κάτι πιο αισιόδοξο. Λόγο εκφώνησε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις προσπάθειες των μαστιχοπαραγωγών του νησιού επισημαίνοντας ότι «μουσεία όπως της Χίου αποτελούν κιβωτούς διάσωσης κυρίως άυλων αξιών με τεράστια σημασία για τον οικονομικό πολιτισμό».
Ακόμα, χαιρετισμούς απεύθυναν ο πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Μαστίχας, Γιώργος Τούμπος και ο δήμαρχος της Χίου, Μανώλης Βουρνούς. Στα εγκαίνια του Μουσείου παραβρέθηκαν, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, βουλευτές και ευρωβουλευτές, πρώην υπουργοί καθώς και εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το Μουσείο Μαστίχας Χίου βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια, στη νότια Χίο, κοντά στο Πυργί. Τα Μαστιχοχώρια είναι το μοναδικό μέρος όπου «δακρύζει ο σχίνος» και παράγεται η μαστίχα, αν και σχίνοι υπάρχουν σε όλη τη Μεσόγειο.
Να σημειωθεί ότι, μέσα από το πρίσμα της εγγραφής της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας από την UNESCO στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Αυλής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (2014), δίνεται έμφαση στην αειφορία του διάσημου ανά τον κόσμο χιώτικου προϊόντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου